Vodiči

Spavanje na aerodromima i koji su najbolji za to?

datum objave | 17. studenoga 2015.
5990

Ako ste ikad morali provesti nekoliko sati na pariškom aerodromu CDG, vjerojatno se tog bolnog iskustva i dalje sjećate. Tvrdi stolci koji se ne daju pomaknuti, a između svakog djela metalni naslonjač. Nema šanse da se ispružiš. Prema mnogima, jedan od najgorih europskih aerodroma Charles de Gaulle prošle je godine uveo neke mekane fotelje u boarding zoni gdje umorni putnik može malo odmoriti, s pogledom na pistu.

Na aerodromima se uglavnom nećete baš naspavati, no postoje oni koji su ipak napravili sve da putnicima u čekanju olakšaju boravaka na aerodromu. Ako vas ikad pogodi boljka „odgođen let“ ili „zakasnili smo na vezani let pa moramo čekati 9 sati na drugi“, svakako provjerite stranicu http://www.sleepinginairports.net/ i potražite aerodrom gdje ste zapeli, za sve preporuke kako se što bolje negdje sklupčati i malo zaspati.

A ove aerodrome smo izdvojili jer su proglašeni najboljim aerodromima za spavanje po izboru putnika.

1. Singapurski Changi međunarodni aerodrom

Singapurski aerodrom proglašen je lani najboljim aerodrom na svijetu po izboru putnika. Osim što ima vrt pun leptira, orhideja i zeleni zid, na ovom aerodromu ćete se i najbolje naspavati za slučaj da trebate san. Besplatne masažne fotelje (!), zone za opuštanje s blagom rasvjetom, sjedala koja nemaju naslonjače tako da se možete fino ispružiti i priključci za punjenje mobilnih uređaja čekaju umorne putnike. Oni koji su voljni i dodatno platiti za odmor, mogu se naspavati u tranzitnom hotelu ili loungeovima sa sobama za spavanje. I koliko god putnika ima, uvijek možete naći mjesto za sebe na mirnom mjestu.

2. Seulski Incheon međunarodni aerodrom

Mekani naslonjači, zone za opuštanje i odmore i nizovi sjedala bez naslonjača za ruke čekaju sve pospance koji zapnu na glavnom aerodromu u Seulu. Na aerodromu možete gledati TV , a pri kraju radnog dana radnici iz restorana nerijetko besplatno daju hranu onima koji moraju ostati i prenoćiti.
Oni koji si to mogu priuštiti, postoji tranzitni hotel . „Spa on Air„ nudi saune, masaže i sobe za spavanje po vrlo povoljnim cijenama, otvoreni su svaki dan 0-24 sata, a jedina restrikcija su ljubimci.

3. Helsinški međunarodni aerodrom

Udobni stolci i zone sa sjedala bez ručnog naslonjača, te besplatna i savršeno tiha soba za relaksaciju Kainnu (s ergonomskim sjedalima i mekani tepihom), nalaze se u Helsinkiju, trećem najboljem aerodromu na svijetu gdje vam se može prispavati. Na aerodromu ćete naći i male futurističke bokseve s oznakom GoSleep, koje na nekim mjestima na aerodromu čak ni ne morate platiti da biste se odmorili. Drugi koji se naplaćuju imaju tarifu od 10 eura po satu. Ima ih ukupno 19, no gužva nikad nije velika. Za one koji si to mogu priuštiti, do aerodroma se nalazi i hotel pa se možete dobro naspavati.

4. Minhenski međunarodni aerodrom

Na 2. terminalu se možete pošteno naspavati. Postoje stolci s naslonom za noge, ali i tzv. Napcab boksevi za spavanje, koji se nalaze na sljedećim lokacijama:

– Razina 04 na Gateu G06
– Razina 05 na Gateu H32, kod znaka: relax & work

Boksevi za spavanje imaju udobne krevete gdje možete spavati ili se opustiti uz glazbu, a plaća se kreditnim karticama, prema vremenu koliko je provedeno. Cijene su sljedeće, ovisno o vremenu:

6:00. – 22:00. – 15€/sat
22:00– 6:00 – 10€/sat
Minimalna cijena uporabe Napcaba je 30€.

