Vodiči

Sad je vrijeme za Japan: Koyo i onsen dva su iskustva koja putnici ne propuštaju

datum objave | 06. listopada 2022.
1773

japan koyo putovanje iskustvo

Japan se u potpunosti otvara za inozemne posjete 11. listopada, taman pred prekrasnu i magičnu sezonu žarkih boja– a iskustvo putovanja u Japan ne bi bilo cjelovito i bez kupanja u vrelim prirodnim kupkama. Želite li posjetiti Tokio i vidjeti planinu Fuji, sve to možete spojiti u jedno putovanje.

Zašto je jesen odlična za putovanje u Japan?

Baš kao i sakura – poznati cvat trešanja u proljeće u Japanu-  i jesen u toj zemlji je posebno privlačno vrijeme za putovanje. Razlog je koyo i predivne žutocrvene boje koje šume pretvaraju u sanjiva i romantična mjesta.

Japan je zbog pandemije bio dugo zatvoren za strance, odnosno postojao je ograničen broj stranaca koji su smjeli posjetiti Japan pa je bilo prilično teško organizirati putovanje. No s 11.listopada Japan se ponovo otvara za sve turiste željne istraživanja i upoznavanja ljepote te zemlje.

Vrijeme je da upoznate Japan i doživite jesen u punom sjaju.

Kao što je timing jako bitan da doživite sakuru u proljeće, tako je timing jako bitan i da doživite fascinantne boje koje obasjavaju japanske šume u žutoj i crvenoj boji. Većinom su za tu čarolije zaslužna dva najčešća stabla – javor i ginko (momiji i icho na japanskom).

Japanska metereološka korporacija sastavila je precizan (a kako drugačije, obzirom da se radi o Japancima) raspored kada će lišće biti najljepše, a prema kojem biste mogli isplanirati svoje jesenko putovanje u Japan i vratiti se kući s jedinstvenim iskustvom.

Avio karte iz Zagreba za Japan

 

Za razliku od sakure koja prvo stiže na jug zemlje i polagano se kreće prema sjeveru, koyo ide u suprotnom smjeru.

Raspored za ginko:

Prema prognozi, lišće ginka imat će najsnažniju žutu boju, a lišće javora grimiznu boju u najvećem sjaju pokazati po ovom rasporedu:

Ginko /javor po gradovima u Japanu:
● Sapporo: 6. studenog/6. studenog
● Aomori: 5. studenog / 11. studenog
● Sendai: 28. studenog / 25. studenog
● Tokio: 25. studenog / 28. studenog
● Kanazawa: 11. studenog / 28. studenog
● Nagano: 13. studenog / 20. studenog
● Nagoya: 18. studenog / 2. prosinca
● Kyoto: 26. studenog / 9. prosinca
● Osaka: 23. studenog / 2. prosinca
● Wakayama: 26. studenog / 11. prosinca
● Hiroshima: 18. studenog / 26. studenog
● Kochi: 15. studenog / 8. prosinca
● Fukuoka: 26. studenog / 8. prosinca
● Kagoshima; 28. studenog / 13. prosinca

Bitno je naglasaiti da su ovo najbolji dani za promatranje i uživanje u jesenkom lišću, no ne morate biti strogo opterećeni točnim datumima jer se koyo zadržava do tri tjedna na svakoj od lokacija. Nešto ga je lakše doživjeti od proljetnog cvata trešanja koje traje svega par dana.

Osim datuma, još je nekoliko stvari na koje valja paziti ako planirate putovanje u ovu daleku zemlju.

Iskustvo putovanja u Japan nije cjelovito bez kupanja u onsenu!

onsen japan

Onsen (doslovni prijevod je: vrući izvor) su prirodne vrele kupke bogate dobrim mineralima, a u njima se možete kupati na više lokacija u Japanu.

Iako je nama možda poznatiji Island po vrelim prirodnim kupkama, zapravo je Japan broj 1 na svijetu po broju vrelih izvora. Diljem Japana postoji čak 27297 lokacija na kojima možete uživati u kupkama, i to u 2983 grada.

Dvije su glavne vrste onsena:

Onsen možete iskusiti vani – roten-buro – ili u zatvorenom prostoru – noten-buro.

Kako možete znati gdje je onsen?

Svaki onsen je označen ili simbolom za vrelu kupku  ♨ ili znakovima 湯/ゆ.

Najpoznatiji onseni su:

Kusatsu– Gunma: Najpoznatiji onsen-grad u Japanu u blizini Tokija s desecima kupki, od kojih su neke i besplatne za korištenje.

Hakone – Kanagawa: Jesan od najpoznatijih onsen resorteva u blizini Tokija, s pogledom na planinu Fuji i mnoge hramove.

Kurokawa – Ioita: onsen u malom gradu s predivnim drvenim kućama gdje ćete doživjeti tradicionalnu japansku kulturu i povijest. Većina kupki je na otvorenom.

Noboribetsu -Hokkaido: Noboribetsu je poznat po „Paklenom dolini“ ( Jigokudani), karakterističnom vulkanskom krateru koji vodi u onsenu daje posebne značajke. Kupanje u ovom onsenu izgleda kao scena iz znanstveno-fantastičnih knjiga, s kipovima demona, malim puteljcima i fascinantnim pogledom na jezero Kuttara.

Ako želite ovo jedinstveno iskustvo, morate znati nešto o kulturi onsena, odnosno o tome kako se ponašati u onsenu.

Nema kupaćih kostima i sandala!

Prema japanskoj tradiciji, svi se moraju kupati goli. Stoga zaboravite na stid prilikom uživanja u onsenu jer nije dozvoljeno kupati se u kupaćim gaćicama niti ući u prostor onsena. Također, imate li dugu kosu, zavežite je u visoku punđu.

U prostor onsena ne smijete unijeti ni staklo ili čaše, a također nije dozvoljeno ni trčanje ni plivanje.

Bitna napomena: Imate li tetovaže, teže ćete moći iskusiti onsen

Tetovirane osobe u pravilu nisu poželjne u onsenu, no obzirom na porast broja turista i moderno vrijeme, sve češće čuvari onsena dozvoljavaju ulazak i osoba s tetovažama. Samo pazite da unaprijed obavijestite o tome čuvara i pitate dozvolu.

Većina javnih mjesta kao što su teretane, bazeni i saune ne dozvoljavaju nikom s vidljivom tetovažom da bude u prostoru pa imajte i to na umu.

Kako je vrijeme u Japanu u studenom?

U studenom Japan u prosjeku ima dnevne temperature između 14 i 18 stupnjeva Celzijusa ujutro te 7-12 stupnjeva Celzijusa navečer.

Studeni je uglavnom bez kiše te je dobro vrijeme za turističko obilaženje.

Avio karte za Japan iz Zagreba