Iz prve ruke

Putovanje u Norvešku nikad nije bilo jeftinije, hrana je jeftinija nego u Hrvatskoj

datum objave | 14. ožujka 2024.
3739

putovanje norveska 2023

Ako ste namjeravali posjetiti Norvešku, najbolja godina za putovanje u ovu notornu skupu skandinavsku zemlju je upravo 2024. godina! Slaba norveška kruna omogućit će vam povoljnije cijene, a znamo to iz prve ruke!

Početkom lipnja nas dvije prijateljice posjetile smo Norvešku za produženi vikend. Iako smo obje čitale o predivnoj i prekrasnoj prirodi Norveške te smo sanjale kako obilazimo fjordove i posjećujemo glečer, u realizaciji duljeg putovanja spriječile su nas dvije stvari: mala djeca kod kuće, ali i skupoća ove zemlje!

Kad smo rekle drugima kamo idemo jer smo našle jeftine aviokarte za Oslo, reakcije su bile sljedeće:

„Aviokarte su vam jedino što je povoljno, toliko ćete svaka trošit na jelo dnevno“.

“Idete u Norvešku? Ajd super za dijetu jer je sve skupo.”
“Kola i sendvič su me ispali 270 kuna, i to na benzinskoj.”
“Nemojte slučajno u restoran, imate dućane pa se tamo hranite.”

Svi su nas plašili cijenama hrane i pića u Norveškoj, a kad ono…

Kilo dagnji u restoranu platila sam prvog dana 20 eura. U Hrvatskoj sada dobijete porciju od 750 grama za 20-25 eura. Nas dvije gledale smo se u čudu kako je zapravo hrana povoljna, očekivale smo da će biti barem četiri puta skuplje nego kod nas jer su nas baš svi plašili.

Jeli smo i u klasičnom restoranu u blizini centra grada, ali i idućih dana u centru i uz obalu gdje nas također nisu „izuli iz cipela“. Odlično je što postoje brojni food marketi diljem grada gdje možete birati hranu na gro štandova za ok cijene. Znale smo pojesti ručak za nekih 12 eura.

Cijene pića su skuplje, ali ne svakog.

Kava je 4 €, u nas oko 2 €. Pivo je isto bilo skuplje nego kod nas, kao i vino, no npr. koktele smo platile po 8 eura, koliko bi ih platile i kod nas.

Ako uzmemo u obzir podataka da je prosječna plaća u Norveškoj  5000 €, a u Hrvatskoj 1300€, jasno je da je kod njih puno lagodnije živjeti.

Što se tiče cijena smještaja, dvosobni stan u kvartu Grünerløkka, koji se nalazi tik do centra i puno je restorana kafića i trgovina, koštao nas je 100-ak eura po noći.

City Break - Oslo

Zašto je tako tiho u Norveškoj?

Druga stvar koja nas je iznenadila bilo je koliko je tiho! Šećeš po gradu i tiho je. Auta ima, ali ih ne čuješ. Svi voze električne automobile, uglavnom Tesle.

Oni klasični automobili na gorivo su toliko rijetki da smo se neko vrijeme zabavljale brojeći koliko ćemo automobila čuti! I uglavnom smo čule samo stare kamione, oni nisu još svi električni. Toliko je u Norveškoj sve na struju da smo čak i na poludnevni cruise išli električnim katamaranom. Tako da nema buke ni u luci!

Treća stvar koja iznenadi turiste koji se prvi put nađu u Oslu je – ljudi leže polugoli diljem grada kako bi se sunčali.

Svaki parkić, svaka zelena površina u nekom kvartu, dokovi uz more…sve je krcato ljudima koji se sunčaju. Ne čudi da se toliko izlažu suncu posvuda kad pola godine provedu u dosta mraka. Imaju očito tu kulturu da je sasvim ok izležavati se bilo gdje da uhvatite toplinu sunčevih zraka.

oslo suncanje

Što raditi tri dana u Oslu?

Za start bih vam preporučila da odete na najmanje tjedan dana, tako da barem stignete na dvodnevni izlet fjordovima, ali ako se ipak odlučili za vikend putovanje, evo par uputa mimo klasičnih TOP 10 stvari koje morate vidjeti.

  1. Idite u (ploveću) saunu

saune na moru oslo

Dok smo sjedile na dokovima i uživale u pogledu na prelijepu Operu u Oslu, promatrale smo ljude koji sjede u saunama i ispred njih, a onda se nakratko bace u more. Da, more je dovoljno čisto da se možete kupati u luci.

No ono što nas je najviše očaralo bila je ploveća sauna! Već smo iz Hrvatske nekoliko dana prije puta planirale odlazak u saunu pa smo naišle na KOK ploveće saune, no nažalost svi termini bili su rasprodani! Cijene su bile povoljnije, jer su imali popust na otvaranje sezone, a ni usred ljetne sezone nisu visoke- jedno mjesto u saunu koja vozi 2 sata na mini razgledavanje fjordova u blizini Osla košta 28 eura!

salt oslo

Uz saunu ima u jedno zgodno mjesto na doku – Salt. Ovaj kafić na otvorenom ne samo da dobro izgleda i ima direktan pogled na operu i Munchov muzej, tu možete rentati saunu na 2 sata za 2 osobe za 33 eura! Ako i ne uspijete, pogled je baš dobar pa odmorite i na suhom.

