Novosti

Spavaju li piloti na dugačkim letovima?

datum objave | 10. siječnja 2018.
10685

Smiju li piloti spavati na dugim letovima? Naravno. Ako ima tri ili četiri pilota na letu, dva pilota upravljaju zrakoplovom, dok jedan ili oba druga pilota mogu spavati. A gdje spavaju piloti?

Za razliku od stjuarda i stjuardesa koji obično spavaju na malenim krevetima u zonama za odmor kabinskog osoblja, piloti imaju posebno odvojene prostore za spavanje. Većina putnika nije ni svjesna da na dugačkim letovima ne spavaju samo oni, nego su iznad prvog razreda vjerojatno i usnuli piloti. Da, u većini zrakoplova prostor za pilote nalazi se iza kokpita i iznad prvog razreda. Piloti se do svojih odaja penju malim skrivenim stepenicama. Ipak, neke aviokompanije imaju nešto skromniji prostor za pilote pa tako oni koji upravljaju avionima Condor Airlines 767 spavaju u poslovnom razredu, odvojeni zavjesom od drugih putnika.

Osim ovakvog vrsta spavanja, pilotima je dozvoljen i tzv. „kontrolirani odmor“ koji pomaže pilotima da imaju više energije i koncentracije. Na duljim letovima gdje su samo dva pilota, jedan pilot može „ubiti oko“ na svom sjedalu u kokpitu na 45 minuta tijekom kojih zrakoplovom upravlja drugi budan pilot. Tek nakon 15 minuta od buđenja smije ponovo upravljati zrakoplovom. Kako bi bili sigurni da je onaj dežurni pilot budan, kabinsko osoblje redovito komunicira s njim.

Nakon 2013. godine kada se dogodio slučaj da su oba pilota Airbusa zaspala dok je avion letio na autopilotu, Agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) odobrila je pravilo po kojem piloti mogu prizemljiti avion nakon to su budni 22 sata.

Istraživanje koje je to godine provela Balpa (British Airline Pilots Association) među 500 pilota komercijalnih letova otkrilo je da se 29% pilota probudilo i shvatilo da i drugi pilot do njih spava. Umor pilota je najveća prijetnja sigurnosti leta, barem se tako tako izjasnilo 49% ispitanih pilota.

Ono što nas sve tješi jest da je avionski prijevoz najsigurniji. U 2017. godini nijedna osoba nije poginula na letu komercijalnog zrakoplova. To je prvi put u 60 godina da je zabilježeno 0 slučajeva smrtnosti.

NAUČITE JOŠ:

Što znači onaj zvuk DING u zrakoplovima?

Zašto su prozori na avionu obli?

Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?

Zašto vas stjuardese u avionu dočekuju s rukama iza leđa?