Vodiči

Putovanje u Rim: 20 atrakcija za vidjeti u 3 ili 7 dana

datum objave | 12. srpnja 2018.
20159

Osim klasičnih atrakcija u Rimu, možda želite vidjeti Fellinijev filmski studio, lubanju svetog Valentina ili pak stadio Olimpico. Glavni grad Italije je toliko velik, toliko star i važan da nudi na stotine atrakcija pa je teško reći da ćete ga uspjeti vidjeti za vikend. Tjedan dana Rima je primjerenija „količina vremena“ za posjet ovom veličanstvenom gradu.

Rim je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Njegova povijest proteže se unatrag više od 2500 godina tijekom kojih je bio centar moći, politike, kulture i razvoja. Sam nastanak grada vezan je za legendu i mitologiju i ne postoji univerzalni odgovor kako je Rim nastao. Prema legendi, antički rim osnovala su dva brata Romul i Rem 21. travnja 753. prije nove ere. Navodno su se braća svađala tko će biti vladar pa je Romul ubio Rema i nazvao grad po njemu, a on je postao prvi rimski kralj.

Odleti u Rim od 1.269 kn!

Prema drugoj verziji, Rim je nastao spajanjem naselja na sedam brežuljaka u 6. stoljeću prije nove ere: Kapitol Palacij, Aventin, Celij, Eskvilin, Viminal i Kvirinal.

Rim je i centar Katoličke crkve. Usponom kršćanstva rimski je biskup je sve više dobivao i politički značaj, postavši papa. Tako je grad postao važan za katoličanstvo.

Danas Rim ima više nadimaka, koji su vam vjerojatno svi poznati: Vječni grad, Grad na sedam brežuljaka, Prijestolnica svijeta ili samo Grad.

Rim je 12. najposjećeniji turistički grad na svijetu i treći najposjećeniji u Europi, nakon Londona i Pariza. Lani ga je došlo vidjeti 10 milijuna turista, većinom iz SAD-a, Japana, Velike Britanije, Rusije i Španjolske.

Za Rim je vezano mnogo priča, još više povijesti, a poznate su vam i izreke poput „Svi putevi vode u Rim“, „Rim nije izgrađen za jedan dan“ ili pak „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.“ No znate li što znače te izreke i kako su nastale?

Svi putevi vode u Rim“ u prenesenom značenju znači da svi putevi i aktivnosti vode do centra stvari. Ali u doba Rimskog carstva ovo je bilo i pravo značenje, jer su sve ceste carstva započinjale (ili završavale) u glavnom gradu Rimu.

Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“ znači da prilagođavate svoje ponašanje mjestu na kojem jeste. Danas možemo čuti i verziju izreke „Kad si u Rimu, radi što i Papa.“ Izreka se pripisuje svetom Ambroziju. Naime, kada su Sveta Monika i njezin sin sveti Augustin namjeravali posjetiti Rim jedne subote, shvatili su da se tada u Rimu posti, dok u Milanu gdje oni žive ne. Upitali su za savjet svetog Ambrzoija trebaju li postiti u tom slučaju, a on im je na to odgovorio „Kad sam tu (u Milanu) ne postim subotom, kad sam u Rimu postim subotom.“ Taj je odgovor kasnije preinačen u danas poznatu izreku.

Rim nije izgrađen za jedan dan“ pak govori i potrebi za strpljenjem kada su velike stvari u pitanju. Ne može se velik posao napraviti preko noći.

Iz ovog pomalo većeg uvoda mogli ste već dobiti dojam o grandioznosti grada. Stoga je zaista težak zadatak odabrati TOP 20 atrakcija.

Naše prijedloge što sve možete vidjeti u Rimu pomno proučite pa odaberite one atrakcije koje vam se uklapaju u vremenski raspored, a svakako si ostavite vrijeme da uživate u jutarnjem espressu (ni slučajno nemojte reći eKspresso!), odličnoj talijanskoj hrani i vinima. Šteta je doći u Rim i doživjeti ga samo očima, a ne i želucem.

No krenimo redom….

1. Koloseum

Rimski Koloseum najveći je amfitetar ikad izgrađen, a potječe iz 1. stoljeća kada ga je dao sagraditi car Vespazijan, došavši na vlast nakon rastrošnog Nerona. Koloseum je u svoje zlatno doba mogao primiti između 50.000 i 80.000 gledatelja.

U ovom rimskom amfiteatru redovito su se održavale borbe gladijatora, a ponekad i simulacije pomorskih bitki kada bi vodom ispunili cijeli Koloseum.

