Vodiči

Putovanje u Prag na 3 dana: Što vidjeti, što popiti, gdje naći smještaj

datum objave | 06. listopada 2023.
93419

Češki glavni grad Prag peti je najpopularniji europski grad za turiste (London, Pariz, Berlin i Rim su na prva četiri mjesta) koji je u 2017. godini imao 8,5 milijuna turista. To je 7 milijuna više ljudi nego što ima stanovnika Praga.

Osim rijeka turista, kroz Prag teče rijeka Vltava, neodvojiva od samog grada, na čijoj se desnoj obali smjestila srednjovjekovna gradska jezgra, danas na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. Od „tekućica“, Pražani kao i svi Česi, vole dobro pivo i to toliko da popiju najviše litara piva po glavi stanovnika na cijelom svijetu! Stoga ne čudi što ima zaista dobrih izvornih čeških piva. I što je pivo jedno od motiva dolaska turista.

ŠTO VIDJETI U PRAGU?

U Prag nemojte ići ako ne možete za njega odvojiti minimalno tri cijela dana. Ako niste nikada bili u ovom gradu, pod must je da obiđete Stari grad (Staré Město) s poznatim Starim trgom (Staroměstské náměstí), prijeđete preko Karlovog mosta, posjetite trg gdje se dogodila Baršunasta revolucija, obiđete najveći dvorac na svijetu Pražský hrad te na kraju svakako nađete neku dobru lokalnu pivnicu.

TRI DANA U PRAGU


Prag je odličan grad za hodanje pa ponesite udobnu obuću i krenite u istraživanje. Glavne znamenitosti dijeli rijeke Vltava. Na lijevoj obali su Praški dvorac i Mala strana (poznat među strancima kao Lesser Town), a na desnoj su Stari grad, Židovska četvrt i Novi grad.

Dan 1.: Stari grad, Židovska četvrt, Karlov most, Vjenceslavov trg


Stari grad (Staré Město) s poznatim Starogradskim trgom (Staroměstské náměstí) je povijesno srce Praga i dobar početak istraživanja ovog grada. Predivno restauriran trg između ostalog ima i Astronomski sat (Orloj) s druge strane na zgradi vijećnice.  Taj sat je treći najstariji astronomski sat na svijetu i najstariji sat koji još uvijek radi. Dođite ga vidjeti u podne. Naime, za svaki sat postoji po jedan kip apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest pokazuju se u podne. Od zanimljivosti će vam možda biti interesantna mjesna legenda po kojoj će grad će pogoditi velika nesreća ako se sat zapusti te se iz tog razloga on redovito održava.   Prošećite Starogradskim trgom (Staromestske namesti), istražite susjedne ulice Pařížská, Týnská  ili pak Melantrichova koja će vas dovesti do Vjenceslavog trga. Židovski kvart (Josefov) nije daleko od Starogradskog trga,  a zaista ga vrijedi posjetiti. Za razliku od brojnih židovskih četvrti u ostalim gradovima Europe, ovaj je ostao prilično netaknut za vrijeme Drugog svjetskog rata. Naime, Hitler ga nije uništio jer je od te četvrti želio stvoriti spomenik na ugaslu rasu. Zato je danas tako dobro očuvana.

Karlov most (Karlův most)


Karlov most je najprepoznatljiviji motiv Praga, a povezuje Stari grad i Malu stranu (Lesser Town). U početku se zvao Kameni most  (Kamenný most). Izgradio ga je češki kralj  Karlo IV u 14. stoljeću. Navodno su u gradnji kao vezivno sredstvo koristili žumanjke jaja koje su ubacivali u cement kako bi dodatno očvrstili most. Most koji je dugačak 621, a širok čak 10 metara, preimenovan je u Karlov most 1870. godine.   Čak 30 kipova i statua krasi most, no danas su to replike originalnih radova u barkonom stilu. Iako je najpoznatiji, Karlov most nije bio prvi most preko Vltave. Na njegovo mjestu je ranije stajao Juditin most koji je bio prvi kameni most preko te rijeke, ali se nažalost urušio 1342. godine. Petnaest godina kasnije počela je gradnja Karlovog mosta. On je preživio brojne poplave, među kojima je posljednja najgora u 500 godina bila ona 2002. godine.  Prošećite mostom, a ako vas smeta prevelika gužva, dođite rano ujutro ili navečer te uživajte u veličanstvenoj atmosferi koja se događa na mostu punom umjetnika.

