Novosti

Sadnja iz aviona: Tajland sadi šume eko bombama!

datum objave | 04. rujna 2016.
6929

Konstantnim krčenjem šuma nekadašnja sveukupna pošumljena površina Zemlje smanjila se sa 16 milijuna kilometara kvadratnih na otprilike 6,2 milijuna, odnosno na 2 i pol puta manju površinu. Osim značajnog utjecaja na svakodnevnu kvalitetu života cjelokupnog čovječanstva, nekontrolirana sječa šuma prijeti uništavanjem čitavih ekosistema, tj. istrjebljenjem biljnih i životinjskih vrsta, poput brazilskih oraščića i acai palmi te ugrožene vrste majmuna iz vijetnamskih visoravni. Uz sve ovo još se povećava razina emisije plinova, zbog kojih se stvara efekt staklenika.

Zbog svih negativnih posljedica čovjekovog djelovanja, Tajlanđani su odlučili postati kreativni u pristupu problemu, koristeći sjemenske  zračne bombe kojima se uz pomoć dronova i aviona „bombardiraju“ plodna područja te sade stabla i ostale usjeve.

Sjemenske bombe funkcioniraju tako da se vrh čunja prilikom udara u zemlju ukopa na istu dubinu na koju bi se ukopao da se sadi ručno. U unutrašnjosti čahure nalazi se gnojivo i materijal koji upija vlagu, čime se istovremeno navodnjava korijenje stabla. Kontejneri su metalni, ali biorazgradvi, tako da se korijenje stabla može neometano razvijati u zemlji.

Pilot program zračnog pošumljavanja pokrenut je 2013. godine i uključuje sadnju lokalnih vrsta na području provincije Phitsanulok, gdje bi do 2017. godine trebala niknuti mlada zdrava šuma.

Ideja bombardiranja sjemenskim bombama proklijala je prvo u Japanu, izradom tsuchi danga, odnosno “zemljanog dumplinga”. Za vrijeme Drugog svjetskog rata japanski je znanstvenik Masanobu Fukuoka počeo raditi za japansku vladu kako bi povećali proizvodnju riže, a da pritom ne smanjuju površinu zemlje koja je već služila za rast rižinih vrtova. Fukuoka je iskoristio plodnu piroklastičnu zemlju od crvene vulkanske gline u omjeru 5:1, pri čemu je 5 mjera zemlje pomiješano s 1 mjericom sjemenja i tako izradio sjemenske bombe.

Inače, najranije zabilježeno zračno bombardiranje sjemenskim bombama zabilježeno je 1930. godine kada su se pošumljavala područja oko Honolulua.

Ako smo vas zainteresirali za vrtlarenje, evo kako sami možete izraditi svoju sjemensku bombicu:

NAPOMENA: Prije nego li krenete gerilski rat protiv betona, imajte na umu da sjemenje koje odlučite posijati treba odgovarati geoklimatskim uvjetima mjesta na kojem sadite, zato svakako koristite autohtono sjeme vrsta tipičnih za to podneblje.

1. Nabavite glinu, kompost i sjemenje (u vrtnim centrima ili trgovinama zdrave hrane)

2. Večer prije izrade ostavite sjemenje da se namače u vodi

3. Zamijesite smjesu gline, komposta i sjemenja u omjeru 5:1:1

4. Navlažite smjesu vodom i oblikujte bombice

5. Ostavite ih na suncu da se osuše i već idući dan će biti spremne za korištenje

Prije nego li krenete u ofenzivu, izvidite situaciju na terenu i nastojte pronaći mjesto na kojem ima šanse da se sjeme uhvati, kako vaš trud ne bi bio uzaludan. Neka to mjesto ima dovoljnu količinu sunca, ali i hlada  te izbjegavajte potpuno isušena i tvrda tla. I pazite da vas ne ulove u akciji! 🙂

Pročitajte još:

18 istina o Tajlandu koje još ne znate

Tajland nije samo za partijanere, tražite li romantiku evo gdje možete pronaći mir

Tajland: Što se krije iza turizma sa slonovima