Iz prve ruke

Show me the money! Koliko košta život u Australiji?

Autor | Slavica Habjanović
datum objave | 08. prosinca 2015.
26437

Ako postoji osoba na svijetu koja je uistinu polu-Hrvatica, polu-Australka, onda sam to ja. Rođena u Melbourneu, studirala sam i radila i u jednoj i drugoj zemlji, a trenutačno najviše vremena provodim baš u Australiji. Nerijetko odgovaram našim ljudima, zainteresiranim za selidbom na ovaj drugi kraj svijeta, na pitanja ‘Kako je u Australiji?’. Žele znati iz prve ruke kakav je zapravo svakodnevni zivot i stanje u državi. U blogovima koji slijede, pokušat ću odgovoriti na neka hrvatska pitanja.

Vjerojatno možete prepostaviti da je malo teško odgovoriti precizno na pitanje koliko košta život u Australiji. Kao i svugdje, ima toliko faktora koji igraju ulogu – gdje živite, s kim, na što volite trošiti, imate li auto, koliko često izlazite, imate li djecu, volite li putovati. I naravno – koliko zarađujete (orijentacije radi, prosječna mjesečna plaća je oko 3800A$).

Australija slovi kao jedna od najskupljih zemalja na svijetu. Ali, i plaće su među najvišima. Općenito, prema nekim istraživanjima, život na južnom kontinentu je oko 10% skuplji nego u SAD-u. Australija ima relativno malu populaciju, užasno je udaljena, pa sve što je uvezeno je dosta skuplje nego u centralnijim zemljama s većim stanovništvom.

No krenimo s nekim osnovnim životnim potrebama. Najviše se u Australiji troši na stanovanje – i te cijene znatno rastu. Ako živite u jednom od glavnih gradova (Sydney, Melbourne ili Canberra), stanarine se kreću od nekih 400A$ mjesečno ako dijelite životni prostor s nekim u prosječnoj kući, do 1800A$ ako živite sami u novijoj zgradi u dobrom dijelu grada. Stanarine imaju tendenciju rasta, ali ne tako brzo kao cijene nekretnine općenito, pa se ljudima kratkoročno još uvijek više isplati iznajmljivati nego otplaćivati kredit.

Našim ljudima je uvijek šok kada dođu ovdje i shvate da su stanovi i kuće neopremljeni – tj. da morate sve sami kupiti. To može biti dosta veliki trošak na početku.

Režije su pak sretna priča za Hrvate jer u odnosu na omjer primanja i režija u Hrvatskoj, definitivno niže. Obično se plaća voda, struja (svaka tri mjeseca), telekomunikacije (mjesečno) i prijevoz (tjedno, mjesečno). A gorivo, pitate se, ako namjeravate voziti? Trenutačno se kreće oko 1.30A$ za jednu litru.

Mi obično volimo gledati cijenu kave vani kao neki indikator cijena – vrti se izmedu 3.50A$ i 4A$.

Državno zdravstvo se plaća kao doprinos iz plaće, ali je i obavezna privatna zdravstvena zaštita, koja iznosi oko 100A$ mjesečno za jednu osobu. Dosta često se i povrh toga sve mora dodatno plaćati kad je u pitanju zdravstvena njega, pa je najisplatljivije biti zdrav. 🙂 Usporedbe radi, zubna plomba u Hrvatskoj košta oko 200 kn, a u Australiji košta najmanje 150A$, dok najobičniji pregled i čišćenje koštaju oko 250A$. Pregled kod doktora medicine opće prakse (koji traje 15ak min) košta oko 8A$, od čega država pokriva nekih 35A$ (još uvijek, ali sve rjeđe, se mogu pronaći doktori koji naplaćuju samo ovaj osnovni iznos kojeg pokriva država). Za usporedbu, evo još nekih zanimljivih odnosa cijena – standardno šišanje (bez bojanja ili feniranja) za žene iznosi oko 80A$, dok je za muškarce nešto jeftinije. Depilacija nogu kod kozmetičarke koštat će vas oko 60A$, a pedikura 35A$.

Zemlja dobrih dealova i popusta

Iako ne u toj mjeri kao u SAD-u, Australija je zemlja popusta i dealova. Ako se dovoljno potrudite, uvijek možete naći stvari na popustu (hrana, piće) te postoji stvarno puno outlet trgovina za odjeću i obuću … Ma za sve! Druga strana te priče je takva da vas trgovci, kao na kraju i svugdje u svijetu, ovim popustima i dealovima nastoje namamiti da potrošite što je više moguće (kao npr. sada u predbožićnom razdoblju).

Ovisno gdje kupujete hranu, ona je dosta pristupačna i uvijek ima popusta. Tržnica ima puno manje nego u Hrvatskoj, ne rade svaki dan i dosta su skuplje od supermarketa za povrće i voće te druge namirnice (gotovo su trendy mjesta). Međutim, kvaliteta je obično puno bolja. Dva glavna lanca supermarketa dominiraju tržištem – Woolworths i Coles – i uglavnom drže iste cijene, iako se europski Aldi već ozbiljno probija i nudi puno niže cijene. Prosječna obitelj troši izmedu 150-200A$ tjedno na hrani u trgovinama.

Što se tiče jela vani, ima svega – od najjeftinijih varijanti do najskupljih (pogledajte nedavni post od Biljane Fridrich koja objašnjava gdje se u Australiji može fino jesti, ali i po pristupačnoj cijeni). Za orijentaciju, glavna jela se kreću od nekih 5A$ do 35A$ u restoranima.

Ako se volite opustiti uz koju čašicu, alkohol je odnosu na plaće malo pristupačniji nego u Hrvatskoj, ali opet ovisi gdje idete i što pijete. Iz osobnog iskustva mogu reći da je kulturni život (kazalište, koncerti) znatno skuplji nego u Hrvatskoj – čak i u odnosu na plaće, pa se odlazak na neko događanje već smatra luksuzom.

I za kraj – došli ste u Australiju, ali sada biste htjeli vidjeti još malo svijeta (ili pak ove divne zemlje). Nažalost, cijena koju ćete platiti za to da živite na kraju svijeta je dosta visoka, jer osim nekih azijskih destinacija te Novog Zelanda, većina letova košta iznad 1000A$ i ne isplati se putovati na manje od tjedan dan. Nađu se dobri dealovi (pogotovo outovanja po Australiji), ali općenito, ovo je jedna od lošijih strana života na ovom kontinentu.

Pogledajte još par linkova ako vas i dalje zanimaju cijene i troškovi života u Australiji:

https://www.studyinaustralia.gov.au/global/live-in-australia/living-costs

https://www.moneysmart.gov.au/managing-your-money/budgeting/spending/australian-spending-habits

http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Australia

Slavica Habjanović je australska Hrvatica koja se bavi globalnim PR-om i digitalnim strategijama u dizjan industriji i kulturi, pisanjem i izdavaštvom, te trenutno studira teoriju i primjenu boja (samo je pitajte ako želite znati točno što je to). Navikla je na užasno dugačke letove na nemoguće relacije po svijetu i štovise, veseli im se.

*Sva mišljenja u ovom blogu nastala su isključivo temeljem autoričinog iskustva. Za sva službena pitanja vezana za vize i rad u Australiji, kontaktirajte Veleposlanstvo Australije.

Pratite me!

@shabjanovic – Twitter

@the_slavica – Instagram

https://au.linkedin.com/in/slavicahabjanovic