Vodiči

Putovanje u Oman: Skočite u „rupu“ i prenoćite u pustinji za nezaboravno iskustvo

datum objave | 19. studenoga 2019.
5357
Oman
Oman

Oman, službeno Sultanat Oman, jedna je od najljepših zemalja na svijetu s prirodnim čudesima, arhitektonskim atrakcijama, sjajnom hranom i divnim ljudima. Većinu zemlje zauzima pustinja, no s dvije je strane okružena morem pa možete uživati u spoju mora i pijeska. Ovdje možete doživjeti noć u pustinji i steći još jedno nezaboravno iskustvo. Neka vam putovanje u Oman ostane u dugom sjećanju.

Jedna od prvih stvari koju većina turista primijeti kada stigne u Oman jesu prijateljski nastrojeni i gostoljubivi domaćini s čijeg lica gotovo nikad ne skidaju osmijeh. Osjećat ćete se ugodno i sigurno jer stopa kriminala je ovdje jako niska. Iako je ovo muslimanska zemlja, žene nisu obvezne nositi burku i pokrivati glavu, iako se očekuje da se ne odijevaju razgolićeno. Ako ste žena, neka vam haljina prekriva ramena i koljena, a na javnoj plaži nemojte nositi bikini, nego jednodijelni kupaći.

Oman
Oman

Omanska kultura jedna je od najbogatijih kultura Arapske regije, ne samo zbog daleke povijesti i velikih civilizacija koje su izgradili, nego zbog tradicije i pravila kojih se drže i dan danas. Ponose se svojim haljama i kostimima, nakitom i odjevnim dodacima, posebice za vjenčanja i festivale.

Iako vam se Oman može činiti dosta jednostavnom zemljom zbog manjka velikih zgrada, nebodera i kuća, raznolikost prirode je ta koja ovu zemlju definitivno izdvaja iz te jednostavnosti. Predivne planine koje se pružaju preko cijele zemlje, stabla palmi na kojima rastu omiljene datulje, pustinja kroz koju možete proći na devi ili u džipu, preko 2000 kilometara obale s predivnim plažama na kojima možete odmarati dok promatrate delfine i kitove u daljini… mnogo je razloga zašto Oman nije ni jednostavan ni dosadan.

Oman, Muscat
Oman, Muscat

Što vidjeti u Omanu?

Imate li tjedan dana za obilazak Omana, preporučamo da u raspored „ugurate“ sve ili barem dio onog što ćemo vam preporučiti kako biste doživjeli sve strane ove neobične države. Unajmite vozilo i sami se vozite između gradova, posjetite pustinju, okupajte se na nekoj plaži i vratite se bogatiji za još jedno divno putničko iskustvo.

Glavni grad Omana – Muscat

Oman, Muscat
Oman, Muscat

Muscat je glavni grad Omana i najvjerojatnije ćete putovanje ovom državom započeti baš tu nakon slijetanja. Zadržite se barem dva dana kako biste vidjeli grad i okolicu. Ako vas pak više zanima priroda i ograničeni ste vremenski, dovoljan će biti i jedan dan.

Oman, Muscat, Sultan Qaboos Grand Mosque
Oman, Muscat, Sultan Qaboos Grand Mosque

Glavna atrakcije je džamija Sultan Qaboos Grand Mosque. Za ne-muslimane vrata džamije otvorena su od 9 do 14 sati te od 16 do 21 sati, od subote do srijede, a ostalim danima možete šetati uokolo, sjediti u vrtovima i fotografirati.

Želite li nešto kupiti, otiđite do Muscat City Centrea gdje možete nešto i pojesti, a ako ste za upoznavanje lokalaca, u ponudi su brojne večere kod lokalnih obitelji (koštaju oko 400 kuna) gdje ćete u stvarnom domu Omanaca provesti večer i kroz hranu i razgovor osjetiti njihov život.

Plaža Al Qurum (Shatti Al Qurum)

Oman, Muscat, Al Qurum
Oman, Muscat, Al Qurum

Al Qurum je vrlo popularna četvrt u Muscatu zbog položaja uz spektakularnu plažu sa zlatnim pijeskom i predivnim pogledom na tirkizno more zaljeva.

