Vodiči

Putovanje u San Francisco za malo novca: 11 stvari koje trebate vidjeti

datum objave | 24. srpnja 2017.
9547

San Francisco

San Francisco je najskuplji grad na svijetu ako trebate unajmiti stan. Skuplji je od New Yorka, Hong Konga, Londona i Pekinga. Za najam dvosobnog stana trebat će vam 3,449 USD. Singapur, Hong Kong i Zurich su najskuplji gradovi za žvot, kad se u obzir uzmu svi troškovi.

Ni biti turist u San Franciscu nije jeftino, a opet taj grad je toliko privlačan da ga je šteta propustiti. Uhvatite li jeftinu aviokartu za San Francisco (gle, akcija) i nađete neki pogodan smještaj, vjerojatno ćete cijeniti besplatne stvari koje nudi ovaj grad.

Neke od najboljih stvari su besplatne:

 1. Promatrajte morske lavove na Pieru 39

San Francisco pier

Stotine i stotine morskih lavova lijeno leže jedan pored drugog na osunčanim dokovima San Francisca, a najbolji pogled na njih je na Pieru 39. Ove životinje nalik tuljanima znaju se glasati, a zvuk podsjeća na neko lajanje, posebno kad su zaigrani.

 1. Muzej žičara

San Francisco cable car museum

Cable Car Museum ili Muzej Žičara smješten je u starom skladištu u centru San Francisca i posjetiteljima nudi fascinantan uvid u prošlost grada. Doznat ćete priču o izumitelju, proizvodnji žičara i kako se sustav razvijao. Posebno će vam se svidjeti tri primjerka žičara iz 1870-ih. I danas po San Franciscu voze žičare, iako ne toliko kao tramvaji.

 1. Gradska vijećnica ( City Hall)

San Francisco city hall

Gradska vijećnica San Francisca najljepša je građevina u ovom gradu, izgrađena između 1913. i 1915. godine od granita i pješčenjaka. Zanimljivo je da je ovo replika originalne zgrade koja je srušena u potresu 1899. godine. S vanjske strane pogled će vam pasti na predivnu kupolu koja imitira parišku crkvu (danas bolnicu) Val-de-Grace, no impresivna je zapravo njezina unutrašnost. Ovdje se još uvijek održavaju vjenčanja pa možda i naletite na neko.

 1. Promatrajte papige blizu tornja Coit

San Francisco Coit tower

Zaista je rijetkost u SAD-u usred grada promatrati divlji život, posebno ptice, no one su čest prizor na Telegraph Hillu i duž Embarcadera, područja uz more od Piera 39 do Soutch Beacha. Smješten u Pioneer Parku upravo na Telegraph Hillu, Coit Tower odlično je mjesto za promatranje ptica jer nudi pogled od 360 stupnjeva. Predivne zeleno-crvene papige slobodno lete usred grada, tamo gdje ih zapravo ne biste očekivali.

A post shared by Stacey (@staceymay717) on

A post shared by Elsye Fm (@efm_415) on

 1. Most Golden Gate

Golden Gate bridge

Golden Gate Bridge često se nalazi na TOP ljestvicama stvari koje svaki putnik treba vidjeti u životu. Ujedno je i najfotografiraniji objekt u San Franciscu. Dugačak 3 kilometra, teži 887.000 tona i obojan je u narančastu boju koja ga štiti od korozije koju nosi vlažna magla s Tihog oceana.

Predivno je promatrati most u sumrak, posebice po zimskim hladnim danima kada nebo zna biti narančaste boje, a to je nešto što možete raditi besplatno. U članku San Francisco za početnike naveli smo vam najbolja mjesta za fotografiranje mosta.

 1. Golden Gate Park

San Francisco Golden Gate Park

Predivno zeleno mjesto u centru San Francisca, Golden Gate park odlično je mjesto za se odmoriti, posebice za ljetnih nedjelja kada bend zasvira u parku. Osim Konzervatorija cvijeća, niza jezera i bara, predivno uređenih vrtova, oduševit će vas i dvije stare vjetrenjače.

