Vodiči

Putovanje u New York: vodič za 10 dana

datum objave | 12. listopada 2017.
25426

Što vidjeti u New Yorku u 10 dana? Je li dosta 10 dana za New York? Teško je odgovoriti na oba pitanja jer je New York toliko velik i bogat raznovrsnim sadržajima da ga je nemoguće upoznati i za 10 mjeseci, kamoli za 10 dana, ali od nekud treba početi.

TOP 10 atrakcije New Yorka vjerojatno su već svima poznate pa ćemo krenuti od njih, a završiti s plažom, mjuziklom i shoppingom:

  1. Dan : Times Square, Empire State Building, Bryant park, Flatiron building

Centar New Yorka je trg Times Square. Oni koji nisu bili u New Yorku ranije prepoznat će ga po blještavilu reklama sa svih krajeva. Zanimljivo je da se cijena prosječne svjetleće reklame godišnje kreće između 1 i 4 milijuna dolara. Kako ima više 230 reklama, samo pokušajte izračunati zaradu. Trg se izvorno zvao Longacre Square, no promijenio je ime kada se 1904. godine New York Timespreselio u novu zgradu Times na trgu.

Što se tiče ceremonije spuštanja kugle za doček Nove godine, ona je počela 31. prosinca 1907. godine.

Napravite selfie na Times Squareu i krenite dalje u razgledavanje.

Empire State Building nije najviša zgrada na svijetu, ali je dugo bila nakon što je sagrađena 1931. godine. Popnite se na vrh na 86 ili 102. kat i promatrajte New York na dlanu. Red za lift zna se čekati i po 2 sata pa preporučamo da unaprijed kupite ulaznice online, i to s priority passom. Otvorena je sve do 2 ujutro.

Na putu od Times Squarea do Empire State Buildinga proći ćete pored jednog divnog parka.

Bryant park nalazi se blizu Empire State Buildinga i mnogima je ovo najdraži park u New Yorku. Opuštena zelena oaza između nebodera Pete i Šeste avencije neočekivano je mirna, možete sjediti na travi ili stolcima, nešto popiti ili pojesti, vježbati u grupama ili se natjecati na različitim mini-natjecanjima. Odlično je i što ima besplatan Wi-Fi. Park je pod koncesijom i nudi velik izbor programa svakog dana. U zimskom razdoblju travnatu površinu zamjenjuje klizalište. Tu nešto prezalogajite i odmorite se kako biste krenuli dalje u istraživanje New York.

Nakon predaha, produžite do zgrade Flatiron, jedne od ikone New Yorka. Flatiron Building originalno se zvala Fuller Building, no dobila je nadimak jer izgleda kao glačalo za odjeću. Zanimljiva je jer ima oblik trokuta, 22 kata i nalazi se na Petoj aveniji. Ovo je ujedno i najfotografiranija zgrada u New Yorku.

Iako su sva ova mjesta blizu, za prvi dan je dosta razgledavanja TOP atrakcija. Sigurno ćete biti prepuni dojmova, a treba u međuvremenu nešto i pojesti. Navečer ponovo otiđite do Times Squarea da vidite blještavilo reklama noću.

Znaš da trebaš barem jednom u životu vidjeti New York

  1. Dan: Central Park, The MET, Guggenheim

View this post on Instagram

presents I G O F T H E D A Y P H O T O | @lensaloft T H E M E | Crazy Central Park View F E A T U R E D T A G | #ig_nycity M O D | @killahwave M A I L | igworldclub@gmail.com S O C I A L | Facebook • Twitter M E M B E R S | @igworldclub_officialaccount C O U N T R Y R E Q U I R E D | Please join us and open an igworldclub account for your country or city. Email us or go to www.igworldclub.it ______________________________ F O L L O W U S | @igworldclub @IG_NYCITY@ig_unitedstates_ @icapture_Nyc @nycprimeshot@fatal.frames @street.activity @reflectiongram@portraitsnyc ______________________________ #IGWORLDCLUB #shotaward #phototag_it#igworldclub_award #nyc #newyorkcity #manhattan#icapture_nyc #seeyourcity #nycprimeshot#rsa_streetview #portraitsnyc #what_i_saw_in_nyc#instagramnyc #whyilovenyc #queens #brooklyn#thebronx #ig_unitedstates #streetactivity#northjersey #reflectiongram #gramslayers #ig_Northamerica #fatalframes #igersparis#loves_nyc  #ignyc_willmac_photography #igd_071517