S vremenom je Koloseum kao impresivna građevina postala simbolom imperijalističkog Rimskog carstva, a svake ga godine posjeti 4 milijuna turista. Istodobno radi sigurnosti može primiti 3000 ljudi.

Ulaznica košta 12 €, osim svake prve nedjelje u mjesecu kada je ulaz besplatan. Svi turisti iz EU koji imaju između 18 i 25 godine ili rade kao učitelji i profesori u EU imaju. Svi turisti iz EU koji su mlađi od 17 godina imaju besplatan ulaz, kao i poneki studenti i profesori koji se prijave kao grupa prilikom dolaska.

Ulaznice možete kupiti ispod Koloseuma ili online, a u blizini se nalazi stranica metroa pa je do tuda jako lako doći.

2. Trg svetog Petra

Svi znamo da se u Rimu se nalazi mala država – Vatikan. Ova neovisna država je jedna od najvažnijih religijskih mjesta na svijetu, a Trg svetog Petra je ikonska lokacija gdje su tijekom povijesti dogodile značajne stvari. Trg se nalazi na prednjoj strani države Vatikan, ovalnog je oblika i uokviren dvama setovima kolonada koje ukrašavaju predivni kipovi različitih značajnih ličnosti i prethodnih Papa.

U centru se nalazi obelisk koji je zapravo uzet iz Neronovog Cirkusa i više je izgledom egipatski, nego rimski.

Na krajnjem kraju trga nalazi se bazilika svetog Petra.

Zanimljivo je da je Vatikan država s najvišim brojem turista po glavi stanovnika na svijetu (stanovnika ima tek nešto više od 800, turista gotovo 10 milijuna) te je jedina cijela država koja se nalazi na UNESCO-vom popisu zaštićene baštine.

3. Bazilika svetog Petra

Vjerojatno najprepoznatljivija religijska građevina na svijetu, bazilika svetog Petra je prikaz trijumfa moći katoličke religije.

Bazilika sv. Petra je najistaknutija građevina u Vatikanu, s skupolom koja na liniji horizonta.

Poznata je kaonajveća crkva na svijetu koja može primiti 60.000 vjernika. No službena Guinnessova knjiga rekorda navodi jednu drugu crkvu kao najveću – Baziliku Majke Božje Kraljice mira u Yamoussoukru u Obali Bjelokosti jer joj vanjski prostor zauzima područje od 30.000 metara. Ipak, po veličini unutrašnjeg prostora ta je tek na negdje 18. mjestu.

Vatikanska bazilika je jedna je od najsvetijih mjesta kršćanstva. Katolici iz čitavog svijeta dolaze vlastitim očima vidjeti ovu grandioznu baziliku u kojoj se nalazi grobnica apostola sv. Petra, koji je bio prvi biskup u Antiohiji, odnosno prvi biskup u Rimu – u prijevodu: bio je prvi papa.

Papa u bazilici drži niz liturgija tijekom godine na kojima bude između 15.000 i 80.000 ljudi, ovisno održavaju li se unutar same crkve ili na trgu ispred.

Prilikom posjete posebno obratite pažnju na prednju fasadu i kipove Isusa i apostola. U Bazilici svetog Petra nalazi se i više od 100 grobnica, među kojima su oni 91 papa, rimskog cara Otta II i Kristine Švedske, kraljice koja odrekla krune i prešla na katoličanstvo. Umrla je u Rimu te je stoga njezin grob tu.

U bazilici se nalazi i Michelangelova skulptura Pietà, zaštićena iza stakla, koju je on napravio s nepunih 25 godina. Pietà je prvo slavno djelo ovog velikog umjetnika, ujedno i prvo koje je potpisao, a prikazuje mladoliku Gospu koja oplakuje Isusa u svom naručju.

Nemojte propustiti popeti se na vrh kupole da doživite pogled na cijeli Trg sv. Petra!

4. Panteon

Panteon ili Hram svih bogova jedan je od dokaza moći antičkog Rima kojeg svake godine posjeti više od 7 milijuna turista (oko 30.000 dnevno). Zanimljivo je da je to ujedno i jedan od najbolje sačuvanih ostataka iz doba Rimskog carstva, kojeg je dao izgraditi car Hadrijan 118. godine na mjestu hrama kojeg je prije njega sagradio Agripa.

Ulaz u Panteon je besplatan iako su najavili skorašnji početak naplate.

