Iz prve ruke

S djecom u Afriku – kako se pripremiti, što vidjeti i na što pripaziti

Autor | Adriana Karuza
datum objave | 30. rujna 2020.
8015

Zanzibar. Bio je to drugi put da s djetetom putujemo do majke Afrike. No, Maroko, koliko god nas je oduševio, nekako nije Afrika. Zanzibar, iako povremeno sličan, potpuno je druga priča. Puno je manje kaotično, različita je to energija. Ovdje je druga krajnost u pitanju. Ovdje je sve “hakuna matata” (nema problema). Ovdje je sve “pole pole” (pomalo). A mi, mi smo se brzo navukli na bose noge, bijeli pijesak i valove tirkizne boje. Upravo su to razlozi koji rajske destinacije poput Zanzibara čine idealnima za obiteljska putovanja.

 

Ipak, da se ne lažemo, za Afriku se treba pripremiti. Nije to isto kao kad spakiraš dijete i sebe i potegneš do Berlina.

Ovo su naši savjeti, nadam se da će vam olakšati odluku da komadić raja pronađete na Zanzibaru.

S djecom u Afriku, Zanzibar

Malarija

Afrika u velikom dijelu spada u visikorizično područje kada je malarija u pitanju. Iskreno, to nam je bio najveći stres oko putovanja, a odluka piti Malarone ili ne donosila se mjesecima. Budući da nismo napuštali Zanzibar, odlučili smo ne piti, a štitili smo se samo jakim repelentima, uz spavanje pod zaštitinim mrežama te duge rukave u večernjim satima. Svejedno, i mala i ja imamo svaka po nekoliko uboda komaraca – još uvijek smo zdrave, vjerujem da će tako i ostati.

Malarije na Zanzibaru navodno nema zadnjih nekoliko godina – u to su nas uvjeravali svi koje smo pitali, komaraca je malo i nisu ni približno napasni kao naši. No ne želim da ovo shvatite kao savjet da ne pijete tablete. Ovo je naše iskustvo i naša odluka – za sebe i svoju obitelj morate odlučiti sami.

Cjepljenje

Za posjet Tanzaniji, pa tako i Zanzibaru, nije potrebno primiti cjepivo protiv žute groznice, pa smo i taj dio preskočili. Nismo imali nikakvih problema prilikom ulaska u zemlju i nitko nas nije tražio Žutu knjižicu.

Cjepljenje je obavezno samo ako dolazite iz rizičnih područja, poput primjerice Kenije.

Putna ljekarna

Otkad putujemo s djetetom, pogotovo u zemlje s lošijim zdravstvenim sustavom, o putnoj ljekarni vodimo puno više brige. Tako smo za našu afričku avanturu spakirali toplomjer, sredstvo za snižavanje temperature, probiotike, aktivni ugljen, sredstvo za ublažavanje oteklina od uboda insekata, flastere. Za svaki smo slučaj provjerili i koje su privatne bolnice u blizini dostupne turistima. Naravno, putno i zdravstveno osiguranje je nešto bez čega ne putujemo nigdje, a posebno u Afriku. Srećom, još nam nije trebalo, ali ovo je nešto na čemu se ne štedi.

S djecom u Afriku, Zanzibar

Prije putovanja…

Riječ je o dalekom putovanju – ojačajte imunutet. Mi krećemo s imuniglukanima/betaglukanima par mjeseci prije polaska, a par dana pred putovanje pijemo probiotike – s tim nastavljamo i na destinaciji.

Jeftino na Zanzibar

Na što pripaziti…

Sunce je u Africi posebno jako – ne zaboravite spakirati kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, čak i ako vam na Jadranu ne trebaju jer fino lovite boju. Zaštitite i sebe i dijete. Nosite šešire. Vjerujte mi.

Kada birate smještaj, imajte na umu da Afrika ima drugačije standarde, da nije uvijek sve na razini higijene na koju ste navikli i zato preskočite najjeftinije opcije smještaja. Srednja do viša cjenovna kategorija (60 dolara na više) osigurat će vam ugodniji boravak na ovom zaista posebnom otoku.

Vodu uvijek iz pijte samo boce, kupovnu, a voće samo ono oguljeno i neoprano – voće ćete ovdje obožavati.

