Vodiči

Putovanje u Los Angeles: 5 filmskih stvari koje treba vidjeti

datum objave | 13. siječnja 2022.
12766

Putovanje u Los Angeles mnogima je na to-do listi upravo zbog filmova. Kroz filmove i serije upoznali smo grad na drugom kraju svijeta, onaj iznad kojeg stoji znak HOLLYWOOD. Toliko je filmskih likova sjedilo na tom znaku, posljednji su bili Mila Kunis i Justin Timberlake u „Vezi bez obveza“. Barem ga nisu uništili kao u brojnim filmovima, jedan od pamtljivih je Sharknado kada lik izgovara „mama mi je uvijek govorila da će me Hollywood ubiti.“

Avio karte za Los Angeles iz Zagreba

 

Snimani su tu legendarni filmovi poput „Umri muški“, „Terminator 2“, „Brzina“, „Drive“ ili pak „Clueless“. Šetnjom kroz grad prepoznat ćete brojne lokacije. Možda ćete potražiti i ulicu u kojoj su stanovale „Kućanice“, ali naći ćete je na sasvim neočekivanom mjestu. Kojem, otkrivamo malo kasnije u tekstu. Los Angeles je poznat i po plažama, prekrasnim djevojkama i nabildanim frajerima, širokim cestama i niskim kućama. Za razliku od New Yorka, ovdje nebodere možete prebrojati na prste. Ima ih možda 40 koji se uzdižu nad ostatkom grada. Najviši među njima je Wilshire Grand Center sa 73 kata na kojem se nalaze uredi, shopping centar, restorani, turistička promatračnica i hotel. Dovršen je tek lani. Možda i njega uskoro vidimo u nekom novom filmu. Što obvezno vidjeti, kamo ići:

    1. Hollywoodski znak

Smješten na planini Lee, ovaj globalni simbol filmskog svijeta vidi se iz aviona, kako bismo rekli. Visok oko 13,5 metara i dug 135 metara, znak HOLLYWOOD u bijeloj boji uzdiže se nad Los Angelesom. Pristupa do znaka nema jer se nalazi u zoni ograničenog kretanja, no možete ga vidjeti s brojnih lokacija u LA-u. Jedno od najboljih mjesta jest Griffith Park. Kada dođete u park, ne možete se izgubiti jer vas do savršene lokacije za fotografiranje vode znakovi i staze. Griffith Observatory je ono kamo trebate posebno ciljati jer ćete imati ne samo dobar pogled na znak, nego i na čitav grad.

    2. Venice i Muscle Beach

Ako ste gledali seriju „Californication“, ulaz u Venice Beach je u uvodnoj sceni. A ulaz je to na jednu od najljepših plaža SAD-a. Kilometarska pješčana plaža sa šetnicom vječno je puna. U Los Angelesu je blaga klima pa tu možete vidjeti surfere i kupače tijekom cijele godine, baš kao i čitavu plejadu umjetnika koji koriste šetnicu za prezentaciju svojih umijeća i prodaju radova.  Pored njih prolaze brojni trkači i roleri, jer ovo je grad gdje je izgled najbitniji, a na plaži je najjeftinije vježbati.   Zato se tu nalazi i Venice Muscle Beach, novija verzija legendarne plaže Muscle beach pored Santa Monice nešto sjevernije, gdje je službeno nastao fitness. Na Venice Muscle Beachu vježbao je i Arnie dok je pokušavao postati popularan. Muscle Beach je i dalje popularno mjesto za vježbače na otvorenom.

    3. Walk of Fame

Zvijezde poznatih holivudskih zvijezda u ružičastoj boji jedan su od najprepoznatljivih motiva Los Angelesa. Gledamo u novinama i na portalima zvijezde kako kleče ili leže pored svojih zvijezda, napokon su dobili kvadrat na šetalištu slavnih. Ono što mnogi od nas ne znaju jest da to šetalište nije ništa posebno. Nema tu nekog ulaza, nije pompozno ukrašeno, pored zvijezda ne stoje neki znakovi koje biste očekivali da ćete vam ukazati kako je tu na podu možda Hitchcock ili Frank Sinatra. Nabasat ćete na ružičaste zvijezde sasvim slučajno, dok budete kupovali nešto u fast foodu. Past će vam komadić sendviča na pod i ugledat ćete nečije ime. Tako je to na šetalištu slavnih. Dobitnici Oscara smješteni su ipak centralnije, pored Dolby Theatrea gdje se svake godine održava dodjela Oscara.

A ima i simpatičnih lokacija: zvijezda Mikea Myersa iz „Austin Powersa“ nalazi se ispred sex shopa kao poveznica s filmom, Roger Moore je pak svoju dobio na adresi 7007 Hollywood Boulevard, a zvijezda serije „Bračne vode“ Ed O’Neill ispred jedne trgovine cipela. Budite spremni na susret s gomilom zabavljača i prodavača fotografija i CD-ova te ostalih zabavnih proizvoda. Šetalište je uvijek bučno i s hrpom ljudi!

    4. Universal Studios

Želite li vidjeti gdje su se snimale scene iz Ralja ili pak ulicu gdje su živjele serijske „Kućanice“, kao i doživjeti čitav niz spektakularnih scena iz brojnih filmova, ne propustite jednodnevni odlazak u Universal Studios. Moći ćete doživjeti brojne prizore iz filmova poput Jurassic Parka, Harryja Pottera ili Transformersa. Preporučamo da obvezno uzmete nešto skuplju ulaznicu Express Pass jer ćete inače polovicu vremena provesti u redovima. A redovi su ogromni, za neke se atrakcije čeka i po sat vremena. Druga bitna stvar za napomenuti jest da napravite plan. Skinite aplikaciju Universal kako se ne biste previše gubili. Ne propustite predstave sa specijalnim efektima, posebice Waterworld. Dođite i zauzmite mjesto dosta ranije kako ne biste ostali sjediti u prvim redovima, na tzv „mokrim sjedalima“, što u prijevodu znači da ćete se zaista smočiti.

    5. Los Angeles River

Los Angeles River ili rijeka Los Angeles također se vidi u brojnim filmskim scenama.  Samo je vjerojatno ne prepoznajete po tekućini, već po betonskom kanalu. Obzirom da  rijeka često presuši, široki kanali postanu suhi i tako idealni za brojne utrke, naganjanja automobilima i motociklima, obračune bandi i drugim sličnim prizorima. Možda jedna od najpamtljivih scena jest ona iz „Terminatora 2“ kad se tuda Arnold Schwarzenegger vozi na Harleyju.

Ili pak po filmovima Transfomers, Last Action Hero, Terminator 3, Dobar posao u Italiji, nestali za 60 sekundi,  Kronike Sarah Connor, Drive itd. Nažalost, najpoznatiji vijadukt Sixth Street Viaduct, srušen je 2016.  da bi se izgradio novi, čije je otvorenje predviđeno 2019. godine. Za kraj vam preporučamo da unajmite automobil i provezete se po Los Angelesu, po mogućnosti u nekom cabriju, a večer završite u drive-in kinu, baš kao u filmovima.