A post shared by ! IG ⊕ NEW YORK ® #IG_NYCITY (@ig_nycity) on

Central park površinom je veći od Vatikana i čak 6 puta veći od Monaka. U Central parku možete provesti pola dana u šetnji, trčanju, uživanju uz jezero ili pak u zoološkom vrtu. Prije toga kupite nešto hrane i napravite piknik u parku.

Dobar je Zabar’s na istočnoj strani, Whole Food Market na uglu pored Columbus Circlea ili pak Dean & DeLuca na jugu pored Carnegie Halla. Odaberite ovisno o tome s koje strane ulazite u park.

Poslijepodne provedite u obližnjem najvećem muzeju u SAD-u i petom najvećem na cijelom svijetu – the Metropolitan Museum of Art. Iako će ljubitelji umjetnosti za ovaj muzej rezervirati čitav dan kako bi stigli pogledati što sve muzej ima (nemoguće je i to jer muzej ima 2 milijuna radova u stalnoj postavi!), većini ipak neće biti zanimljivo boraviti u muzeju dulje od par sati.

Volite li i arhitekturu, u blizini se nalazi poznati Guggenheim muzej, kojeg je 1937. projektirao poznati arhitekt Frank Lloyd Wright. Postava muzeja uključuje djela velikana kao što su Paul Gauguin, Édouard Manet, Camille Pissarro, Vincent van Gogh i Pablo Picasso.

  1. Dan: MoMA, Carnegie Hall, Rockefeller Center, Peta avenija, Apple store, the Plaza

Treći dan smo i dalje na Manhattanu, južnije od Central Parka.

Dan počnite obilaskom Muzeja moderne umjetnosti, poznatog kao MoMa, u kojem ćete vidjeti radove od Van Gogha pa do Warhola. Mnoge popularna djela koja ste viđali po katalozima i knjigama nalaze se upravo u ovom muzeju, koji radi svakim danom od 10.30 do 17.30 (iznimno petkom i subotom do 30. prosinca radi do 21 sati). Nalazi se na 53. ulici između Pete i Šeste avenije.

Dvije ulice sjevernije, u 55. ulici, nalazi se i poznati znak LOVE, pored kojeg se turisti vole fotografirati.

Ako ste ljubitelj klasične glazbe, nemojte zaobići Carnegie hall nekoliko ulica sjevernije, no većina će se ipak spustiti južnije do Rockeffeler centra gdje se za Božić nalazi poznata ogromna jelka i malo klizalište. Tik do prolazi Peta avenija, najpoznatija njujorška ulica, gdje su se smjestile brojne druge poslovne zgrade, poput Trumpovog tornja, ali i Appleove „kocke“, trgovina koja izvani izgleda kao prozirna kocka.

U blizini je i poznati hotel the Plaza iz 1907. godine, želite li vidjeti ovu klasiku. Vlasnici Plaze u prošlosti su bili Hilton, Westin, pa i Donald Trump koji je hotel prodao tvrtci El-Ad Group s izraelskim vlasnikom, koji su kasnije prodali hotel današnjim vlasnicima- indijskom konglomeratu Sahara India Pariwar.

Hotel Plaza omiljeno je mjesto za vjenčanja njujorške više klase koja za prosječno vjenčanje mora izdvojiti 120.000 dolara (govorimo samo o troškovima sale). Tu se se vjenčali Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones te Eddie Murphy. Najjeftinije noćenje u ovom hotelu košta oko 750 dolara (5000 kuna), a najskuplja soba je Royal Suite s cijenom 30.000 dolara, za što dobijete dnevni boravak, blagavaonicu s 12 stolaca i privatni lift.

