Vodiči

Putovanje u Maroko: Casablanca ili Marakeš?

datum objave | 03. studenoga 2023.
40042

Vječna dilema onih koji putuju u Maroko prvi put: U koju luku sletjeti i treba li uzeti smještaj u Casablanci ili Marakešu?

U našem detaljnom vodiču kroz Maroko upoznali smo vas s ovom lijepom zemljom, njezinim običajima, kulturom i gradovima pa svakako preporučamo da pročitate taj tekst prije putovanja u Maroko. Nakon vaših brojnih upita je li bolje letjeti u Casablancu i Marakeš te koliko dana preporučamo za određene gradove, pokušat ćemo vas riješiti dileme.

Najveća razlika između dva grada jest da je Casablanca poslovni industrijski grad, a Marakeš povijesni i turistički grad.

Casablanca je mnogima grad koji povezuju s romantikom, s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman, no prava Casablanca nema veze s filmom iz 1943. godine. Zapravo, prilično je suprotna romantici. Velika luka na Atlantskom oceanu, Casablanca (ime znači „bijela kuća“) je ujedno i najveći marokanski grad i kao takav prilično industrijaliziran, zagađen i opasan. Okrenut je biznisu, ne turizmu. Ipak, nemojte u potpunosti zanemariti ovaj grad. Posebice ako volite jesti, jer ćete tu pojesti možda najbolju hranu u čitavom Maroku. Gastro scena Casablance nije nešto što treba preskočiti.

Marrakech, Marrakesh ili jednostavno Marakeš je imperijalni grad pun soukova (tržnica) i drevne arhitekture koju poistovjećujemo s Marokom. Osim toga, nalazi se na odličnoj poziciji za izlete u planine Atlas, na more u Essaouiru ili pak u Fez. Marakeš ima više sunčanih dana od Casablance, s mnogo trgovina, kafića i muzeja, pa ne čudi što turisti više vole ovaj grad od filmske Casablance.

Zanimljivo je da je na perzijskom i urdu jeziku riječ „Marakeš“ i dalje znači „Maroko.“ Od Srednjeg vijeka pa sve do početka 20. stoljeća, čitav Maroko bio je poznat kao „Kraljevstvo Marrakech”,  glavni grad bio je često Marrakech. Stranci su Marakeš nazivali jednostavno Marocco City, a različita europska imena na Maroko (uključujući hrvatski) direktno potječu od berberske riječi Murakush.

Dakle, koji je grad bolji?

Ne treba zanemariti nijedan grad, no iz iskustva turisti više vole Marakeš. Turizam nije novina u tom gradu jer su tisućama godina ranije stranci i trgovci iz čitavog svijeta dolazili u Marakeš zbog posla i užitka, a plan je da do 2020. godine grad posjećuje 20 milijuna turista godišnje.

Srce ovog Crvenog grada je trg Jemma el-Fnaa, pulsirajuća točka u starom gradu (medina) koja će vas ošamutiti različitim mirisima i zvukovima dugo u noć.  Marakeš nije nalik nijednog drugoj lokaciji koju ste posjetili.

Medina se sastoji od brojnih soukova u kojima se možete lako izgubiti. Novije dijelove izgrađene tijekom francuske vladavine karakteriziraju veliki bulevari s tri trake i prostrani vrtovi. Ovdje je pola života proveo i francuski dizajner  Yves Saint-Laurent , a kuću je u gradu kupio i bivši francuski predsjednik  Nicolas Sarkozy.

Marakeš je danas jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu.

U medini postoji više od 800 malih boutique hotela, poznatih kao rijad ili dar, koji su nekada bili tradicionalni domovi. Oni koji žele iskusiti čar „starog Maroka“, takva je vrsta smještaja optimalna. Mnoge kuće pretvorene su u gostinjske, usluga u njima je izvanredna i vlasnici vam mogu osigurati i organizirati vodiče, izlete, kao i pripremati domaću hranu. Među TOP 25 romantičnih hotela na svijetu, Tripadvisor je uvrstio i jedan rijad iz Marakeša –  Riad Noir d’Ivoire. Riad Noir d’ Ivoire je mirna u samom srcu  medine i nudi komfor doma u elegantnom stilu. Grijani bazen i vlastiti hammam odlični su nakon cjelodnevnog lutanja gradom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Riad Noir d’Ivoire (@riadnoirdivoire)

Što raditi u Marakešu?