 1. The Painted Ladies

San Francisco painted ladies

Alamo Square Park s poznatim nizom kuća nazvanih The Painted ladies ponovo je otvoren za javnost nakon uređenja u 2016. Godini.

Kuće u bojama u San Franciscu dio su projekta kolorističkog pokreta koji je do 1970-ih promijenio izgled brojnih ulica i četvrti u gradu. Čak 48.000 kuća izgrađeno je u viktorijanskom i edvardijanskom stilu i između 1849. i 1915. godine i sve su bile obojane u žive boje.

Jedna od najpoznatijih ostavština su Painted ladies, niz viktorijanskih kuća u Steiner Street nasuprot Alamo Square Parka. Izgrađene između 1892. i 1896. Godine na kućnim brojevima 710-720, poznate su i kao „niz s razglednice“ zbog izuzetne vizualne atraktivnosti, u sukobu i skladu s pozadinskim neboderima.

San Francisco painted ladies

Kuće su vrlo cijenjene, a posljednja je prodana 2014. godine za 3.1 milijuna američkih dolara. Vlasnik ju je 1975. godine dobio za 75.000 dolara, a prodao ju je jer on i supruga više nisu mogli živjeti „kao u Disneylandu“ s mnogobrojnim turistima koji im non-stop fotografiraju kuću. Kuća koju su prodali najpoznatija je kao kuća iz serije „Puna kuća“.

 1. Lombard Street

San Francisco Lombard ulica

Jedna od najpoznatijih ulica na svijetu je vijugava i strma ulica Lombard (klik na link za vidjeti lokaciju).

Lombard street ili ulica Lombard napravljena je 1922. Godine i bila je strahovito strma. Stanari nisu mogli parkirati automobile ispred kuće. Kako bi riješili riješio problem nagiba od 27 stupnjeva koje je vrlo zahtjevno, predloženo je vijugavo rješenje s čak 8 zavoja. Nagib ulice se smanjio na samo 16 stupnjeva.

Iako je ranije bila dvosmjerna, danas je Lombardova ulica jednosmjerna (u smjeru prema dolje), a maksimalna brzina je 5 km/h.

Ulicu možete proći i pješice. Ako isprobate neki od poznatih tramvaja (na engleskom: street car) u San Franciscu, dovezite se do križanja ulica Hyde i Lombard i spustite se pješice. Inače, Lombardova ulica nije samo ovaj kratak vijugavi dio, to je prilično duga ulica koja se proteče kroz dva kvarta Russian Hill i Telegraph Hill.

 1. Morske orgulje

A post shared by Patrick Ploschnitzki (@photoploschy) on

Nema samo Zadar morske orgulje. U San Franciscu postoji tzv. wave organ – akustična struktura koji oduševljava turiste na obali nasuprot Alcatraza još od 1986. godine. Dosta je skriven, trebate proći Golden Gate Yacht Club i nastaviti stazom uz more. Najbolje je doći kad je plima kako bi 25 cijevi ljepše svirale melodije koje stvaraju valovi, a otuda se ujedno pruža i divan pogled na most Golden Gate.

 1. Palace of Fine Arts

San Francisco palace of fine arts

Izgrađena 1915. godine za Panama-Pacific Exposition po stilu grčke i rimske arhitekture, palača lijepih umjetnosti ili Palace of Fine Arts jedno je od najljepših mjesta u San Franciscu,.

Obzirom na divnu arhitekturu smještenu oko male lagune, također jako popularna među mladencima. Romantici pridonose i životinje u laguni, kao što su patke, labudovi, žabe i rakuni.

 1. Plaže

San Francisco Baker beach

Kad je toplije vrijeme, prošećite plažama oko San Francisca. Jedna od najljepših je Baker Beach, idealna za obitelji i sve koji vole provoditi vrijeme na plažama, igrajući odbojku na pijesku ili pak samo se izležavajući s pogledom na zaljev i most Golden Gate. Dozvoljen je i nudizam.

ŠALJI UPIT I OTPUTUJ u SFO!

Vodič kroz San Francisco za početnike

San Francisco je prvi grad u SAD-u koji zabranjuje prodaju plastičnih boca