Savjeti kako putovati s bebom i malenom djecom u avionu

datum objave | 17. marca 2016
15113

Ako vaša beba voli plakati, ponesite sa sobom  puno čepića za uši i prije polijetanja podijelite putnicima oko vas uz malenu poruku “Imamo malenu bebu, nadamo se da vam nećemo puno smetati.:)”

Većini ljudi putovanje s djecom čupa živce, bilo da putuje s vlastitom djecom ili se s tuđom nađete na putu. Djeca imaju vlastite potrebe i ritam, i ponekad se dogodi da put s djetetom bude lagan, ako je dijete smirenijeg karaktera inače ili mu se baš poklope ciklusi budnosti s vašim rasporedom, no ako prvi put putujete s djetetom, pročitajte ove vrlo korisne savjete koji će olakšati put vama i drugima u avionu.

Krenimo redom:

 1. Putovnica:

Čak i najmanje bebe moraju imati putovnicu. Na fotografiji ne smije biti igračaka, no mašnice u kosi su dozvoljene, kao i dječja duda ako je dijete mlađe od godine dana.

 1. Karte i popusti:

Što se tiče troškova, ako putujete s djetetom mlađim od 2 godine, putujete besplatno sve dok vam dijete sjedi u krilu.

 1. Torba:

a) Što nositi ako putujete s bebom:

Mnogo vlažnih maramica, omiljene igračke, dudu, dodatnu odjeću, čepiće za uši za ostale putnike (Zašto čepiće? Vidi niže u tekstu pod „U AVIONU“)

b) Što nositi ako putujete s mlađim djetetom:

Njegov vlastiti ruksak s igračkama, slikovnicama i zdrave grickalice. Kad sve zakaže, smirit će ga crtić na vašem pametnom telefonu (pripremite kod kuće crtiće jer ih u avionu nećete moći učitati osim ako nema Wi-Fi na letu.)

c) Što nositi ako putujete s tinejdžerom:

Tinejdžeri nisu djeca te se prema njima ponašajte kao prema odraslima. Pustite klince da se sami spakiraju, a  poskrivečki im ponesite rezervni punjač i slušalice i iznenadite ih kad mu zatrebaju.

 1. Prtljaga:

Što se tiče prtljage, dijete iznad 2 godine u zrakoplovu ima pravo na jedna broj i težinu prtljage. Ako nosite dječja kolica, većina aviokompanija dozvolit će vam da “čekirate” jednu torbu, kolica i sjedalicu za automobil, no to naravno trebate provjeriti pri kupnji karte. (Ili ćemo to učiniti mi za vas.)

 1. Cjepiva:

U mnoge zemlje trebate nositi potvrdu da je dijete cijepljeno.

NA AERODROMU:

 1. Mlađoj djeci objesite oko vrata karticu s njihovim detaljima, u slučaju da se izgube.
 2. Ponesite i rezervne papučice za slučaj da mlađe dijete treba izuti cipele dok prolazi kroz skener
 3. Putnici s djecom se obično prvi ukrcavaju pa budite na doku za ukrcavanje 15 minuta prije predviđenog vremena.
 4. Pelene promijenite prije samog ukrcavanja, odnosno neka djeca obave nuždu prije ulaska u avion.

U AVIONU:

 1. Gdje i kako sjede bebe i mala djeca?


Ako u avion ide i mala beba, ne znači nužno da ona ima sjedalo, jer ste vjerojatno dobili gratis kartu zbog dobnih ograničenja. Bebe u pravilu sjede u krilu roditelja, jer za njih nije plažena karta i nema svoje sjedalo.

Puno je lakše kad je put kratak ili kad putuju oba roditelja, kako bi se mogli malo zamijeniti, no postoje stvari koje olakšavaju i takav put na daljim destinacijama ili ako putujete sami s bebom. Posebne nosilice dizajnirane za avion su odlična stvar, no ne trebate trošiti novac na njih ako ne putujete često. Ponesite sa sobom sjedali za auto ako trebate, ali NE STAVLJAJTE DIJETE NA POD ISPOD SJEDALA ILI U PRETINAC ZA PRTLJAGU IZNAD SEBE!

PROČITAJTE: Kratka povijest lošeg ponašanja u avionima: nemojte završiti na PASSENGER SHAMING stranici!

Dijete nije sigurno ispod sjedala jer i najmanja turbulencija može završiti tragično, da dijete lupa glavom o metalnu konstrukciju ili poleti u drugom smjeru. Ista stvar je i za pretinac za prtljagu. Em što on treba biti zatvoren, dijete nije nimalo sigurno u slučaju turbulencije ili kod slijetanja.

 1. Kako ne navući bijes putnika oko sebe?

a) Ako putujete s bebom na dalek put, posebice ako se radi o noćnom letu, a vaša beba voli plakati, ponesite sa sobom  puno čepića za uši i prije polijetanja podijelite putnicima oko vas uz malenu poruku “Imamo malenu bebu, nadamo se da vam nećemo puno smetati.:)” Možete priložiti i malen bombon. Vjerujte, ova simpatična gesta spriječit će gunđala u slučaju da vaša beba “pretjera s plakanjem.“

b) Pelene mijenjajte u WC-u, ne nikako na sjedalu. Nitko nije zaslužio da osjeti te mirise, niti da nakon vas sjedne na potencijalno prljavo mjesto. Zapamtite, pladanj za hranu i piće na sjedalu ispred vas najprljavije je mjesto u avionu! Ni tepisi nisu dobro rješenje za prematanje djece jer po tepisima svim hodaju, a oni se između letova samo dobro usisavaju, no ne peru se. I svakako ne budite kao ova kineska mama koja je svom djetetu dozvolila da izvrši veliku nuždu na pod aviona, „jer je WC premalen.“!