Vjenceslavov trg

Vjenceslavog trg ušao je povijest kao mjesto gdje se dogodila Baršunasta revolucija, nenasilni događaj koji je trajao 16. studenog do 29. prosinca 1989. godine i kojim je srušen komunistički režim Čehoslovačkoj. Najbolja činjenica jest da nitko pritom nije izgubio život.  Skoro kilometar dugačak trg nastao je u 14. stoljeću, oko kojeg su danas  Nacionalni muzej i kipa sv. Vjenceslava, te niz trgovina i hotela. Oko trga budite oprezni jer dosta džepara iskorištava turističke gužve.

Dan 2.: Praški dvorac, Zlatna ulica, Plešuća kuća,  Mala strana


Prvo istražite dio Hradčany oko Praškog dvorca (Pražský hrad), najvećeg dvorca na svijetu s površinom preko 70000 m², koji je zapravo kompleks niza zgrada i ulica.  Do tamo možete doći  tramvajem broj 22. Iskrcajte se na Pohořelcu iznad dvorca i spustite se prema području Male strane.

Zlatna ulica

Zlatna ulica (Czech: Zlatá ulička) nalazi se u sklopu Praško dvorca i jedna je od najfotogeničnijih mjesta u Pragu. Izgrađena je u 16. Stoljeću, a sastoji se od puno mali kuća obojanih u šarene boje. Iako su originalno kuće bile s obje strane ulice, jedna strana je uništena u 19. stoljeću. Sada su brojne kuće suvenirnice. U toj je ulici na broju 22 svojedobno živio i Franz Kafka.

Dancing House ili Plešuća kuća

Plešuća kuća koja izgleda kao da  je „stisnuta u struku“ je jedna od onih modernih građevina koje vrijedi vidjeti u Pragu. Posebno je zanimljivo je ona proizvoda kolaboracije kanadsko-američkog autora Franka Gehryja i hrvatsko-češkog autora Vlade Milunića. Nastala je sredinom 90-ih, a simbolizira jin i jang: komunizam koji se stapa s demokracijom. Ime je dobila jer je Gehry rekao kako ju je htio nazvati po Ginger i Fredu, poznatom plesnog paru. Danas na vrhu Plešuće kuće postoji restoran  “Ginger and Fred”.

Mala strana (Lesser Town)

Nakon što ste istražili područje dvorca, prošećite povijesnom Nerudovom ulicom do srca Male strane, trga Malostranské náměstí. U blizini se nalazi i Karmelitska ulica gdje je crkva Gospe od Pobjede s poznatim kipom Praški Mali Isus. Taj drveni kip prekriven voskom navodno je nekad pripadao pripadao svetoj Tereziji Avilskoj i, opet navodno, ima čudesne moći za trudnice.

Dan 3.: Otok Kampa, Kafkin muzej, pivnica „U Fleku“

Treći dan provedite ovisno o vlastitim preferencijama. Provedite dan u šetnji gradom ili pak u pivnici.

Otok Kampa i ulična umjetnost

Volite li umjetnost, nemojte propustiti posjetiti umjetni otok na Vltavi kojeg zovu praškom Venecijom. Nalazi se tik do Karlovog mosta. Prošećište parkom, fotografirajte atrakcije poput Puzajućih beba i Žutih pingvina kontroverznog češkog umjetnika Davida Černýja, Lenonovog zida, Muzeja umjetnosti… na otoku ima i nekoliko restorana, idealno za večeru. Što se ulične umjetnosti tiče, Prag je jedan od najuzbudljivih gradova u Europi. Osim što imaju grafiterski zid posvećen Johnu Lennonu (koji nikad nije bio u Pragu), Prag je poznat po mnogobrojnim uličnim slikarima i performerima. Posljednjih godina grad krase ogromne

Černýjeve skulpture.

Jedna od najpoznatijih skulptura je kip svetog Vjenceslava koji jaše konja naopačke (parodija na izvorni kip), a nalazi se u prolazu trgovačkog centra Lucerna. Turistima se sviđaju i njegove puzajuće bebe, uz TV toranj u četvrti Žižkov ili pak ove u parku Kampa, za koju je inspiraciju dobio čitajući Kafkinu Metamorfozu.

U Fleku

Ako ste navijač Hajduka, svakako posjetite pivnicu “U Fleku” u kojoj su splitski studenti 1911. godine donijeli odluku o osnivanju Hajduka. Nalazi se na 15-ak minuta pješice od Karlovog mosta, a u pivnici se fotografirajte ispred spomen ploče osnutka kluba. Kafkin muzej Franz Kafka rođen je u Pragu gdje je i živio veći dio života te napisao remek djelo Preobrazba. Posjetite njegov muzej pun eksponata kao što su prva izdanja knjiga, pisma, dnevnici i fotografije, a kao suvenir ponesite nešto iz suvenirnice u muzeju. „Putuje mi se, ali negdje blizu i da je ok.“ Ovo je 15 najboljih gradova u Europi za turiste

IĆE I PIĆE U PRAGU

Pivo

Češka Republika je prva zemlja na svijetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika godišnje. Svaki Čeh u prosjeku  popije 160 litara piva godišnje. Originalni Budweiser potječe iz Češke, baš kao i Pilsner. Od popularnih brendova valja svakako izdvojiti Gambrinus, Staropramen te Kozel. Možda će vam biti zanimljivo probati Braník, pivo koje se radi s vodom iz Vltave što mu daje poseban okus.