Otvoren je svaki dan, a osim nedjelje kada ga možete vidjeti od 9 ujutro do 6 popodne, drugim danima su vrata Panteona otvorena od 8.30 ujutro do 7.30 navečer. Nalazi se na Piazzi della Rotonda, između Fontane di Trevi i Piazze Navona.

5. Fontana di Trevi

Jedna od najraskošnijih fontana na svijetu nalazi se u Rimu. Gradili su je puna tri desetljeća, a ime joj potječe od tri ulice koje vode do nje („tre vie“ znači „tri ulice“) – Via Dei Crocicchi, Via Poli i Via Delle Muratte. Arhitekt fontane bio je Nicola Salvi, koji ju je posvetio rimskom bogu Oceanusu.

Prema tradiciji i legendi, svaki posjetitelj koji baci novčić u fontanu će se jednom vratiti u Rim. A tko ga ne bi želio vidjeti opet? Stoga ne čudi da se svaki dan u fontanu baci preko 3000 eura, što iznosi više od milijun eura godišnje! Obzirom na učestale krađe novca, posljednjih godina se fontana redovito čisti svake večeri, a sav novac odlazi za pomoć beskućnicima u Rimu.

Fontana di Trevi postala je poznata zbog filma „Slatki život“ i nemali je broj onih koji pokušavaju imitirati popularnu scenu i okupati se u fontani. No za takav pothvat slijedi lijepa financijska kazna od 450 eura.

6. Španjolske stube

Španjolske stube naziv je za 135 stepenica između Piazze di Spagna na dnu i Piazze Trinità dei Monti na vrhu. Napravljene su 1725. godine kako bi spojile ta dva trga, a danas su jedno od omiljenih mjesta za turiste koji žele malo sjesti i predahnuti od razgledavanja predivnog Rima.

Želite li ovo mjesto doživjeti bez gomile ljudi, dođite tu u 6 ujutro i uživajte u šetnji do Fontane di Trevi u blizini.

7. Rimski Forum

Vjerojatno jedna od najvažnijih rimskih ruševina u Italiji, Rimski Forum je antički lokalitet gdje se nekad nalazio centar rimskog političkog i javnog života.

Brojni hramovi, trgovi i lukovi koji su tu bili i danas stoje. Nalazi se blizu Koloseuma, a možete kupiti i zajedničku ulaznicu za posjetu tih dvaju povijesnih mjesta. Ostavite si dovoljno vremena za obilazak Rimskog Foruma.

8. Sikstinska kapela

Sikstinska kapela ili jednostavno Sikstina je papinska kućna kapela u sklopu Vatikanske palače u Rimu. U njoj se odvijaju papinske konklave, odnosno tamo se biraju nove Pape.

Izgrađena je 1483. godine nakon desetljeća gradnje, a ime je dobila po papi Sikstu IV. koji ju je dao restaurirati. Na početku je nosila ime Cappella Magna.

Kapelu godišnje posjeti više od 5 milijuna turista koji se dive njezinom unutražnjosti i fascinantnom broju detalja i ikonografije brojnih umjetnika, među kojima svakako valja izdvojiti Michelangela, umjetnika koji je oslikao poznati svod, ali i zid iza oltara gdje možete vidjeti Posljednji sud.

9. Vatikanski muzeji

U Vatikanskim muzejima nalazi se ogroman broj klasičnih i povijesni umjetničkih radova koje su tijekom stoljeća prikupljali pape, a koje danas imaju neprocjenjivu vrijednost. Čak 70.000 radova nalazi se u muzejima pa za razgledavanje ostavite jedan cijeli dan.

Em ćete vjerojatno čekati na ulazu sat-dva, em ćete unutra biti 5 sati. Možete unaprijed kupiti i dvojnu ulaznicu za Sikstinsku kapelu i muzeje te tako uštedjeti.

10. Piazza Navona

Piazza Navona izgrađena je u 15. stoljeću, u blizini Panteona i Fontane di Trevi. Ovaj ogroman trg okuplja umjetnike i ulične prodavače ispred dviju fontana, Fontana del Moro i Neptunove fontane s njihovim fantastičnim skulpturama, palačama Brasci i Pamphilj te crkve svete Agneze u Agoni.

11. Mercato di Campagna Amica del Circo Massimo

View this post on Instagram

The sweet Pig!!

