Vodiči

Putovanje u Tajland: Lokacije koje nisu toliko razvikane

datum objave | 20. studenoga 2023.
15101

Putovanje na Tajland ili putovanje u Tajland? Pravilno je „u Tajland“, obzirom da ta država nije otok. Unatoč tome, uvriježilo se nekako da kažemo kako idemo „na Tajland“. Jednako tako, postoje pridjevi „tajlandski“ i „tajski“ – kažemo npr. tajlandski grad, ali tajski jezik.

Tajland je jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija, još otkad je snimljen film „Žal“. Lani je ovu zemlju posjetilo 32,6 milijuna turista, a ove godine milijun više.

Kad je plaža iz filma „Žal“ prazna? Kad maknete ljude u Photoshopu!

Bangkok je grad kojeg je u 2017. godini posjetio najveći broj turista na cijelom svijetu – njih čak 20,2 milijuna.

Svi znaju za ludi noćni život u Bangkoku, još luđe provode u Phuketu ili na otocima Koh Phi Phi i Koh Samui, ali ako tražite nešto s manje gužve i više autentičnosti, predlažemo da iskoristite ove jeftine karte za Tajland i uputite se na neke manje razvikane lokacije.

Akcija :: Povoljna avio karta za Phuket! + jedrenje

Organizirano putovanje :: Jugoistočna Azija na sniženju!

Jeftino putovanje na Tajland : aviokarte Beograd- Bangkok!

  1. Koh Lanta

Umjesto na razvikani Koh Phi Phi, uputite se na obližnji manji otok Koh Lanta. Predivne pješčane plaže nisu krcate turistima pa možete uživati u idili u nekom od tradicionalnih bungalova uz more ili pak istražiti gustu prašumu te zaroniti na famoznom obližnjem otoku Koh Rok. Još nije kasno da otkrijete ovaj otok prije većine drugih.

  1. Trang

Istočno i južno od Koh Lante na kopnu i par otoka smjestila se provincija Trang, jedna od idiličnih mjesta na obali Andamanskog mora. Na mnogim je mjestima vidljiv utjecaj kineske kulture – i kroz arhitekturu i kroz hranu. Osim što ćete ovdje lako pronaći svinjetinu za pojesti, sasvim uobičajeno je i piti kavu koju kao Singaporci zovukopi.

Odlične plaže, odlična hrana i jaka kava polako privlače turiste kojima je dosta klasičnog Tajlanda. Otoci Koh Mook i Koh Kradan neka budu vaš izbor za odmor.

  1. Chiang Dao

Smješten visoko u planinama provincije Chiang Mai na sjeveru Tajlanda, gradić Chiang Dao zove se upravo po velikoj nadmorskoj visini i u prijevodu znači „grad zvijezda“. Na samo 80 km udaljenosti od glavnog grada provincije, istoimenog Chiang Maija, nalazi se ovo prekrasno područje s brojnim špiljama, gejzirima i vodopadima.

Na ovom području živi i nekoliko plemena: Big ears Karen, Palong, Long Neck Karen, Lisu i Akha. Međutim, sela u kojima turisti dolaze posjetiti ta plemena su dugo stvar kontroverze. Oni koji su posjetili ova sela često imaju dojam da su u nekom takozvanom ljudskom cirkusu gdje se ljudi moraju ovako izlagati turistima kako bi preživjeli.

Naime, tu žive tzv. „žene žirafe“, zapravo pripadnici Padaunga, pogrupe naroda Karen iz Burme, koji su zapravo burmanske izbjeglice došle tu 1980-1990-ih bježeći od vojnog režima. Među izbjegličkim kampovima nalazio se i sektor Dugi vrat, koji je danas turističko selo. Za par bahti možete se fotografirati s njima i tako pridonijeti ekonomiji ovog naroda.

„Žene žirafe“ karakterizira dugi vrat s brojnim zlatnim kolutovima koji se stavljaju oko vrata djevojčica te s godinama dodaje sve veći broj, te se tako izdužuje vrat. Mnogima je ova tradicija danas znak izrabljivanja, pa kada žene Padaunga odlaze u grad oko vrata vežu marame, kako ne bi izazivale pozornost.

  1. Sukhothai

Bivši glavni grad u prijevodu znači „zora sreće“, a naziv prati prisutnost brojnih hramova i kipova Bude. S preko 200 antičkih znamenitosti smještenih između zelenila drveća i jezera punih cvjetova lotusa, posjetiti Sukhotai je važno zbog povijesti.

U povijesnom parku nema hotela, morat ćete malo putovati, ali zaista vrijedi.

Najbolje je posjetiti ovo mjesto kad se održava Loy Krathong festival, nacionalni festival koje karakterizira puštanje ukrašenih i svjetlećih košarica da plutaju na rijeci te papirnatih lampiona u zrak.

Svake se godine slavi u noći punog mjeseca 12. mjeseca po tajlandskom (ili tajskom) lunarnom kalendaru. Ritual je počeo u Sukhothaiju i proširio se diljem Tajlanda, ali i svijeta. Tako i mi u Zagrebu već nekoliko godina u vrijeme adventa imamo događaj puštanja lampiona.

Za ovu godinu je kasno da se zaputite na ovaj festival, bio je od 1.-5. studenog, no planirajte za sljedeću.