Kava

Prag je poznat po dobrim kavama i malim kafićima poput Roesela pored Karlovog mosta gdje možete popiti kavu s pogledom.

Apsint

Ovaj zeleni liker s udjelom alkohola i preko 70% popularno je piće među turistima, prvenstveno zbog mita. Apsint zovu zelenom čarobnicom ili zelenom vilom, jer njegov biljni sastav (gorki pelin, anis i komorač) proizvodi navodne halucinogene efekte. „Čaroban“ je sastojak tujone- neuorotksin koji je štetan za burbege i jetru pa su ga zbog toga zabranile i brojne zemlje.  Česi ne piju apsint, to je za turiste, dok lokalci radije odabiru šljivovicu i kruškovac. Ako pak zaista želite kušati ovo piće, otiđite do destilerije Zufanek koja proizvodi odličan apsint, a usput će vas tamo  naučiti kako se pravilno konzumira- trebat će vam žlica, vatra, čaša vode i šećer.  Vjerojatno nećete halucinirati, ali ćete se napiti jako brzo.

Becherovka

Becherovka je također poznato češko nacionalno piće. Ovaj biljni liker popularan je u kafićima i klubovima, a pije se kao rakija u malim dozama jer ima visok postotak alkohola, čak 38 posto.

Jedite u pubovima

Dok će se turistima nuditi različita „tradicionalna češka jela“, lokalci preporučuju da ipak jedete u pubovima. Pojedite nešto s dnevnog menija. Isprintan je najčešće na češkom, a ako ga vidite na engleskom, niste na dobrom mjestu. I ako košta više od 100 kruna (30-ak kuna), također nije dobro. Naš prijedlog je „U Rudolfina“, restoran u Starom gradu na manje od 10 minuta hoda od Karlovog mosta. Usluga nije bajna, ali hrana jest.

GDJE UZETI SMJEŠTAJ?

Prag je podijeljen na 10 zona. Sve u zoni 1 je izrazito turistički i bit ćete udaljeni od glavnih znamenitosti maksimalno 20 minuta pješice. Ako volite mješavinu kulturnog uzdizanja, shoppinga i finih restorana, odsjednite u Novom gradu. Ako ste pak tip za mirniju atmosferu, Vinohrady s puno zelenila, kafića i tržnica je za vas.  A ako ste pak tip kojem je najbitnije popiti dobro pivo, odsjenite u Žižkovu gdje je najveća koncentracija pubova u jednoj četvrti u cijeloj Europi.

KADA POSJETITI PRAG?

Prag je najbolje posjetiti izvan sezone (dakle ne ljeti i za vrijeme adventa) ako želite izbjeći gužve. Naravno, zbog toga ćete možda propustiti ponešto atmosfere, ali Prag je zaista fascinantan u bilo koje godišnje doba. Najljepše vrijeme možda je kraj svibnja i početak listopada kada su temperature oko 20 stupnjeva, a ako se plašite bilo kojih oborina onda su za vas srpanj i kolovoz, dva najsuša mjeseca.   Ako dobro podnosite hladnoću, dođite u studeni ili pak od siječnja do ožujka kada je najmanje turista, a i cijene su niže.

PRIJEVOZ U PRAGU


Prag ima odličan javni prijevoz koji se sastoji od metroa, tramvaja i autobusa. Koriste ih svakodnevno čak dvije trećine populacije. Metro je odličan ako trebate na brzinu prevaliti veliku udaljenost. Nažalost ne vozi do aerodroma, no od tamo možete uzeti autobus broj 119 koji vozi do prve stranice metroa Dejvicka na zelenoj A liniji, koja vozi do glavnih znamenitosti u gradu. Druga opcija autobusom je Airport Express koji vozi do praške glavne željezničke stranice Hlavni Nadrazi i do tamo mu treba 35 minuta.   Naravno, s aerodroma možete i taksijem koja vas do centra ne bi smio koštati više od 600 čeških kruna (cca 23 eura/174 kunw ).  U gradu postoji i Uber.


Ako ste smješteni negdje dalje od centra ili mislite da ćete se dosta voziti javnim prijevozom, kupite dnevnu kartu za 110 čeških kruna ( cca 4 eura / 30 kuna) kuna ili pak trodnevnu za 310 čeških kruna (cca 12 eura/90 kuna).