A post shared by Mauro (@maurotrabalza) on

Volite li tržnice i kuhanje, posjetiti najveću rimsku tržnicu Mercato di Campagna Amica koja je otvorena samo preko vikenda i vodi se filozofijom „0 km“, što u prijevodu znači da nema uvozne robe nego je sve domaće uzgojena roba čije je podrijetlo udaljeno od Rima maksimalnih 100 koilometara.

Tržnica nije komercijalizirana, stoga uživajte u pravim talijanskim proizvodima i kupite malo kruha, svježeg sira pecorino, malo pršuta i maslina te si napravite sendvič. Kad smo kod sendviča, trebamo vas upozoriti da se takva hrana, kao i pizze te sva ostala „hrana s nogu“ ne smije jesti u blizini povijesnih lokaliteta jer možete biti kažnjeni s kaznom od 25 do čak 650 eura.

12. Brežuljak Palatin

Brežuljak Palatin je jedno od najstarijih područja u modernom Rimu, ujedno i najcentralniji brežuljak u regiji Tiber. Izdiže se 40 metara iznad Rimskog Foruma pa otuda puca divan pogled na grad.

Prema rimskoj mitologiji, upravo na ovoj lokaciji su pronađeni Romul i Rem koji su kasnije osnovali grad.

Brežuljak Palatin je ogroman muzej na otvorenom. Dan danas na Palatinu postoji nekoliko građevina kao što su Flavijeva palača i Kibelin hram, a vrt i terasa privlače brojne turiste koji za ulazak plaćaju 12 eura (no ulaznica uključuje i ulaz u Rimski Forum i Koloseum pa je zapravo dosta jeftina).

13. Galerija i vrtovi Borghese

Galerija Borghese nalazi se unutar kompleksa Borgese koji se od 1903. godine nalazi u sjevernom dijelu grada, do Via Pinciana. Impresivno zdanje s predivnom ukršenom prednjom fasadom s puno kipova i detalja skriva galeriju u kojoj se nalazi čitav spektar slika, skulptura i antikviteta. Da spomenemo samo neke umjetnike čije radove možete vidjeti: Raphael, Caravaggio, Rubens i Titan.

Za razgledavanje kompleksa i galerije si dajte dovoljno vremena, posebice zbog fascinantnih vrtova koji su treći najveći park u Rimu, a prostire se na 200-ak hektara. Osim biljaka i fontana tu je i malo jezero gdje možete i zaveslati ako ste romantični.

14. Lubanja svetog Valentina i Usta istine

Fotografija: nomadFra / Shutterstock.com

Lubanja zaštitnika ljubavi svetog Valentina nalazi se u malenoj bazilici Santa Maria di Cosmedin (Sveta Marija u Kosmedinu), zaštićena staklom oko kojeg se nalazi puno cvijeća.

O stvarnom svetom Valentinu zna se relativno malo. Ono što je poznato više-manje jest da su u Italiji postojala barem dvojica Valentina (Valentinusa) koji su preminula krajem 3. stoljeća, dok je u isto vrijeme na sjeveru Afrike postojao i treći Valentin. Dva talijanska Valentina pokopana su u Via Flaminiji.

Kao svetac, Valentin je postao popularan tek 496. godine kada je Papa Gelasius I proglasio 14. veljače danom svetog Valentina.

Crkva u kojoj se danas nalazi lubanja stoji na mjestu antičkog hrama iz 2. stoljeća prije Krista, a ono što danas vidite potječe uglavnom iz 8.-12. stoljeća.

Još jedna zanimljivost ove crkve jest da se od 2010. godine svakog četvrtka misa služi na arapskom jeziku.

Kad ste već tu, posjetite i poznata Usta istine (Bocca della Verità).

15. Stadio Olimpico

Glavni stadion u Rimu Stadio Olimpico dobio je ime po Olimpijskim igrama 1960. godine, a notoran je po tome što ga okružuje sportski kompleks iz doba fašizma s obeliskom na kojem je ugravirano i Mussolinijevo ime.

Stadion Olimpico dom je klubovima Lazio i Roma, a može primiti gotovo 73 tisuće ljudi.

16. Trastevere

Tratvere je stari dio Rima za koji se kaže da je još jedan od rijetkih gdje možete vidjeti stvaran život lokalaca. Nalazi se na zapadnoj obali rijeke Tiber, s antičkim kućama poredanim duž vijugavih i kamenom popločanih ulica, gdje danas postoji i hrpa restorana i kafića. Tu ćete vidjeti svježe oprano rublje kako se suši na „štriku“ između zgrada, onako kako to možete još vidjeti i u našim priobalnim mjestima.

