Vodiči

Putovanje u Vijetnam: Rupa u kamenu skriva najveću špilju na svijetu, s vlastitom prašumom i plažom, ali i ekosustavom

datum objave | 25. siječnja 2023.
13032

Najveća špilja na svijetu nalazi se u Vijetnamu,  otkrivena je 1991., a svijetu predstavljena tek 2009. godine.  Špilja naziva Sơn Đoòng  posebna je utoliko što ima vlastiti ekosustav, prašumu, rijeku i plažu…čitav jedan novi svijet.

Son Doong  nalazi se u nacionalnom parku park Phong Nha Ke Bang blizu granice s Laosom, 450 km južno od grada Hanoi. Duga je 5 kilometara, široka 150 i visoka 200 metara. Tolika je velika da bi u nju mogao letjeti Boeing B747 ili pak desetine nebodera od 40 katova.

Avio karte do Hanoija od 555 € / 4.181,65 kn

Otkrio ju je lokalac Hồ-Khanh, sasvim slučajno, još dok je bio dijete. Dok je tražio hranu u džungli, u špilji se skrio od kiše. Primijetio je oblake i čuo zvuk podzemne rijeke koja je izlazila iz ogromne rupe u kamenu te to prijavio Britanskom društvu za istraživanje špilja (BCRA) koji su se tada nalazili u Phong Nhau. Nažalost, na povratku se nije mogao sjetiti puta i lokacije je ostala neotkrivena idućih 18 godina.

Iako se nije uspio sjetiti gdje se nalazi, 2008. godine ponovo ju je našao.  Kad je britanski tim istraživača pod vodstvom  Howarda Limberta prvi put ušao u špilju nisu ni mogli zamisliti da ulaze u najveću špilju na svijetu koja krije svijet za sebe – toliko je velika da ima vlastitu prašumu, rijeku, plažu, pa i čitav ekosustav.

Posjet ovoj špilji jedna je od najljepših i sigurno najposebnijih avantura koje možete doživjeti u Aziji. Obzirom da se nalazi duboko u zabačenom području, tu se ne može doći na jednodnevni izlet. Zapravo, teško je doći općenito.

Naime, samo jedan touroperator (Oxalis Adventure Tours)  ima dozvolu da vodi turiste u špilju, a caka je da je broj ulaznica ograničen. Ulaznice za 2017. godini prodale su se u prvih 20 minuta od puštanja u promet iako koštaju  3000 američkih dolara jer se tim vodiča sastoji od čak 25 osoba, među kojima su stručnjaci za sigurnost, nosači i vodiči. Tura traje šest dana, i to samo od veljače do kolovoza. Zbog svega toga špilju je do sada vidjelo manje ljudi nego ih se popelo na planinu Everest.

Posjet  Hang Son Doong nije za svakog jer da bi se došlo do kraja špilje, posjetitelji se trebaju penjati, puzati i plivati kroz podzemnu rijeku.

Osim fantastičnog iskustva i jedinstvene ljepote koje pruža špilja, otkriće je pokrenulo i lokalnu ekonomiju –  turizam.

Pokrajina Quang Binh dugo je bila najsiromašnija u Vijetnamu, koja je Vijetnamskom ratu  bila jako bombardirana. I danas u šumi ima puno eksplozivnih sredstava.

Većina turista u Vijetnam dolazi zbog predivne prirode: od rižinih polja na sjeveru do fascinantne deltre rijeke Mekong na jugu. Vijetnam je i zemlja s dugom poviješću i drevnim tradicijama, s mnogo povijesnih zdanja i starih hramova.

Jedno od najpopularnijih turističkih destinacija je famozna China beach, gdje su američki vojnici odmarali za vrijeme Vijetnamskog rata. Plaža se zapravo zove My Khe, a danas je prepuna hotela i kafića zbog velikog broja turista koji dolaze na predivnu pješčanu plažu.

Vijetnam ima izuzetno dugačku obalu od 3260 km bez otoka (Hrvatska za usporedbu ima 1800km).

Izuzetna priroda krije se  i u pokrajini Ninh Binh na sjeveru u blizini Tam Coca (u prijevodu: tri špilje). Negdje između visokih klisura, polja riža i rijeke nalaze se špilje Hang Cả, Hang Hai i Hang Ba,  do kojih vode brojne turističke ture. Moguće ih je posjetiti jednodnevnim izletom iz glavnog grada Hanoija.

Najveći grad je Ho Chi Minh, poznatiji kao Saigon, gdje živi oko 8,5 milijuna stanovnika. Imao je bitnu ulogu u Vijetnamskom ratu, a zanimljiv je i zbog brojnih zdanja iz francuske vladavine, uključujući repliku katedrale Notre-Dame izgrađen od materijala kojeg su donijeli iz Francuske.

Od ostalih turističkih atrakcija izdvojili bismo slapove Ban Gioc u pokrajini Cao Bang, Nacionalni park Cat Tien koji je dom rijetkih primata, ptica i krokodila, Nacionalni park Ba Be koji ima vlastitu džunglu, prašumu, vapnenačke planine te jezero i svakako Cu Chi, mjesto gdje se nalazi famozni tuneli iz Drugog svjetskog rata .