  1. Ayutthaya

Danas pod zaštitom UNESCO-a, Ayutthaya je još jedan bivši glavni grad Tajlanda i mjesto gdje ćete pronaći nekoliko hramova, kipova Bude i drugih znamenitosti. Od invazije Burmanaca 1569. godine, Ayutthaya je pod ruševinama, no svejedno imate puno toga za vidjeti, poput Budine glave između korijenja stabla smokve.

View this post on Instagram

???Walk in the beautiful ruins of ayutthaya to see the "Buddha in the roots" ?? Thailand #THAIMET for a feature ©Credit To Original Owners? ?????????????????? ?? ? #followme ? @ren_travels_from_paris ? and @my_endless_travel ?? ?????????????????? #thailand #Tailandia #タイ #태국 #泰國 #Thaïlande #Таиланд #temple #gold #travel #vacation #holidays #trip #explore #colorful #beautiful #quetalviajar #buddha #monk #budhism #statue #buddhism #temple #ayutthaya #voyage #tourism #instatravel #culture #roots ?????????????????? @amazingthailand @thailandluxe @aboutthailand @thailandinsider @natgeo @natgeocreative @tripadvisor @lonelyplanet @natgeotravel @beautifuldestinations @bbc_travel @cnntravel @instagram @wonderful_places @cntraveler @lonelyplanet @travelandleisure @insidertravel @earthpix @discoverglobe @fantastic_earth @destination.earth @natgeoadventure @bestplaces_togo @bestvacations @travelawesome @passionpassport ??????????????????

A post shared by TRAVEL FRANCE PARIS NATURE (@my_endless_travel) on

  1. Phanom Rung

Smješten sjeveroistočno od Bangkoka, na rubu ugaslog vulkana, Phanom Rung je stari kmerski kompleks hramova koji izgledom jako podsjeća Angkor Wat u Kambodži. Nevjerojatno je dobro očuvan ovaj, originalno hinduistički, hram. Na ulasku ćete se popeti strmim stepenicama i prijeći tri mosta ukrašenih Nagama prije nego ugledate jedan od najljepših hramova u čitavom Tajlandu.

Uokolo nema hotela i drugih turističkih objekata pa je odlična destinacija želite li pobjeći od masovnog turizma. Smjestite se u gradu Buriram, udaljen oko sat vremena vožnje, člije ime u prijevodu znači „grad sreće“.

  1. Phetchaburi

Provincija i istoimeni grad Phetchaburi nalaze se u središnjem Tajlandu blizu granice s Burmom. Gusta prašuma naicionalnog parka Kaeng Krachan prekriva gotovo polovicu područja, pa je idealno za kampiranje i planinarenje. Možda naišete na leoparde i slonove.

U ovom području ćete pronaći i prekrasnu špilju Tham Khao Luang koja krije mnogo kipova Bude. Pri posjeti budite oprezni jer tuda ima mnogo majmuna koji kradu hranu i piće. No dođete li u doba dana kada se zrake sunca probiju do unutrađnjosti špilje i sve obasjaju, doživjet ćete zaista fascinantan prizor.

  1. Kanchanaburi

Most na rijeci Kwai nalazi se u provinciji Kanchanaburi. Mjesto je to proslavljeno u filmu, ali zapravo to nije taj isti most (za potrebe filma izgrađen je u Šri Lanci). Most je bio dio željeznice Tajland – Burma (poznata kao „željeznica smrti“ ili Burmanska željeznica) koja je izgrađena u doba Drugog svjetskog rata, 1942.–43., za potrebe japanske vojske u Burmi. Zaobilazila je morske puteve koji više nisu bili sigurni nakon bitaka u svibnju i lipnju 1942. godine. Bila je dugačka 415 km, a gradili su je zarobljeni britanski, nizozemski i američki vojnici. Za vrijeme izgradnje umrlo je 13.000 zarobljenika te 80.000 do 100.000 civila.

Pored mosta kojeg možete preći pješice, ali se i voziti preko njega u vlaku, danas stoje ratni muzej, suvenirnice, hoteli i restorani.

Tajland nije samo za partijanere, tražite li romantiku evo gdje možete pronaći mir

Koliko ih možete prepoznati? 8 autentičnih tajlandskih jela i kako skužiti jesu li prava?

Lara: “Svi me pitaju kakav je Tajland… Same same but different!”

  1. Sangkhlaburi

Tražite li autentičnost, Sangkhlaburi je vaše mjesto. U ovom vrlo mirnom području Tajlanđani, ali i neke manje etničke manjine, žive u plutajućim i uzdignutim selima. Predivno je dočekati izlazak sunca na brodu usred rezervata Khao Laem kada izmaglica još kruži oko planina. Nije se problem dići rano jer tu ionako nema noćnog života. Dođite se tu odmoriti.

  1. Khao Sok

Za kraj jedan nacionalni park. Većina turista samo prođe kroz provinciju Surat Thani kako bi došli na Phuket i neki od popularnih otoka, ali Khao Sok nudi mnogo aktivnosti u najstarijoj prašumi u Tajlandu. Ovdje možete spavati u kućicama na drveću ili pak u kućicama pored jezera, a danju se umorite na trekingu, vožnji kajakom ili raftingu na bambusovim plovilima.