  1. Posjetite food markete

Diljem grada nabasat ćete na mnoge tzv. food markete,  cool mjesta poluzatvorenog tipa gdje možete jesti i piti za zaista ok cijene.

Moje preporuke:

Mathallen u blizini rijeke Akerselva River nalazi se noviji urbani eko-friendly zona Vulkan gdje ćete pronaći puno restorana i kafića, ali i ovaj food market s 30-ak štandova.

mathallen oslo gdje jesti

Oslo Street Food – vrlo blizu samom strogom centru u Torggati nalazi se mjesto gdje ćete pronaći rštandove s rhanom iz različitih zemalja. Možete birati između 16 štandova te jesti od havajske do azijske hrane. Imaju i vanjsku terasu za uživanje po lijepom vremenu.

oslo street food

Vippa – uz obalu na dokovima, na nekih 10 minuta ješke od opere, nalazi se još jedno cool mjesto za predahnuti iz hranu i piće. Smješten u starom skladištu, ovaj objekt je uređen u pomalo hipsterskom stilu, a za lijepog vremena možete sjediti vani i uživati tik do mora. Što se cijena tiče, plati ćete oko 15 eura po jelu. Mi smo uzele poljske piroge punjenje norveškim škampima, uz kimchi i umak za 179 NOK-a, što je 15 eura.

vippa hrana oslo

  1. Vidite najpoznatiju verziju Krika i lažnu Mona Lisu

Za malo kulturnog uzdizanja možete birati između brojnih muzeje i operu, a mi smo se odlučite za posjet Nacionalnom muzeju. Iako postoji zaseban Munchov muzej tik do Opere, u nacionalnom muzeju izložena je najpoznatija verzija Munchove slike „Krik“.

Naime, kao što je to bilo dosta uobičajeno za umjetnike, i Edvard Munch je slikao prema zahtjevima klijenata. Njegova najpoznatija slika “Krik” zapravo nije jedna slika, tj postoje četiri slike istog motiva. Ona najpoznatija verzija nalazi se upravo u ovom muzeju.

Munchova slika prikazuje njegovu snažnu reakciju na jednu šetnju s prijateljima u suton. Bio je fasciniran spektakularnim bojama neba da je svoje osjećaje preslikao na platno. U svoj je dnevniku 1892. godine zapisao „Jedne sam večeri šetao puteljkom s čije je jedne strane bio grad, a s druge fjord. Bio sam umoran i bolestan. Zastao sam i pogledao prema fhordu – sunce je zalazlo, a oblaci su poprimili boju krvi. Osjetio sam da kroz mene prolazi krik prirode: učinilo mi se da čujem krik.“

lazna mona lisa oslo

U Nacionalnom muzeju vidjet ćete i radove brojnih drugih velikih umjetnika, od van Gogha do Rodina, ali i Mona Lisu!

Kad smo ugledale Mona Lisu u nešto većem formatu nego li je to originalna slika, bile smo malo u čudu što očito krivotvorina radi u jednom muzeju. Pored slike stajao je opis „Norveška želi javnu kolekciju koja priča priču o europskoj umjetnosti i pomaže ljudima da razviju ukus i podižu svoj duh….Nacionalna galerija je pri kupovini djela smatrala kako je ovu verziju da Vincijevog rada napravio bliski suradnik Bernardino Luini, no kasnije istraživanje pokazalo je da ono proizvod nepoznatog umjetnika iz drugog dijela 17. stoljeća.“

  1. Ukrcajte se na brod

fjors cruise norveska

Iako u tri dana ne stignete otići daleko u prirodu po kojoj je Norveška najpoznatija, možete otići na dnevni ili poludnevni izlet koji će vas barem malo upoznati s predivnim pejzažima i tipičnim norveškim šarenim kućicama.

Smještene na fjordovima, kućice u raznim bojama privlače poglede  s mora, a ako odlučite provesti cijeli dan na izletu, preporuka je da otiđete na izlet koji uključuje vožnju vlakom do Flåma te obilazak brodom jednih od najljepših fjordova Aurlandsfjord i Nærøyfjord.

Zaključak: Norveška je ove godine najjeftinija za turiste! I dok to znači da će brojni Skandinavci ove ljetne praznike provesti u svojoj zemlji jer im je zbog slabe krune skuplje putovati u zemlje EU i Ameriku, to je izvrsna prilika da posjetite Norvešku ako ste putovanje tamo odgađali samo zbog cijena. Odaberite posjet Norveškoj u ovoj povijesno cjenovno najpovoljnijoj godini za posjetu.