Novosti

Skijanje u Maroku i ostale neobične lokacije za zimske sportove

datum objave | 21. rujna 2022.
4651

Alpske kućice, jacuzzi na otvorenom i puno kuhanog vina – ovo vam vjerojatno prvo padne na pamet kad netko spomene skijanje, a ne neki aktivni vulkani i afrički zalasci sunca. Pa ipak, i to ide nekad u paketu sa skijanjem ili snowboardanjem.

  1. Indija

Gulmarg Indija

Snijeg sigurno nije prva stvar koju pomislite kad mislite na Indiju. Zapravo, on vam uopće ne pada na pamet. No područje Kašmira koje se nalazi na visokim nadmorskim visinama u Himalaji privlači brojne turiste u poznatom odmaralištu Gulmarg.

Volite li neobična iskustva, svakako doživite vožnju na jednoj od najviših staza na svijetu u jednoj od najvrućih zemalja.

  1. Afganistan

Afganistan

Afganistan je također destinacija koju povezujemo primarno s vrućinom. Međutim, regija Bamyan među prvima je osnovala turističku zajednicu čija je prva inicijativa bila privlačenje turista u središnji dio zemlje na skijanje u sklopu Afghan Ski Challenge. Utrka duga 7 kilometara otvorena je za skijaše i snowboardere, a zanimljivo je da nema ski-liftova i ostalih tipičnih stvari koje idu uz klasično skijalište.

  1. Havaji

Mauna Kea Havaji

Nakon surfanja, na Havajima možete isprobati i kako dobro skijate. Zimi na Velikom otoku (Big island) spojite oboje. Ujutro se spustite niz padine Maune Kea (White Mountain ili Bijela planina), a poslijepodne zajašite valove. I ovdje nema klasične skijaške opreme u vidu liftova, pa se do vrha penjete vozilima na sva 4 pogona.

Putovanje iz snova: Havaji i što tamo raditi

  1. Čile

Villarrica

Vulkan Villarrica miran je od 1971. godine, i od tada je vrlo popularan među skijašima. Skijaški resort Pucón smješten na vulkanu popularan je među zaljubljenicima u zimske sportove u Južnoj Americi, kojima nudi 17 staza za sve vrste skijaša, a posebno ga vole snowboarderi.

  1. Mongolija

Mongolija

Na 13 kilometara od Ulaanbaatara na planini Bogd Khan u Mongoliji, smjestio se skijaški resort Sky resort koji će se posebno svidjeti početnicima. I oni nešto iskusniji naći će ovdje dobre staze koje često treba poboljšavati snježnim topovima. Naime, ovdje možete skijati i kad je vani 15-20 stupnjeva, nešto što ćete sigurno rijetko doživjeti negdje drugdje.

  1. Libanon

Libanon

Mzaar Kfardebian je najpopularniji libanonski skijaški resort. Hrpa prirodnog snijega na samo sat vremena vožnje od Beiruta privlači skijaše još od 1960-ih. Danas Mzaar ima 42 staze na preko 80 kilometara u kojima možete uživati od prosinca do travnja.

  1. Lesoto

Lesoto

Maleni skijaški resort AfriSki nalazi se na 3000 metara nadomorske visine u „nebeskom kraljevstvu“ u južnoj Africi okružen Južnoafričkom Republikom. Svakog lipnja padne prvi snijeg i kreće skijaška sezona.

Postoji samo jedna staza, kao i područje za početnike i snowboardere.

  1. Maroko

Maroko

Maroko ima kratku skijašku sezonu na padinama planina Atlas, od siječnja ili veljače do travnja. No uzbudljivo je skijati u Oukaïmedenu, gdje umjesto klasičnih ski-liftova postoji heli-lift (voze vas helikopteri).

Resort Oukaïmeden nalazi se na 80 km udaljenosti od Marrakesha, na najvišoj nadmorskoj visini u čitavoj Africi, između 2600 i 3200 metara. Ima 20-ak staza za sve skijaše, od početnika do onih naprednih.

Kviz: Maroko u 10 pitanja

Putovanje u Maroko: Casablanca ili Marakeš?

Putovanje u Maroko: Marakeš, Casablanca, Chefchaouen, Tangier, Rabat, Sahara + marokanski običaji i kultura

Kao iz sna: Marokanski grad koji je potpuno obojan u plavo

  1. Južnoafrička Republika

Poznatija po safarijima i surfanju, Južnoafrička Republika nudi i iskustvo skijanja. Tiffindell Ski Resort otvoren je prvi put 1993. godine, a nakon dulje pauze ponovo se otvorio 2013. godine. Radi tri mjeseca godišnje (lipanj, srpanj i kolovoz). Osim pubova i zabave za odrasle, postoji i vrtić gdje možete ostaviti djecu dok vi skijate. Svakako zanimljivo za isprobati!

ŠALJI UPIT!

Skijanje u Aziji: Japan, Južna Koreja i Himalaje za prave ljubitelje skijanja!

TOP 10 najboljih zimskih destinacija u Europi