U medini svi putevi vode na trg Jemaa el-Fnaa (Djema el-Fna ili Djemaa el-Fnaa), povijesno okupljalište trgovaca gdje danas možete pronaći prodavače sokova i hrane te različite zabavljače, posebice one sa zmijama.

1. Uzmite vodiča i istražite medinu:

Možda će vam uzimanje vodiča biti nešto preturistički, ali vjerujte da se u Marakešu isplati uzeti vodiča. I to zbog par razlog. Vrlo se lako izgubiti u medini, vodič poznaje i najzanimljivije dijelove koje možda ne biste nikad sami pronašli, a osim toga manje će vas smetati različiti muškarci i trgovci, posebno ako ste žena. Pripremite se za cjekanje, shopping i dobru hranu na svakom uglu.

2. Obiđite značajne građevine u Marakešu:

Džamija Ben Youssef – najstarija i najvažnija džamija u Marakešu nalazi se u medini, a potječe iz  19. stoljeća za vrijeme dinastije Almoravid. Nažalost, ako niste musliman, moći ćete je razgledati samo izvana. 

Medersa Ben Youssef – islamski koledž. Zavirite u studentske spavaonice kako biste dobili dojam u kojim su se uvjetima školovali.

Džamija Koutoubia– uzdignuta 77 metara iznad trga Jemma, džamija  Koutoubia dobila je ime po lokalnom souku u kojem su bili prodavači knjiga (arapski: koutoubiyyin). Džamija je izgrađena u 12.stoljeću, a prototip je marokansko-andaluzijske arhitekture. U džamiju smiju ući samo muslimani.

Saadijske grobnice– jedno od najposjećenijih mjesta u Marakešu. Šezdeset grobnica u kojima je pokopano 66 članova saadijske dinastije koja je vladala južnim Marokom u 16. i 17. stoljeću, te više od 100 predivnih vrtova izuzetno su dobro očuvani jer su tek 1917. godine otvoreni za javnost. Ulaz se nalazi pored trga Jemaa-el-Fna kroz prolaz između turističkih štandova.

Palača Bahia – Predivna palača je bila primarno izgrađena za konkubinu zvanu Bahia, miljenicu marokanskog vizionara i vladara Ba’Ahmed a krajem 19. stoljeća. Izrezbareno drvo, geometrijske slike i štukatura na svodu palače zacijelo će vas oduševiti. Zanimljivo je da su ovdje snimljeni i dijelovi filma „Čovjek koji je previše znao“ .

3. Posjetite staru židovsku četvrt Mellah

Stari židovski kvart su izradili Saadijci, tijekom vladavine Saadijske dinastije Marokom od 1549 do 1659. godine.

U njemu su živjeli Židovi koji su se bavili različitim djelatnostima, od obrade metala preko trgovanja šećerom pa do bankarstva . Sve do 1912. godine Židovima nije bilo dozvoljeno da posjeduju vlastitu nekretninu ili posao izvan granica četvrti. Tijekom 20. stoljeća većina se Židova preselila u Casablancu, Francusku ili Izrael pa danas u Mellahu živi njih jako malo. Četvrt sada nosi ime Hay Essalam (Mirno susjedstvo). Možete posjetiti prekrasan trg Place des Ferblantiers  te tržnicu nakitom u ulici Rue Riad Zitoun el Jedid.

4. Posjetite planinski lanac Atlas i berberska sela

Planinski lanac Atlas, dug je 2500km, proteže se kroz Maroko, Alžir i Tunis, a  najviši vrh mu je na jugu Maroka. U planinama preteženo žive Berberi, autohtona etnolingvistička skupina na sjeveru Afrike. Većina Marokanaca su Berberi, Arapi  ili Mauri. Dok Berberi uglavnom žive u planinama, Arapi i Mauri žive u gradovima.

Planine i berberska sela možete posjetiti izletom iz Marakeša. Jednodnevni izlet počinje ranije ujutro, a vozač će vas pokupiti ispred hotela u svom vozilu s pogonom na sva četiri kotača i za otprilike sat vremena ste u planinama. Tura obično obuhvaća posjetu proizvodnji cijenjenog arganovog ulja, čaj pored rijeke, zaustavljanje na više fotografskih punktova i posjet berberskom selu gdje vas čeka ručak sa nekom seoskom obitelji.