Napomena: Boksevi se ne nalaze u javno dostupnim mjestima pa morate proći security check, koji pak nije otvoren 24 sata na dan. U Napcabovima ne mogu spavati oni kojima je prtljaga checkirana do Münchena (dakle, ne možete tu prenoćiti za 80€ već trebate smještaj potražiti negdje drugdje). Ako ne možete proći security check, predlažemo da se popnete iznad odlaznh gateova na Terminalu 2 i pronađete male kabine za spavanje koje su besplatne!

Postoje i loungeovi gdje možete doplatiti za spavanje, kao i hoteli blizu aerodroma.

Pročitajte i što su o spavanju na ovom aerodromu rekli drugi putnici.

5. Vienna International Airport ili Bečki međunarodni aerodrom

Bečki aerodrom spavače čeka s udobnim, mekanim i kožom prekrivenim klupama bez naslonjača za ruke, tako da se umorni putnici mogu fino opustiti, a nalaze se na relativno mirnom i tihom mjestu. Najbolje mjesto za spavanje je na gateu F30 ili F32, gdje možete doći čak i ako to nije vaš gate.

Postoje i četiri lounge zone na kojima možete platiti za odmor, a samo u JetLoungeu imate i tuš na raspolaganju.

6. Porto Francisco Sá Carneiro aerodrom

Tuševi i udobna sjedala na zamračenom mjestu nakon ponoći dobro će doći svakom tko je umoran. U zoni se nudi i TV, besplatna voda za piće, punjači za mobitele, besplatan wi-fi i besplatna uporaba računala. No nisu sva sjedala mekana , postoje i ona metalna s drškom za ruke gdje nema šanse da se ispružite. Treća opcija su drvene klupe na kojima se možete ispružiti.

7. Tokijski međunarodni aerodrom Haneda

Ako trebate prespavati na tokijskom aerodromu Haneda, savjetujemo da dođete što ranije zauzeti mjesto na jednoj od klupa tanko presvučenih kožom. Nemaju naslonjače za ruke pa se možete ispružiti, a svjetlo nakon pomoći bude prigušeno. Što je najbolje, čistačice i čuvari pokušavaju biti što tiši kako se ne biste probudili!

8. Tallinnski međunarodni aerodrom

Estonski glavni aerodrom ima puno kaučeva, udobnih stolaca i vreća za sjedenje na kojima ćete moći zaspati, što ga čini tzv. „sleep-friendly“ aerodromom. Preko dana tj. do 23.30 otvoren je i Nordea Lounge koji košta 30€, a tamo se možete i otuširati. Na 10 minuta pješice ili 2 minute taksijem je i hotel Hotel Ülemiste, ako trebate dobar san.

9. Stockholmski međunarodni aerodrom Arlanda

Zapnete li na više sati na stockholmskom aerodromu, razveselit će vas činjenica da se možete odmoriti na udobnim foteljama i kaučevima, i to besplatno. Samo pratite znak za zonu SkyCity da biste pronašli mjesto za „ubiti oko“.

10. Taipei Taoyuan međunarodni aerodrom

Na aerodromu glavnog grada Tajvana postoje udobne fotelje i klupe s jastucima na kojima možete spavati, i ima ih dosta tako da nije nikakav problem naći neko ugodno mjesto za spavati. Ako vam to ne odgovara, možete platiti za lounge na samom aerodromu ili odspavati u jednom od tri obližnja hotela.

Znate li da negdje morate ostati dulje, ili barem „za svaki slučaj“, pogledajte cijeli popis aerodroma s preporukama za spavanje na stranici Sleeping in airports.

SAVJET ZA SPAVANJE:

Maska za oči i silikonski čepići za uši pomažu kod spavanja, jer ublažavaju učinak svjetlosti i zvukova.

Navijte sat da vas probudi, kako ne biste slučajno prespavati svoj let. Ako vas ni to ne budi, stavite pored sebe papir i tekst „Please wake me up at (broj sati)“

Ako imate vlastitih iskustava sa spavanjem na aerodromima, voljeli bismo ih čuti!