Preko dana se sunčajte i kupajte te ne propustite zalazak sunca, kada je na plaži najveća gužva. Priuštite si večeru u nekom od restorana na plaži, a zatim idite u Royal Opera House na neku od umjetničkih predstava.

Muscat Festival

Oman, Muscat Festival
Oman, Muscat Festival © Dan/Flickr

Muscat Festival jedan je od najpoznatijih u Omanu. Održava se tijekom siječnja i veljače, a na festivalu posjetitelji mogu osjetiti omansku kulturu, naslijeđe i tradicije kroz folklorne plesove, izvedbe, specijalne kostime i hranu.

Tirkizno jezero Bimmah

Oman, Bimmah
Oman, Bimmah

Na nešto više od sat vremena vožnje nalazi se turistička atrakcija Bimmah sinkhole ili Hawiyyat Najm.

Radi se o rupi u vapnenačkoj stijeni ispunjenom vodom koja je dijelom slana zbog mora, a dijelom slatka zbog vode iz planina. Ovo jezero tirkizne boje široko je 50×70 metara i duboko oko 20 metara. U jezercu možete plivati pa je odlična prilika za osvježenje, ali i za Instagram kadar na kojem će vam svi pozavidjeti.

Nizwa – utvrde i dvorci

Oman, Nizwa
Oman, Nizwa

Nizwa je jedan od najstarijih gradova u Omanu koji je nekoć bio centar obrazovanja, umjetnosti i trgovine.

Oman, Nizwa
Oman, Nizwa

Grad je prepun prirodnih i arhitektonskih atrakcija, među kojima su utvrda Nizwa, dvorac Jabreen Castle, špilja Al Hoota i džamija Sultan Qaboos. Dovoljno će biti jedan dan da upoznate grad prije nego se zaputite dalje u istraživanje Omana.

Planine Al Hajar

Oman
Oman

Planine Al Hajar su najviši planinski lanac na Arapskom poluotoku, a nalaze se na sjeveru zemlje te nekih 90 kilometara od Nizwe. Idete li autom iz Nizwe, stanite na pola puta u selu Misfat Al Abriyyen, koje je poznato po predivnim poljoprivrednim terasama, ljupkim ulicama i starim kućama izgrađenim na vrhu stijena. Nalazi se na 1km nadmorske visine te je izuzetno mjesto za odmor i panoramski pogled uz dobru hranu.

Oman, Al Hajar
Oman, Al Hajar

Krenite dalje prema planinama u podnožju kojih se nalaze brojne oaze, gradovi i sela gdje možete prenoćiti i koji će vam služiti kao baza za planinarenje do vrhova s kojih se pruža fenomenalan pogled. Najpopularnije planine su  Jebel Shams (Planina Sunca) i Al Jebel Al Akhdar (Zelena planina).

Izlet u pustinju

Oman, pustinja Wahiba
Oman, pustinja Wahiba

U Omanu ne nedostaje pijeska, to je sigurno, a Sharqiya Sands (lokalnog naziva Wahiba po plemenu koje tamo obitava)  koja se prostire od sjevera do juga duž 180 kilometara najposjećenije je područje pustinje Omana jer se do ove pustinje lako može doći iz Muscata.

U pustinji Wahiba žive beduini, čiji život možete donekle doživjeti ako odete na izlet s noćenjem. Preporuka je da ne idete na poludnevne izlete jer nećete doživjeti noć u pustinji, posebice večeru uz svijeće s predivnom orijentalnom glazbom.

oman noć pustinja
Oman, pustinja

Dine u Wahibi dosežu i do 100 metara uvis. Optimalno vrijeme za posjet Wahibi jest od listopada do početka travnja kada su temperature preko dana između 25 i 35°C, a tijekom noći između  15 i 25°C. Ljeti je pustinja prilično nepodnošljiva zbog ekstremnih vrućina pa izbjegavajte posjet barem od lipnja do kolovoza, iako i travanj i rujan znaju biti pakleno vrući.

