Tips&Tricks

Savjeti kako izbjeći ili smanjiti nevolje na putovanju

datum objave | 23. svibnja 2016.
7814

Na putovanje ponesite rezervni mobitel, dupli novčanik, stare tenisice i šal, a ako na prvu ne znate zašto, čitajte dalje jer vam upravo ovi savjeti naših putnika mogu pomoći da izbjegnete ili umanjite nevolje na putovanju, poput pljački ili kršenja pravila i zakona zbog kojih vam se odmor može pretvoriti u katastrofu.

1. Poštujte pravila zemlje u koju putujete

Ako putujete u arapske zemlje, nemojte se ponašati kao da ste doma. Neke zemlje imaju drugačiji dress code, u skladu sa svojom religijom ili običajima, i vaše ignoriranje pravila (pisanih i nepisanih) može vas dovesti u probleme. Kako se kaže “Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.” Nema potrebe da svoje navike nameće drugima.

U džamijama stavite šal preko ramena i kose, neće vam glava otpasti zbog toga što ste se zaogrnuli. Na Maldivima nemojte pokušavati prošvercati alkohol ili ga kupiti te nemojte inzistirati na toplessu, jer biste mogli završiti u zatvoru, itd itd. Pravila ima mnogo, upoznajte se s destinacijom prije početka putovanja. I ako vam se tamošnja pravila ne sviđaju, slobodno nemojte tamo ići. Nitko vas ne tjera.

2. Novac držite na više mjesta

Kad ste u paru, a kamoli kad ste solo, mogu vas opljačkati. U Brazilu je to redovita stvar ako idete izvan turističkih zona, a nerijetko vas opelješe i u Peruu ili pak u afričkim zemljama. Zato treba nositi duple novčanike (jedan s manje novca neka bude lako dostupan, koji odmah date lopovima i time ih smirite.) ili novce skrivati na mjestima gdje ih neće (toliko) tražiti. Primjerice, ispod uloška u cipelama.

3. Ne vjerujte lokalcima 100%

Lokalci žele zaraditi na turistima, a neki su umreženi s lopovima. Ako vam priđu lokalci nudeći super zabavu, odlične cijene u njihovom noćnom baru, zahvalite se i produžite. Ne želite završiti u mračnom kutku ili platiti piće 100x skuplje nego što treba. Lokalni vodiči će vas često pokušati navući da ručate “u najboljem restoranu” kojeg zapravo drži njegova obitelj i užasno je, često takve stvari neće moći izbjeći, ali s vremenom i iskustvom naučit ćete prepoznati takve navlakuše. Nemojte biti pregrubi u odbijanju, ali ne dajte se previše ni zavlačiti. U Londonu, primjerice, prevaranti operiraju na stanicama metroa gdje prodaju nevažeće karte onima koji se ne snađu sami oko kupnje na automatima.

4. Rezervni /stari mobitel

Na putovanjima je bolje nositi stariji mobitel u koji možete staviti SIM karticu bilo koje zemlje i tako uštedjeti na troškovima spajanja na internet ili SMS-anju. Uostalom, ako vam ga ukradu, manje ćete žaliti.

5. Što manje svjetlucavih  i skupih stvari

Ako hodate gradom s ogromnim fotoaparatom oko vrata, novi pametni telefon vam viri iz džepa, odjeća vam je markirana, vidi vam se osunčan dekolte, a kosa je savršeno plava i valovita, privlačit ćete pažnju. Putujete li Indijom, stavite kosu u maramu da budete manje plavi i privlačni, a odjeća neka ne bude oskudna. U Barceloni pametni telefon ne ostavljajte na stolu dok sjedite u kafiću, jer je u tom gradu (ali i brojnim drugima po svijetu) vrlo popularno zaletjeti se i zgrabiti mobitel sa stola. Dok se vi snađete i potrčite, lopov se već izgubio u masi i uličicama.

40 savjeta iskusnog putnika: Pripremi se za putovanje like a boss!

6. Torbu ne nosite lagano obješenu o rame

Jedan od omiljenih stvari koje lopovi rade jest otrgnuti torbu s nečijeg ramena i dati se u bijeg. U nekim gradovima već su unaprijedili takvu krađu pa smo osobno svjedočili krađi torbe u Madridu na sljedeći način: Dvojica tipova na skuteru približavaju se grupi turista, jedan vozi, dok drugi ima u ruci škare kojima prereže remen od torbe i zgrabi ju… Turistkinja ostaje bez torbe koja se u sljedećoj sekundi već vozi s lopovima na skuteru.

7. Ruksak skinite u gužvi i metrou

Nositi ruksak na leđima poziv je da vam ga netko vješt otvori, a da ni ne skužite. Posebno ako ste u nekoj gužvi po ulicama ili metrou, gdje zvukovi i vibracije ometaju vaše senzore i vi postajete manje svjesni onog što vam se događa doslovno iza leđa.

Skinite ruksak s leđa i nosite ga naprijed. Izgledat ćete možda kao idiot, ali barem vas neće opljačkati.

8. Nosite kopiju dokumenata sa sobom

Putovnicu ostavite u hotelskom sefu, a sa sobom nosite fotokopiju, za slučaj da vam zatreba. Ili za slučaj da vam putovnicu ipak ukradu iz sobe ili sefa, kako biste lakše mogli doći do nove.

9. Stara i udobna obuća bolja je od nove

Na putu je obuća vrlo bitna, jer ste na nogama većinu dana. Ponesite stare razgažene tenisice jer ćete biti bez žuljeva, a i kad ih uništite, bit će vam manje žao. osim toga, možete ih baciti pri kraju putovanja i kupiti nove, bez da si krcate prtljagu. Ako je prevruće za tenisice i silno želite nositi japanke, odaberite ipak sandale koje imaju remen za petu kako bi vam manje ispadale, a  optimalno je da nosite Borosane, te udobne radničke cipele u kojima se može hodati i stajati satima bez da se umorite.  Osim toga, trenutno su vrlo moderne! No Startasice zaboravite, jer je dugo hodanje u njima pogubno za vaša stopala.

10. Cjepiva i tablete

Kako vas na putu ne bi iznenada uhvatila neka bolest, poput malarije ili žute groznice, prije putovanja provjerite koja su cjepiva obvezna ili preporučljiva za određene zemlje, kao i za koje zemlje trebate kupiti tablete protiv malarije, tzv. malarike. Nemojte se pouzdati u ono „ma meni neće to trebati“, jer u neke zemlje ne možete ni ući bez knjižice s potvrdom da ste primili obvezna cjepiva, a ako ste trudni ili planirate trudnoću, izbjegavajte piti antimalarike i do 3 godine prije planirane trudnoće. isto je i s davateljima krvi, koji ne mogu biti donatori par godina nakon uzimanja antimalarika.

PROČITAJTE I OVO:

Što kad ti je let otkazan ili odgođen, a aviokompanija ti ne želi vratiti novce? Postoji rješenje!

7 načina za uhvatiti barem malo sna na dugotrajnim letovima