5. Opustite su u hammamu

Lokalno stanovništvo se barem jednom tjedno opušta u hammamu ili turskoj kupelji.  Njihovo omiljeno mjesto jest the Hammam es Salam u blizini vrtova Menara u kvartu Ain Mezouar. Ulaz košta 30 dirhama, a odvojene su satnice za žene i muškarce. Želite li nešto  ekskluzivnije, Marrakech ima puno opcija.

Ranije kada ženama nije bilo dozvoljeno otići iz kuće, odlazak u hammam predstavljao im je vrhunac društvenog života gdje bi međusobno razmjenjivale informacije, savjete i tračeve. Žene su više vremena provodile u hammamu od muškaraca pa se i radno vrijeme tome prilagodilo. Iako žene iz Marakeša odlaze u hammam obično četvrtkom, ljepši spol može u hammam 6 dana tjedno od ponedjeljka do subote od 8 ujutro do 22 sata. Muškarcima je kupelj na raspolaganju samo nedjeljom.

U ovim kupeljima niste goli, pa ponesite kupaći kostim.

6. Jašite deve

Iz Marakeša možete vrlo lako otići u pustinju i jahati deve.

Postoji čitav niz organiziranih tura, od jednodnevnih do višednevnih, a nemate li puno vremena, bit će dovoljno i da samo jedan dan. Možete jahati deve i uoazi Palmeraieu (vidi malo niže info) koji se nalazi odmah do Marakeša.

Uzmite jednodnevni izlet u trajanju od nekoliko sati, gdje vam nude jahanje deva u trajanju od 1 sata. To vam je dovoljno jer će vam vožnja postati neudobna i prije nego prođe pola sata. Vodiči će vam dati tradicionalnu odjeću pa ne trebate brinuti da nećete izgledati dovoljno dobro na fotografijama. Turu uplatite online ili upitajte hotel/rijad u kojem ste smješteni da vam pomognu s organizacijom.

Jednodnevna tura će vas koštati oko 1000 kuna.

7. Letite balonom

Let balonom je odličan doživljaj, a let balonom iznad Maroka sasvim poseban. Jednodnevni izlet iz Marakeša vodi vas na planine Atlas, rijeku Tensif i ravnicu Al Hawuz. Preporučamo ranojutarnji let (kreće se između 5 i 6 sati ujutro) kako biste doživjeli izlazak sunca, jer je tada najbolje svjetlo. Nažalost, baloni ne lete za vrijeme najvećih ljetnjih vrućina (od sredine srpnja do kraja kolovoza). Prilikom rezervacije izleta, vidite nude li u izletu jahanje deva i doručak u berberskom kampu. Doručkovati možete i u samom balonu, baš kao i Boris Becker.

8. Istražite vrt Majorelle  (Jardin Majorelle)

Impresivni vrt Majorelle u novom dijelu Marakeša jedno je od najpopularnijih turističkih mjesta koje se prostire na 12 hektara. Predivno bilje s ogromnim spektrom različitih vrsta kaktusa i rijetke vrste ptica iz Sjeverne Afrike pružit će vam rajsku umirujuću atmosferu.

Vrt je za vrijeme francuske vladavine punih 40 godina oblikovao francuski umjetnik Jaques Majorelle (1886-1962), a kasnije ga je kupio dizajner  Yves Saint-Laurent, čiji je posmrtni pepeo prosut u vrtu.

Ulaz se naplaćuje 50 dirhama, a preporučamo ranojutarnju posjetu kako biste u njima istinski uživali bez gužve.

9. Idite na tečaj kuhanja

Gotovo da nema boljeg načina od upoznavanja neke kulture od kušanja njihove kuhinje. Namirnice koje koriste govore mnogo o klimi, uvjetima i okusima s kojima su navikli živjeti.

Želite li pomoći osnaživanju žena, preporučamo neprofitnu organizaciju Amal Women’s Association koja nudi tečajeve kuhanja, a svi prihodi odlaze za edukaciju marokanskih žena. Želite li pak kuhati u modernoj kuhinji, dobar je La Maison Arabe. U oba slučaja ćete po namirnice ići zajedno s kuharom te kasnije kušati što ste pripremili. Zgodno je naučiti nešto novo, uvesti nove okuse u život.