Novosti

Putovanje u Peru: Stigla nova pravila za posjetitelje Machu Picchu

datum objave | 13. rujna 2017.
15069

Od 1. srpnja vrijede neka nova pravila za turiste koji dolaze posjetiti Machu Picchu, grad Inka u državi Peru. Ovo drevno mjesto pod zaštitom UNESCO-a ima dvadesetogodišnji plan zaštite od erozije i oštećenja.

Inke su bili prastanovnici Perua, a Machu Picchu bio im je posljednje utočište. Otkriveno je tek nešto više od 100 godina, točnije 1911. godine. Prije toga je 400 godina ležalo napušteno. Nitko ne zna zašto su Inke nestali, a pretpostavlja se da je stanovništvo pokosio sifilis koji je stigao iz Europe te kasnije građanski rat.

Danas je Machu Picchu jedno od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

Kako neko mjesto dospije na UNESCO-vu listu zaštićene baštine?

Nakon što je 2000. godine Machu Picchu posjetilo više od 400 000 turista, UNESCO je reagirao jer je trend ukazivao na ugrozu grada Inka. Iako su 2001. godine predložili samo 917 posjetitelja dnevno, s vlastima je postignut dogovor o većem broju turista. Peru je tek 2011. godine uveo obaveznu kupnju ulaznica za Machu Picchu, uz ograničavanje broja dnevnih karata na 2500. Zbog ovog poteza postalo je kompliciranije otići na Machu Picchu jer se ulaznice rasprodaju i do dva mjeseca unaprijed.

Više ulaznica, no manje sati

Sada je ulaz moguć samo uz vodiča u dva navrata:

– ujutro (između 6 i 12 sati)

– poslijepodne (između 12 i 17.30)

Za jutarnji termin bit će dnevno osigurano 3000, a za popodnevni termin 2600 ulaznica.

Iako posjetitelji više neće moći ostati cijeli dan na Machu Picchu, ulaznica i dalje košta 45 USD-a, dok je za djecu mlađu od sedam godina besplatna. Ulaznice možete kupiti online te u službenim uredima u Cuscu ili Aguas Calientes. Fora je da za uspomenu možete dobiti službeni Machu Picchu pečat u putovnici.

Novost je i i da se turisti više ne mogu slobodno kretati po lokaciji, nego se moraju držati označenih puteljaka.

Najpoznatija treking ruta

Dvjestotinjak zgrada u sklopu Machu Picchua smješteno je na tri brda do kojih vodi poznati ‘Put Inka’ koji počinje na 82. kilometru željeznice iz Cusca do  Aguas Calientes. To je ujedno i najpoznatija je treking ruta u Južnoj Americi. Putuje se u grupama s vodičem, a tijekom 4 dana prelazi se 43 kilometra,. Čitavo iskustvo željne putnike košta između 560 do 1000 USD-a, ovisno o veličini grupe.

Što (ne) ponijeti na Machu Picchu?

Ponesite vodu, nepromočivu jaknu, čak ako i vrijeme bude sunčano, te kremu sa zaštitnim faktorom i kapu ili šešir, i sredstvo protiv uboda insekata. Ponesite nešto sitniša, jer će vam trebati za WC koji se nalazi na samom ulazu u citadelu (što znači da ćete morati čuvati i ulaznicu, te putovnicu, kako biste ponovno mogli ući unutra). Nemojte nositi dronove, kišobrane ili tripode- sve ovo zabranjeno je u Machu Picchuu.

Pravila ponašanja na Machu Picchu:

1. Ne može se unijeti bilo koja torba ili rusksak veći od 40 x 35 x 20 cm, to ćete morati ostaviti na ulazu.

2. Nema unosa hrane i pića, posebice alkohola.

3. Ne možete unijeti kišobrane i slične zaštite od sunca

4. Ne možete unijeti fotografski tripod stalak ili bilo koju vrstu držača za fotoaparata. Ovo je moguće isključivo uz ranije dobivenu dozvolu.

5. Na Machu Picchu nije dozvoljen unos glazbenih instrumenata, megafona i zvučnika.

6. Nije dozvoljen ulaz u visokim petama ili u cipelama tvrdog džona.

7. Nije dozvoljen unos dječjih kolica.

8. Nije dozvoljeno proizvoditi glasne zvukove, pljeskati, vikati, zviždati i pjevati.

9. Zabranjeno je pušenje, čak i električnih cigareta.

10. Zabranjeno je hraniti životinje.

11. Ne smije se upravljati paragliderom, dronom ili bilo kojom vrstom letjelice.

12. Zabranjeno je penjati se ili naslanjati na zidove u sklopu citadele.

13. Zabranjeno je diranje, micanje ili premještanje bilo čega.

14. Zabranjen je ulazak sa štapovima za hodanje koji imaju pštar ili metalni vrh, samo gumeni je dozvoljen i to isključivo starijim i invalidnim osobama.

15. Zabranjena je golotinja, kao i ležanje, trčanje i skakanje.

ŠALJI UPIT!