  1. Dan: One World Trade Center, Wall street, Battery park, Kip Slobode

Na mjestu nekadašnjih tornjeva blizanaca srušenih 2001. godine izgrađen je novi neboder One World Trade Center. U samom neboderu nalazi se najveći trgovački centar na Manhattanu – Westfield World Trade Center.

Južnije se smjestila njujorška burza, odnosno poznati Wall Street, gdje ćete u svako doba dana vidjeti ljude u odijelima. Zanimljivo za doživjeti, ali nemate tu što puno raditi.

View this post on Instagram

presents I G O F T H E D A Y P H O T O @marcodegennarophotos T H E M E Statue of Liberty F E A T U R E D T A G #ig_nycity M O D @obie_c.photography M A I L igworldclub@gmail.com S O C I A L Facebook • Twitter M E M B E R S @igworldclub_officialaccount C O U N T R Y R E Q U I R E D Please join us and open an igworldclub account for your country or city. Email us or go to www.igworldclub.it ______________________________ F O L L O W U S @igworldclub @IG_NYCITY @ig_unitedstates_ @icapture_Nyc @nycprimeshot @fatal.frames @street.activity @reflectiongram ______________________________ #IGWORLDCLUB #shotaward #phototag_it #igworldclub_award #nyc #newyorkcity #manhattan #icapture_nyc #made_in_ny #nycprimeshot #rsa_streetview #what_i_saw_in_nyc #instagramnyc #whyilovenyc #queens #brooklyn #thebronx #ig_unitedstates sett #streetactivity #northjersey #reflectiongram #hypekillsnyc #ig_Northamerica #fatalframes #igersparis #ig_all_Americas #igd_092217 Ignyc_marcodegennarophotos

A post shared by ! IG ⊕ NEW YORK ® #IG_NYCITY (@ig_nycity) on

Idite do Battery parka i ukrcajte se na trajekt koji će vas odvesti do Kipa slobode, a na povratku sjednite u metro i odvezite se do svog hotela jer ćete sigurno biti umorni od cjelodnevnog lutanja.

  1. Dan: High Line, Greenwich Village, SOHO, East Village, ćevapi i Chinatown

High line je park uzdignut na tračnicama iznad razine zemlje, dugačak je 2,5 kilometara i odlično je mjesto za odmaranje. Smješten je u Meatpacking Districtu, nekadašnjem kvartu s mesnicama, koji je danas vrlo trendovski s puno trgovina najvećih dizajnera.

Krenete li prema jugu, doći ćete do Spotted pig, jednog od najpoznatijih europskih restorana koji nudi izvrsnu hranu. Nalazi se u Greenwich village u kojem je 1960-ih cvjetala alternativna kultura, a danas se tu nalazi brojni kafići, restorani i klubovi. Samo ulicu dalje je poznata Perry Street gdje je na broju 66 živjela Carrie u seriji „Seks i grad“.

New York kao iz filma: Prošećite filmskim scenama New Yorka

Ako ponovo ogladnite, a jede vam se nešto poznato, otiđite u Kafanu u East Villageu koja nudi hrvatske i srpske specijalitete s roštilja, naravno i ćevape.

Južnije od Greenwich villagea i East villagea je Chinatown ili Kineska četvrt koja će vas momentalno „preseliti“ u neki novi New York.

  1. Dan: Brooklyn i Queens

Pješice prijeđite poznati Brooklyn Bridge i spustite se na dokove uz East River gdje ćete imati prekrasan pogled na Manhattan. Brooklyn Heights Promenade odlično je mjesto za boravak vani usred New Yorka, vikendom je tu posebno živo jer brojni stanovnici dolaze na piknik.

Posjetite najhipsterskiju četvrt u New Yorku – Williamsburg. Indie glazba, umjetničke galerije i bogat noćni život pretvorile su ovaj dio Brooklyna u vrlo poželjnu četvrt za stanovanje.

Hipsterski New York, Amsterdam i London: Otvoreni prvi avokado bar i restoran na svijetu, nude i burgere!