S djecom u Afriku, Zanzibar

Hrana

Naše je dijete “perolaka kategorija”. Problematično i izbirljivo kada je hrana u pitanju, no to nas nikada nije sprečavalo da ju vodimo po svijetu. Zanzibar je, iznenađujuće, bio dobar po pitanju hrane. Hoteli su imali dječje menije s paštom bolonjez, pohanom piletinom – a to i najveći dječji izbirljvci jedu. Probala je riblje štapiće na ulici, kao i zanzibarske palačinke. Uglavnom, dijete će vam na Zanzibaru imati što jesti. Pripazite samo na to da je hrana dobro termički obrađena. Ne smijem zaboraviti ni voće koje dolazi u svim oblicima, a ananas je toliko ukusniji od našeg da se ne može usporediti.

Sigurnost

Tijekom naših osam dana nismo imali niti jedan neugodan trenutak i mogu reći da smo se osjećali potpuno sigurno. Ljudi su topli i ljubazni pa nas nije začudilo ni kada nas je jedna djevojka nakon polusatnog poznanstva odvela u svoj dom. Imali smo tako iz prve ruke priliku vidjeti kako žive Zanzibarci 🙂

S djecom u Afriku, Zanzibar

Što vidjeti

Stone Town – stari dio Zanzibar cityja, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a i pravi je mali dragulj. Djeca će uživati u šetnji uskim ulicama punim boja i šarenih trgovina. Voljet će gledati skokove u more koje lokalna ekipa izvodi svakog popodneva, uživat će u palačinkama na Forodhani gardenu, žili kucavici večernjeg života. Isprobajte ovdje street food, navikavajte dijete na nove okuse i mirise.

S djecom u Afriku, Zanzibar, Stone Town

Prison island – otok dvadesetak minuta udaljen od Stone Towna. Otok na kojem žive divovske kornjače, po kojem šetaju paunovi. A more – more je ovdje posebne boje

S djecom u Afriku, Zanzibar

Jozani forest – za sve mališane koji vole druženje s majmunima 🙂

Snorkeling – podmorje na Zanzibaru skriva svakakva blaga. Zaronite s ribicama i uživajte u potrazi za Nemom. Savjet – ponesite svoje maske i dihalice za djecu

S djecom u Afriku, Zanzibar

Morske zvijezde – možete ih pronaći u različitim bojama i veličinama… crvene, plave, žute, narančaste… i pravi su doživljaj za svakog klinca

S djecom u Afriku, Zanzibar

Spice tura – Zanzibar je otok začina, a na ovom ćete izletu naučiti i vidjeti puno. Djecu koju priča o začinima ne zanima, animirat će izradom nakita od palminog lišća, a svidjet će im se i pogled na penjača po palmi, uz nezaobilaznu Hakuna matata pjesmu

S djecom u Afriku, Zanzibar

Plima i oseka – Zanzibar je jedan od najlboljih svjedoka plime i oseke. Samim time, najbolji je učitelj o ovim prirodnim pojavama. Oseka je fascinantna, a šetnju po morskom dnu, dok mora nema iskoristite za promatranje školjki, rakova, morskih trava…

S djecom u Afriku, Zanzibar

Savjet: ako želite uživati u rajskim plažama, birajte sjever otoka, ako vam se proučavanje plime i oseke čini zanimljivijim, birajte istočnu obalu i uzmite hotel s bazenom. Najbolja opcija je naravno, skombinirati sve i proći cijeli otok.

S djecom u Afriku, Zanzibar

I još…

Isprobajte lokalni prijevoz, prošetajte po selima, posjetite školu… Neka dijete vidi potpuno drugi svijet, drugi način života. Neka vidi osmjehe i sreću u jednostavnosti i siromaštvu. Afrika je divna prilika za uživanje, ali i učenje. Afriku će dijete zavoljeti baš kao što ona voli djecu. Pripremite dijete prije dolaska. Zainteresirajte ga za destinaciju. Jedini je uvijet da dođete otvoreni za sve što nosi i pruža. Sigurna sam da nećete otići razočarani jer Afrika se lako uvuče pod kožu. I malima i velikima. Znam da nama je.

S djecom u Afriku, Zanzibar

S djecom u Afriku, Zanzibar

S djecom u Afriku, Zanzibar

(Što, kako i za koliko – na Zanzibaru, pročitajte OVDJE)