Oaze Wadi Bani Khalid i Ras Al Hadd

Wadi Bani Khalid
Wadi Bani Khalid

Oaze (wadi) su udoline koja su inače suhe, no tijekom kišnog razdoblja tu se stvaraju oaze s vodom. Neke su privremene, a neke stalne oaze. Jedna od najpoznatijih oaza je Wadi Bani Khalid, koja se nalazi na pola puta između Muscata i Sura. Turistički je jako zanimljiva atrakcija zbog svoje iznimne ljepote. Oaza je prekrivena zelenilom, ima nekoliko špilja i voda kroz nju protječe tijekom čitave godine. Izvrsno je mjesto za pješačenje i plivanje.

Ras Al Hadd je prirodni rezervat za zelene kornjače na istoku Omana. Do njega možete doći ranojutarnjim izletom preko lokalnih agencija. Iako ćete morati ustati prije zore, promatranje kornjača koje liježu jaja i vraćaju se u more jedinstveno je iskustvo kojeg ne treba propustiti zbog par sati sna više.

Salalah

Oman, Salalah, Plaža Al Mughseel
Oman, Salalah, Plaža Al Mughseel © Silvio Taverna/Flick

Jedan od najljepših gradova na jugu Omana je Salalah, poznat po monsunskoj sezoni koja traje od lipnja do rujna. Sezona nosi ime Khareef, a tijekom nje kiša pada u većem volumenu od čega se sve zazeleni pa je mnogi zovu i Zelenom sezonom. Na tom je području baš zbog ove specifične klimatske pojave  mnogo drveća i trave, čije zelenilo privlači brojne turiste koji upravo tada dolaze u najvećem broju! Festival Khareef (Kharif) traje čak 6 tjedana, tijekom kojih posjetitelji mogu uživati u karnevalima, glazbenim nastupima, tradicionalnim plesovima i, naravno, tradicionalnoj hrani.   cijene smještaja tada narastu i do 5 puta u odnosu na ostatak godine pa je dobro što ranije planirati posjetu.

Plaža Al Maghseel, špilja Al Marneef , dvorac Taqah i arheološka lokacija Al Baleed samo su neke od popularnijih lokacija među posjetiteljima.

Rub’ al Khali – The Empty Quarter

Oman, The Empty Quarter
Oman, The Empty Quarter © Robert Haandrikman/Flickr

Rub’ al Khali ili the Empty Quarter” je pješčana pustinja koja zauzima većinu južne trećine Arapskog poluotoka i prostire se kroz Saudijsku Arabiju, UAE, Oman i Jemen. Radi se o najvećoj neprekinutom pješčanom području na svijetu od 650.000 četvornih kilometara!

Ranije spomenuta Wahiba nije isto što i Empty Quarter, iako se u oba slučaja radi o pustinjskom području.

Posjetiti Empty Quarter nije jednostavan izlet pun ugode s 5*****, no radi se o fantastičnoj avanturi gdje ćete se voziti po zlatnim pješčanim dinama, upoznati beduine i njihov život, jesti tradicionalnu beduinsku hranu i spavati u šatoru pod zvijezdama.  Uzmite izlet iz Salalaha za doživjeti ovo pješčano prostranstvo i, vjerujte nam, sjećat ćete se toga zauvijek.

Pustinja je poslužila i kao set za snimanje filmova Zvjezdani ratovi i Matrix, zaista ćete se ovdje osjećati kao na drugoj planeti!

Oman
Oman

Može li se piti alkohol u Omanu?

Licencirani hoteli i restorani prodaju alkohol. Živite li u Omanu, možete zatražiti dozvolu da pijete alkohol kod kuće. U javnosti je zabranjeno piti ili biti pijan, a legalna dob za konzumaciju je 21 godina.

Na što paziti u Omanu?

  • Volite li fotografirati ili imate dalekozor, pripazite da ne snimate u blizini vojnih objekata, vladinih zgrada i aerodroma jer bi se vaš hobi mogao shvatiti drugačije.
  • Psovanje i prote gestikulacije smatraju se nemoralnim činom, jednako kao i javno izražavanje ljubavi.
  • U Omanu ne možete biti u istoj hotelskoj sobi ili živjeti zajedno s osobom suprotnog spola ako niste vjenčani ili ako se ne radi o članu obitelji. Homoseksualnost je ilegalna.
  • Ne unosite nikakve droge ili pornografski materijal jer ćete završiti u zatvoru.
  • Uvijek sa sobom nosite kopiju putovnice.