Tips&Tricks

Putovanje u London: Nemojte raditi ove tipične turističke greške, poput vožnje taksijem

datum objave | 12. listopada 2017.
22199

Kako stići od aerodroma u Londonu do centra grada? Koliko košta taksi u Londonu? Često vam predlažemo što da radite na nekoj destinaciji, a zgodno je znati i što baš i nije najpametnije raditi, poput ovih 5 stvari u britanskoj metropoli:

1. Ne uzimajte brze vlakove s aerodroma

View this post on Instagram

Where to?? ???

A post shared by mamkannika (@mamkannika) on

Idete li niskobudžetnim letom, vjerojatno ćete sjetjeti na Lutton ili Gatwick. Na Gatwicku možete sjesti na brzi vlak Gatwick Express kojim ćete za 20 funti i 30 minuta stići do centra Londona, na stanicu Victoria. Za upola manje novca na istu stanicu možete stići običnim vlakom Southern Railway, a vozit ćete se svega 10 minuta više.

Heathrow Express vozi 15 minuta do Paddingtona, no bolje je ići metroom koji linijom Picadilly spaja aerodrom s centrom grada. Trebat će vam oko sat vremena vožnje.

2. Ne vozite se taksijem

Izgledaju odlično oni stari taksiji s visokom kabinom koja je takva bila da bi stara londonska gospoda mogla ulaziti sa šeširima i cilindrima. No ne isplati se voziti se u njima, osim ako eto baš nemate viška novca u džepu. Londonska gužva je česta i neugodna. Zapet ćete u gužvi, a taksimetar će neumoljivo ići..zajedno s vašim živcima kad počnete pratiti taksimetar. Uber od nedavno više nema dozvolu za rad u Londonu, no njihovi automobili su i dalje na cestama dok traje period žalbe. Ako ste na odmoru, ne žuri vam se. Sjednite na metro ili na autobus i uštedite novac. Pored taksija se samo fotografirajte.

3. Ne unajmljujte automobil

Jeste li ikada vozili lijevom stranom? Možda nije optimalno da prvi put isprobate vožnju “na krivoj strani” u višemilijunskom gradu. Osim toga, gdje ćete parkirati? Ulaz u centar grada radnim danom se posebno naplaćuje (to se zove Congestion Charge, košta £11.50 ako od ponedjeljka do petka vozite u centralnom dijelu Londona između 7 i 18 sati), gorivo je skupo i zapravo ćete se a automobilom u Londonu samo iznervirati. Ne treba vam ni za izlet u, recimo, Stonehenge jer ćete dulje putovati do tamo i natrag nego što ćete biti na samoj lokaciji. Uzmite neki organizirani izlet.

4. Ne kupujte u Oxford streetu

Oxford street popularna je ulica za shopping, koju pak lokalci izbjegavaju zbog vječnih gužvi. Niste li tip koji voli biti lakat do lakta s drugima, u shopping se zaputite do High Street Kensigntona ili King’s Roada, vikendom obiđite Portobello Road na Notting Hillu ili istražite trgovine u ulicama oko Shoreditcha na istoku Londona. Oni koji traže second-hand stvari mogu otići do Camdena ili pak u the Exchange u Glouchester Roadu.

5. Ne pijte kavu u Starbucksu

Kava u Starbucku ne sviđa se većini naviklih na dobar talijanski espresso ili tursku kavu. Razvodnjena kava u visokim čašama više je američki, nego britanski doživljaj. Savjetujemo da kavu popijete u Monmouth Coffee Company u Covent Gardenu ili na 5. katu knjižare Waterstones na Piccadilly Circusu, gdje ćete osim dobre atmosfere imati i odličan pogled. I 5. kat robne kuće Peter Jones na Sloane Squareu (15 minuta od Hyde parka) ima odličan pogled, kavu, ali i dobar izbor hrane.

Ako ste u mondenom Shoreditchu (novi hipsterski raj), odličnu kavu možete popiti u Allpress Espresso Baru.

Ili pak popijte čaj, poput lokalaca. Najbolje Yorkshire tea.

ŠALJI UPIT!

Ella Dvornik: Sve što trebate znati prije posjeta Londonu iz prve ruke!

Tiho je u Londonu: Londonski Big Ben više ne zvoni

Zašto je London glavni grad Europe i što i kako ako ste first timer?

London zapošljava beskućnike kao turističke vodiče

U Londonu otvoren prvi restoran za nudiste, preko 40.000 rezervacija u startu

Najbolji rooftoop barovi u Londonu, od jeftinih do onih vrlo skupih

Zbog čega sam otišla u London drugi put u dva mjeseca? Zbog hrane.