Novosti

Putovanje u Irsku: posjetite ovaj najfriendly grad na svijetu

datum objave | 01. ožujka 2017.
13779

Irska je zemlja gdje će se turist vjerojatno osjećati najbolje. A od svih gradova na svijetu, ako se želite ugodno osjećati na nekoj stranoj destinaciji, posjetite Galway u Irskoj. Upravo je taj obalni grad, na 2 i pol sata vožnje od Dublina, proglašen najprijateljskijim gradom na svijetu, prema portalu TravelandLeisure.

Dublin Irska na TOP 10 popisu ima čak 3 grada: Galway, Dublin i Cork

Gostoljubivost i duhovitost Iraca su savršeni razlozi da posjetite Irsku, a kad tome dodatne njihovo veseljaštvo i glazbu na svakom kutu, dobijete savršenu kombinaciju da se osjetite dobro. Svirači bendža, violinisti, flautisti i zviždači koji irske ulice i pubove pune veselim ritmovima odgovorni su za prijateljsku atmosferu pa stvarno ne čudi što se ljudima toliko sviđa Irska, a posebice gore tri navedena grada.

Galway je lučki grad na irskoj zapadnoj obali, smješten tamo gdje se rijeka Corris ulijeva u Atlanski ocean. U gradu na tri sata vožnje od Dublina živi oko 75 tisuća stanovnika među kojima je puno studenata jer je upravo tu Irsko nacionalno sveučilište, a zbog blizine poznate ceste Wild Atlantic Way koja ide duž 2400 km zapadne obale, popularan je i kod turista, posebice u vrijeme različitih festivala kao što su The International Oyster & Seafood Festival,Galway Arts Festival, Galway Races ili vrlo poznati filmski festival Film Fleadh.

Galway Centar grada je trg Eyre iz 18. stoljeća, popularno mjesto okupljanja pored kojeg su brojne trgovine, umjetničke galerije i pubovi u kojima se svira irska narodna glazba. Kako je grad uvijek nekako živahan, uopće ne čudi što se nalazi na prvo mjestu liste prijateljskih gradova u kojima se svi osjećaju dobro.

Galway

Na drugom mjestu naj-friendly gradova na svijetu našao se Charleston iz Južne Karoline u SAD-u, a odmah iza njega je opet jedan irski grad, onaj glavni. A onda odmah iza njega i Cork.

Charleston

Dublin ne treba posebno predstavljati, no ako niste nikada bili, posjetite obavezno novi Hipster Triangle, pomodarsko mjesto savršeno za ljubitelje ića i pića, koje se okvirno nalazi između Crackbirda, pa preko Bald Bariste u ulici Aungier i sve dolje do Avoce na ulici South William i natrag do ulice Dame.

Dublin Tamo se nalaze rijetkosti kao što je Murphy’s gdje možete kušati različite irske okuse sladoleda (npr. okus prženih irske zobi i smeđeg kruha s mlijekom krava Kerry, domaće irske vrste), a za vrijeme ručka ulice se napune stolićima za piknik na kojima se jedu organska i veganska jela, burgeri ili pak pije domaća limunada.

Dublin

Članak završimo s Corkom, gradom na jugu Irske, koji je četvrti naj-friendly grad na svijetu po izboru travelandleisure.com. Brdovite ulice, rijeke koje teku kroz grad i pristojni i gostoljubivi stanovnici specifične govorne intonacije, koja podsjeća na dobre komedije, razlozi su zašto se turist ovdje osjeća i više nego dobro. Cork je inače treći najveći grad u Irskoj, s brojem stanovnika kao otprilike naš Split, poznat je kao studentski grad s puno mostova. Naime, centar grada nastao je na otočiću na rijeci Lee te se kasnije proširio s obje strane.

Cork

Osim same posjete gradu ne propustite posjetite Fota Wildlife Park, udaljen 17 km od grada. Otvoren 1983. godine, ovaj park na 30 hektara poznat je kao mjesto gdje se životinje slobodno kreću, a posjetitelji mogu s njima biti u interakciji u njihovom prirodnom okruženju. nešto što će vam sasvim sigurno uljepšati dan.

Cork

Zanimljivo je da je Moskva proglašena najneprijateljskijim gradom na svijetu, a među top 10 su i New York te Los Angeles. No nećemo sada o negativnostima…

Provjerite cijene avio karata na akciji i otkrijte svojih top 10 gradova! 🙂