Novosti

Španjolska ukida siestu i pomiče sat unaprijed

datum objave | 03. siječnja 2017.
7439

Ono po čemu su nadaleko poznati diljem svijeta, Španjolci sada ukidaju. Naime, famozna siesta ili popodnevni odmor i drijemanje nakon ručka izgleda postaju službeno stvar prošlosti. I sada je tijekom radnog vremena, koji u Španjolskoj traje dugih 11 sati od 9 do 20 sati, iskoristi svega 16 % ljudi.

Španjolci ujutro imaju pauzu od sat vremena da mogu na miru popiti kavu i pročitati novine, ne valja u radni dan uletjeti tek tako. Onda malo rade pa imaju pauzu od dva sata kako bi mogli ručati i zadrijemati te se nakon toga vratiti na posao odmorni, gdje ostaju sve do 8 sati navečer. Zato se u Španjolskoj i izlazi u restorane i barove tek oko 22 sata, jer ranije ne stignu. I udarni TV termini su u Španjolskoj u 22, ono što je nama u 20h.

Putovanje u Barcelonu

No izgleda da Španjolci više ne žele tu dugačku pauzu, radije bi išli ranije kući i bolje iskoristili dan. Prošla su vremena kada su žene ostajale kući, a muškarci radili pa došli kući na gotov ručak i malo sna. Sada svi podjednako rade, a biti roditelj s takvim terminima rada je jako teško. Pauza usred dana mnogima ne odgovara. Ne odgovara na turistima, koji budu gladni baš kad je ovima siesta pa će biti i više zarade od njih.

Vraćanje na staru vremensku zonu

Promjena bi trebala stupiti na snagu već u ožujku ove godine, a najkasnije 2018. godine, kada bi Španjolska ujedno i prešla na drugu vremensku zonu, onu po Greenwichu u kojoj je i Velika Britanija, pa bi bili +1 sat u odnosu na nas.

Španjolci su povijesno i bili u toj zoni sve dok diktator Franco nije 1940. godine odlučio da prijeđu na sadašnju, kako bi se bolje približio Hitlerovoj Njemačkoj.

Pomicanjem sata i sunce bi ranije izlazilo pa bi radni dna mogao početi ranije. U Santiago de Compostela, glavnom gradu Galicije, sunce kreće zimi izlaziti tek par minuta prije 9 ujutro, što znači da djeca u školu idu po mraku!

Barcelona: La Boqueria, Gaudi, Barca i ostale čari katalonske ljepotice

14+ neobičnih festivala i tradicija zbog kojih vrijedi potegnuti na kraj svijeta