Novosti

Riješen misterij Bermudskog trokuta? Krateri s dna oceana usisavaju brodove

datum objave | 25. ožujka 2016.
8964

Svi znaju za misterij Bermudskog trokuta, tog vražjeg dijela Zemljine kugle gdje nestaju brodovi i avioni. Toliko je snažan taj pojam da se uvriježio i u svakodnevnom govoru pa služi kao sinonim za mjesto vječno izgubljenih predmeta.

U Bermudskom trokutu koji se nalazi između Floride, Portorika i Bermuda nestalo je više od 8000 ljudi, a prvi slučajevi misterioznih nestajanja zabilježeni su još u 15 stoljeću. Sada znanstvenici napokon pretpostavljaju što bi moglo biti pravim razlogom toga.

Znanstvenici s Artičkog sveučilišta u Norveškoj otkrili su na dnu Barentsova mora pored Norveške goleme kratere, širine 800 metara, a dubine 45 metara.  Otkrili su da su krateri nastali zbog gomilanja metana u komorama, koje su se rasprsnule, a eksplozija je prouzročila stvaranje golemih rupa u moru. Kad se metan dugo taloži, ta komora s plinom u jednom trenutku eksplodira, a svi koji se nađu iznad nje su ugroženi  ogromnom energijom koja se pritom oslobađa. Ove eksplozije znaju biti poput nuklearnih pa znanstvenici pretpostavljaju da bi mogle privući brodove i zrakoplove iznad površine mora.  Norveški će znanstvenici nastaviti s istraživanjem jesu li erupcija plina dovoljno jake da bi prouzročile potapljanje brodova i nestanak aviona u Bermudskom trokutu. Naime, nedavno su pomorskim radarom pretražili područje Vražjeg trokuta i pokazalo se da i tamo postoje ogromni krateri na dnu oceana, dugački 700, a široki 30 metara, kroz koje se ispušta plin iz komora ispod morskog dna.

Najveći nestanak dogodio se 1945. godine kad je nestalo čak 5 borbenih zrakoplova, kao i jedan koji je krenuo u potragu za njima. od tada do 2008. godine nestalo je 129 zrakoplova. Posljednji slučaj nestanka registriran je 15. prosinca 2008. godine, kada je nestao maleni privatni avion Britten Norman Islander s 11 putnika.

Cary Gordon Trantham  imala je više sreće 1995. godine, kada se sa sličnim malenim zrakoplovom vraćala kući iz Florida Keysa. Dok su letjeli iznad otvorenog mora, u jednom trenutku više nisu ništa vidjeli, kao da ih je pokrila crna deka, a u takvim situacijama se pilot oslanja na instrumente. međutim, kompas je podivljao, svjetla za upravljačkom konzolom su treperila različitiog inteziteta, pokazivač visine je divljao, jednako kao i zvukovi u njezinim slušalicama. uspjela je preživjeti Bermudski trokut, a priču možete pročitati na njezinoj web stranici Bermuda Triangle Survivor.

Sve teorije o Bermudskom trokutu:

  1. U Bermudskom trokutu nema nikakvih paranormalnih pojava koje izazivaju nestanke brodova, nego su za sve krivi pirati.
  2. Nepoznate fizičke sile povremeno stvaraju rupu na nebu, koja usisava sve što joj se nađe na putu.
  3. Neka nepoznata komponenta morske vode u Sargaškom moru utječe na nestanke.
  4. U Bermudskom trokutu se povremeno stvara vremenska rupa, kojom zrakoplovi ili brodovi putuju u prošlost ili budućnost.
  5. Prirodno isparavanje plinova, poput metana, iz podvodnih stijena  stvaraju mjehure na površini koji mogu prevrnuti brod.
  6. Neobične sile utječu na uređaje, kompase i druge uređaje.
  7. Jaka Golfska struja može nasukati ili prevrnuti brod.
  8. Izgubljeni grad  Atlantida se nalazi u središtu Bermudskog trokuta.