Vodiči

Safari i Afrika: 6 najboljih safarija u Africi

datum objave | 15. listopada 2020.
34647

Naš bloger Ico otputovao je u Keniju na safari u rezervat Maasai Mara, jedan od 6 najpopularnijih mjesta za afrički safari jer se tu mogu vidjeti svih Velikih 5 životinja.

Tako i mi u ovom vodiču kroz safarije u Africi, počinjemo upravo s tom lokacijom.

Nacionalni parkovi Serengeti i Masai Mara— Tanzanija i Kenija

jeftine aviokarte za Afriku

Nacionalni parkovi The Serengeti i Masai Mara su vjerojatno najpoznatiji parkovi u Africi, i to zbog vrlo dobrog razloga. Većinu prostora parkova čine savane ili niske trave, što omogućava izuzetno dobar pogled na životinje, među kojim ćete vidjeti i poznatih 5 životinja, a to su redom lav, slon, leopard, nosorog i bizon.

Krater Ngorogoro— Tanzanija

jeftina aviokarta za Keniju

Zona  Ngorongoro zaštićena je i nalazi se na popisu svjetske baštine, a nazvana je po krateru Ngorongoro, ogromne kaldere (kaldera je ona rupa koju stvori vulkan kada se uruši sam u sebe).

Ovaj krater nastao je prilije više milijuna godina eksplozijom ogromnog vulkana, a danas je prirodni zoološki park s tisućama životinja. Kampiranje je dozvoljeno na samom rubu kratera, no tijekom noći nemojte baš šetati kako ne biste  sreli lava, slona ili bradavičastu svinju.

Kampiranje je posebno samo po sebi jer spavate usred životinjskog svijeta, čije zvukove slušate čitavu noć. Iako je to pomalo zastrašujuće, zapravo je nevjerojatno iskustvo provesti dan usred životinjskog parka, gledajući ih u prirodnom okruženju.

Nacionalni park Kruger— Južna Afrika

jeftine aviokarte za Johannesburg

Krugeru je nacionalni park na sjeveroistoku Južne Afrike i jedan je od najvećih afričkih rezervata pun životinja. Planine, grmlja i tropske šume dio su ovog parka u kojima možete vidjeti Velikih 5, ali i brojne lešinare te orlove.

Blizina Johannesburga čini Kruger posebno atraktivnim, tim više jer ovdje možete kampirati. Kampovi su zaštićeni električnom žicom pa se ne morate bojati da ćete noću sresti kakvu životinju koja bi vas mogla pojesti.

Ako se realiziraju najavljeni planovi proširenja ovog parka na područje Zimbabwea i Mozambiquea, Kruger će biti najveći prirodni rezervat na svijetu!
Preporuka: pokušajte izbjeći praznike kada su kampovi uglavnom krcati.

TURA: Kruger safari: 4 dana od 661 € / 4.980,30 kn

Nacionalni park Etosha— Namibija

jeftine avio karte za Namibiju

Etosha, što u prijevodu znači „veliko bijelo mjesto suhe vode“) nalazi se na sjeveru Namibije, a Slana pustinja zauzima veći dio. U Etoshi ćete vidjeti puno lavova, slonova, crnih nosoroga i žirafa. Nažalost, ovo nekadašnje područje puno zebri i antilopa, bilo je plodno tlo za razvoj antraksa koji je tu populaciju životinja drastično smanjio.

Ono što će ženski dio populacije posebno veseliti jesu ružičasti plamenci koji dolaze ljeti kada se ova slana pustinja napuni vodom.

Za kampiranje je najbolji Okaukeujo, koji se nalazi odmah pored rupe koja se noću puni vodom.

AVIO KARTA za Namibiju od 724 € / 5.454,98 kn

TURA NAMIBIJA: 7 dana 

Nacionalni park South Luangwa— Zambija

jeftine aviokarte za Afriku

Nacionalni park South Luangwa  nalazi se na istoku Zambije, gdje postoji ukupno 3 nacionalna parka u dolini rijeke Luangwa.

Ovaj izolirani dio Zambije stvarno vrijedi posjetiti jer ćete imati potpuni osjećaj divljine. Kampovi uz rijeku nisu ograđeni pa nilski konji i krokodili često mogu proći pored vašeg šatora. Posebnost ovog parka je i da nije toliko razvikan, a ima najveći koncentraciju leopardova – najrjeđih pripadnika Velike petorke.

Okavango Delta — Bocvana

jeftine avio karte za Afriku

Okavango Delta je velika močvara koja se osušila unutar pustinje Kalahari. Taj je fenomen razlog zašto je ovo područje puno divljih životinja kao što su krokodili, slonovi i lavovi.

Safari ovdje izgleda ponešto drugačije, a uključuje vožnju plitkim kanuom zvanim mokoro. Kada dođete na suho, safari se sastoji od pješačenja kroz deltu tijekom čega ćete nabasati na brojne životinje u njihovom prirodnom okruženju.

Postoji mnogo toga za vidjeti u Africi, a ako niste za safari, možda ste za TURU od Cape Towna do Viktorijinih slapova: 20 dana od 4.042 € / 30.454,45 kn