Novosti

Samo za bicikliste: Njemačka otvara autocestu bez automobila!

datum objave | 26. veljače 2016.
2005

Njemačka je otvorila prvu dionicu biciklističke staze  koja bi trebala narasti u 100 km dugu biciklističku autocestu i spajati 10 gradova i četiri velika sveučilišta između Duisburga i Hamma na području zapadne Njemačke. Ovom bi se cestom služilo 2 milijuna Nijemaca i čime bi se na godišnjoj razini broj automobila u prometu smanjio za čak 50 000!

Zbog  čega će njemačka biciklistička autocesta biti tako super? 


Odvojene staze širine 4 metra, ravna površina te isključivo biciklistička prometna pravila razlikuju ovaj projekt od uobičajenih biciklističkih staza. Također, omogućit će biciklistima da putuju duž svih 100 km ceste u najnaseljenijoj njemačkoj pokrajini, Ruhru, bez zaustavljanja na semaforima ili usporavanja zbog rupa na cesti. Bez crvenih svjetala, bez kamiona, samo vožnja! Industrijski gradovi pokrajine bit će udaljeni na maksimalno 30 minuta vožnje.

Sličan je projekt u planu u Munchenu, gdje se već planira biciklistička cesta nalik ovoj, od samog centra preko predgrađa pa sve do jezera. I Koln planira ulagati u biciklističke ceste, no u nešto manjem opsegu.

Ali kao i sve na ovome svijetu, realizacija projekta košta. Prvih 5 km autoceste financirano je iz zajedničkog fonda od strane Europske unije i pokrajinske vlade Sjeverne Rajne i Vestfalije. Predviđena cijena izgradnje čitave autoceste iznosi 180 milijuna eura.

Ideja nije potpuno nova, pogotovo u europskim zemljama u kojima se mnogo biciklira, poput Danske (22 km od Kopenhagena do Albertslunda), Nizozemske (7 km od Brede do Efften-Leura) i Velike Britanije (30 km u smjeru istok-zapad preko Londona). Pohvalno, ali kada se izgradi njemačka autocesta, definitivno će biti najimpresivnija u čitavoj Europi.