Vodiči

Putovanje u Tajland: 10 stvari koje trebate iskusiti prije 30. godine

datum objave | 16. veljače 2024.
11075

Songkran, Full Moon party i partijanje na Khao Sanu samo su neke od stvari koje su popularni među mladim turistima u Tajlandu. A vrlo često su i osnovni motiv dolaska. Što biste još trebali isprobati?

1. Smočite se na Songkranu

Songkran je proslava tajlandske nove godine tijekom tri dana od 13. do 15. travnja, koju karakteriziraju borbe vodom. To znači da se tijekom tri travanjska dana morate pripremiti na to da ćete non-stop biti mokri ako izađete na ulicu, jer svi imaju pištolje na vodu i uopće se ne libe uperiti ih u vas. Stoga preporučamo da i sami uzmete pištolje na vodu, umjesto donjeg rublja odjenete kupaći kostim i krenete u zabavu. Voda prema budističkom vjerovanju navodno ispire grijehe i lošu sreću.

2. Sudjelujte u zajedničkom ispijanju SangSoma

SangSom je tajlandski rum, vrlo jeftin i vrlo popularan u Tajlandu. Turisti ga mogu najčešće vidjeti u unaprijed pripremljenim kanticama gdje se osim ruma nalazi i led, neki sok ili cola te Red Bull. Takve su kantice hit u Tajlandu i možete ih kupiti posvuda. Podijelite sadržaj kantice s prijateljima.

3. Naučite kuhati

Prije tridesetih bi valjalo da nešto naučite kuhati, a tajlandska hrana jedna je od najukusnijih i najjednostavnijih za pripremu. Srećom, Bangkok i Phuket nude škole kuhanja na svakom koraku i bilo bi šteta da ih propustite.

4. Zaplešite na Full Moon partyju


Full Moon partyji su vrlo popularni u čitavom Tajlandu, a onaj na otoku Koh Phangan je i svjetski poznat. Ako se nađete na otoku i kad nema takve večeri, bez brige, izmislili su i half-moon i black-moon party, samo da imaju izliku za zabavu na plaži.

5. Kušaj nešto novo


Cvrčci, škorpioni, žohari, crvi i sve što (ne) možete zamisliti da se jede su dio gastro street ponude u Tajlandu. Okus svih tih prženih čudnih namirnica je gotovo identičan jer se toliko sprže u ulju da se ubije svaki poseban okus. Ako ste vegetarijanac, ima i za vas jednako odbojna namirnica- voće durian koje ima toliko intenzivan miris da ga uspoređuju s mješavinom vonja smrdljivih čarapa, kamfora i luka.

6. Zaronite u svijet šarenih riba

Tajland ima neke od najboljih lokacija za ronjenje.  Koh Tao, otoci Similan i Surin  samo su neki od njih. Bilo bi šteta da ne propustite šareni vodeni svijet. Šarene ribice nisu za jelo pa ih nemojte ni pokušavati uloviti.

7. Odsjednite negdje kao backpacker


Tajland je jedna od omiljenih backpackerskih destinacija. Stavite ruksak na leđa i zaputite se prema nekom backpackerskom hostelu na plaži, neoptereći luksuzom i ponudama. Bitno da je društvo dobro, a zabava pri ruci.

8. Isprobajte zip-line

Niste li nikad probali vožnju zip-lineom, Tajland je odličan za to! Možete ga isprobati na više lokacija, od Chiang Maija, Phuketa preko Bangkoka i Koh Samuija pa do Pattaye.

9. Tulumarite cijelu noć na Khao Sanu

Najluđa ulica u Bangkoku je svakako Khao San Road. Uvijek krcata mladima iz čitavog svijeta, s kafićima gdje stoji neonska reklama da nude alkohol i mlađima od 18 godina, bučno je i veselo mjesto gdje se slabo spava. Popularne su pivske „žirafe“ i doslovno nalijevanje alkoholom do zore. Predlažemo da smještaj uzmete negdje gdje nije toliko bučno.

10. Naučite tajlandski boks

Tajlandski boks je nacionalni sport pa ne čudi što na svakom koraku možete vidjeti klubove za treniranje. Zašto ne biste i sami isprobali boksati? Upišite neki tečaj i naučite se obraniti na tajlandski način.