U Brooklynu se nalazi i odlična mesnica za sve ljubitelje hrane s Balkana – Morscher’s Pork Store– koju su otvorili Slovenci.

Do Brooklyna se nalazi četvrt Queens, najveći njujorški kvart u kojem žive brojni imigranti s ovih područja, ali i sa svih krajeva svijeta. Stoga ćete tu pronaći restorane i trgovine s raznovrsnom ponudom. Volite li azijsku hranu, posjetite dio Queensa poznat kao Flushing gdje pretežno žive Kinezi i ostale nacije iz Azije.

  1. Dan: Coney Island- Brighton Beach ili Sheepshead Bay

Brooklyn je odlična četvrt za zabavu i na plaži. Ukrcajte se u metro do Coney Islanda i otiđite sve do Cyclonea i Wonderwheela, zabavnih vlakova smrti aka roller coastera u West Brightonu. Cyclone je prastari drveni roller coaster još iz 1927. godine, dok je Wonder wheel novi zabavni park. Nakon vožnje, pojedite hot dog u poznatom objektu Nathan’s Famous te se opustite se na plaži ili prošećite do Brighton Beacha, četvrti poznatoj i kao „Little Odessa“ jer tu žive brojni ruski i istočnoeuropski imigranti. Stoga se tamo i fino jede.

Odmah pored Brighton Beacha nalazi se Sheepshead Bay s malim pješačkim mostom preko uvale koji vodi do Manhattan Beacha, gdje možete doživjeti predivan zalazak sunca.

  1. Dan: Bronx i bejzbol

Bronx je drugačiji od turističkog i poslovnog Manhattana. Ovdje živi najmanji postotak bijelaca od svih njujorških četvrti. Uglavnom su tu Latino Amerikanci i crnci. Bronx se desetljećima smatra najopasnijim dijelom New Yorka, no stopa kriminala je od 1970-ih srećom pala za 70 posto.

Zoološki park i botanički vrtovi su dobar razlog za posjet nekad ozloglašenom Bronxu. Nakon biljno-životinjskog svijeta isprobajte neki od talijanskih restorana na Arthur Avenue. Možete otići i na bejzbol utakmicu na Yankee stadionu.

  1. Šetnja Manhattanom i navečer Broadway ili kino

Predzadnji dan provedite u šetnji Manhattanom, bez žurbe, kako biste opet vidjeli mnogo toga što ste proteklih dana „trčali“ da vidite.

Pred kraj putovanja nagradite se predstavom na Broadwayu. Ulaznice za brojne mjuzikle teško je nabaviti jer se rasprodaju mjesecima ranije, no uvijek možete uhvatiti nešto zgodno za pogledati.

Ulaznice uz popust možete naći online na broadwaybox.com ili na kiosku TKTS na Times Squareu. „Cats“, “Phantom of the Opera”, “The Book of Mormon”, “Chicago” i “A Bronx Tale” samo su neke od popularnih mjuzikala koje možete pogledati.

Niste li tip za mjuzikle, a znate engleski dovoljno dobro da možete pratiti film, otiđite pogledati nešto u kino gdje je iskustvo ponešto drugačije nego kod nas. U većini kina sjedala nisu numerirana, a kod nekih se sjedala ljuljaju pa se možete fino „zavaliti“. Uzmite ogromne kokice i uživajte u velikom ekranu.

  1. Dan: shopping

O shoppingu u New Yorku smo napisali dva iscrpna članka koji bi vam trebali biti ultimativni vodiči za trošenje novca u Velikoj Jabuci. Da se ne ponavljamo, pročitajte:

Shopping u New Yorku: klasika, dizajneri, vintage butici i fashion outleti 

Shopping u New Yorku: Trgovine i outleti koje trebate posjetiti

ŠALJI UPIT!

Protip: Prijavite se za besplatne ture po New Yorku na www.bigapplegreeter.org i ako budete sretne ruke, dobit će odlično iskustvo iz prve ruke.

New York za žene u 3 dana: što obavezno trebate vidjeti

Kako provesti 3 dana u New Yorku?

Gastro vodič: Najbolji kafići na krovovima zgrada u New Yorku