17. Piazza Venezia

View this post on Instagram

#piazzavenezia #roma

A post shared by Olgert Haxhi (@olgerti) on

Piazza Venezia nalazi se na dnu brežuljka Kapitola i smatra se svojevrsnim centrom grada obzirom da se na njoj križaju brojne glavne ulice, među kojima i Fori Imperiali koja vodi do Koloseuma.

Na trgu se nalazi i par važnih spomenika, Oltar domovine i trijumfalni Trajanov stup.

Blizu trga nalazi se puno ulica u kojim možete dobro jesti i piti, ali i šopignirati.

Kad smo već spomenuli shopping, evo nekih dobrih mjesta za potrošiti novce u Rimu:

1. Via Condotti blizu Španjolskih stuba

2. Via Cola di Rienzo iza dvorca sv. Angela

3. Via del Corso koja ide od Piazze Venezia do Piazze del Popolo

4. Porto Portese buvljak nedjeljom ujutro: sjednite na tram 8 Largo Argentina do stanice Trastevere i 5 minuta hodajte do Via Ippolito Nievo.

5. EurRoma2 i outlet Castel Romano – metro Linija B pa dalje

18. Ključanica

Jedna od bolje čuvanih tajni Rima posljednjih je godina hit među turistima upravo zbog iznenađenja koje nudi pogled kroz ključanicu na jednom od brežuljaka.

Više pročitajte u članku baš o ovom mjestu: Rim: Tajnoviti pogled kroz ključanicu otkriva neočekivan prizor

19. Piazza del Popolo

View this post on Instagram

5 фактов о Риме: 1. Рим – один из древнейших городов Европы, основанный в 753г. до н.э. День рождения Вечного города приходится на 21 апреля! Я как чувствовала, что он телец, обожаю их, сама просто такая. ⠀ 2. Фраза "Все дороги ведут в Рим" произошла из того факта, что римляне построили более 53 тысяч миль дорог по всей своей империи. ⠀ 3. . Римский Колизей, вмещающий до 50 000 человек, считается одним из новых Семи Чудес Света. ⠀ 4. Базилика Святого Петра в Ватикане – самая большая церковь в мире. ⠀ 5. Обычай поцелуя новобрачных в конце церемонии бракосочетания пришёл к нам из Древнего Рима. Тогда он имел несколько другой смысл – свадьба рассматривалась как контракт, а поцелуй служил своеобразной печатью, скрепляющей договор. ⠀ За тебя мой, дорогой телец! ⠀ Мое имя тоже родом с Рима, но об этом чуть позже. Лайкайте уже❤️ ⠀ #увидетьримза58часов #СабавсЁвтвоихруках

A post shared by ˗ˏˋ Sabina Musina ˎˊ˗ (@saba13_) on

Piazza del Popolo ili Narodni trg odlično je mjesto za opuštanje nakon razgledavanja grada. Trg okružuju povijesne građevine, a u samom centru stoji ogroman obelisk koji je, poput onog na Trgu svetog Petra, donesen iz Egipta.

Nekoliko ukrašenih fontana daju posebnu čar ovom trgu. Sjednite na kavu u jedan od kafića i restorana i odmorite. I opet mala preporuka tj. savjet: cijene nisu iste ako sjedite u prvom redu s direktnim pogledom na trg, ili pak ako na vašem stolu postoji neko cvijeće…kao i u većini talijanskim restorana i kafića,najjeftinija kava je ona koja se pije s nogu, na šanku, a čim sjednete ona poskupljuje. Ako želite biti kao Talijani, onda naručite “un caffè” za šankom. Isprobajte ristretto (kratki espresso), corretto (espresso s likerom), lungo (produženi espresso) ili macchiato (espresso s malo mlijeka).

20. Cinecittà

Ako volite Fellinija, “Bande New Yorka,” ili pak “Mladog Papu,” posjetite Cinecittà, ogroman filmski studio na rubu grada koji se i dana koristi za snimanje. Veliki dio studija otvoren je za javnosti. Iako su odavno prošli sjajni dani ovog studija, uživat ćete u šetnji setova brojnih filmova i serija zajedno s vodičem kojeg dobijete prilikom kupnje ulaznice.

Cinecittà se nalazi gotovo na zadnjoj stranici linije A rimskog metroa tako da na njega ne možete tek tako naići.

Pošalji upit

PROČITAJTE I OVO:

JOŠ ČLANAKA O ITALIJI: