Novosti

Putovanje u Indiju: 5 najčešćih pitanja i strahova o ovoj zemlji

datum objave | 04. listopada 2017.
16635

“Ideš u Indiju? I ja bih, ali me nekako strah od [nečistoće/silovanja/hrane/itd].” Ovako nešto uvijek čujemo kada krećemo na put u tu drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu. Da, zrak miriše drugačije, ceste izgledaju drugačije, kanalizacijski sustav često uopće nije sustav, promet je kaotičan…ali Indija je jedna od onih destinacija koja te ostavlja bez daha, koja je sasvim drugačija od svega što si dotad vidio i doživio i šteta ju je mjeriti po nekim svojim zapadnjačkim standardima. A najgore je kad se na osnovu stereotipa zaustavimo u želji da je posjetimo.

Pet najčešćih pitanja i strahova o Indiji mogli bi se sumirati kroz ove izjave:

1. “Indija je preprljava za mene.”

Zemlja gdje krave, koze, svinje, konji i psi dijele ulicu s vozilima i ljudima, mnogima će biti šok. Zrak koji miriše loše bonus je šok cijeloj toj vizualnoj prezentaciji. Izostanak tekuće vode i zahoda, hrpe smeća na cesti i hrpa raznih curryja rezultiraju dojmom koji nije dobar, barem na početku dok vam se nosnice ne priviknu.

Vidjet ćete ljude kako piju „prljavu“ vodu i jedu odmah pored svinja. Njima je to normalno, a vi niste kod kuće. Došli ste upoznati svijet. Stoga ga promatrajte bez osuđivanja.

2. “Dobit ću crijevnu virozu”

Naša crijeva imaju drugačiju mikrofloru od stanovnika nekih drugih zemalja. Često ćete na različitim putovanjima osjetiti nelagodu u želucu, možda ćete povraćati i imati proljev. Razlog tome jest što ste vjerojatno pili njihovu vodu ili jeli sirovo voće opranom tom vodom. Ako se držite nekih mjera sigurnosti, kao npr. Da uvijek pijete flaširanu vodu i jedete kuhanu hranu, taj će se rizik drastično smanjiti.

3. “Žena sam i bojim se silovanja.”

View this post on Instagram

Shoes off!

A post shared by Andrea Andrassy (@andreaandrassy) on

Indija je posljednjih godina na zlu glasu među ženama zbog slučajeva grupnog silovanja turistkinja. Nećemo skrivati, problem postoji, no nije tako raširen kao što možete zaključii iz medija. Indija jest zahtjevna zemlja za ženu ako putuje sama, no nepošteno je vjerovati da su svi Indijci potencijalni silovatelji ili barem gnjavatori. Istina je zaista drugačija, Indijci se uglavnom ponašaju vrlo zaštitnički prema ženama.

Kao mjeru predostrožnosti savjetujemo ženama da ne hodaju golišave, a kad god mogu da putuju u grupi. U vlakovima postoje vagoni samo za žene pa ćete tamo biti sigurni.

4. “Ne sviđa mi se začinjena hrana, bit ću gladan.”

Indijska hrana uglavnom je dobro začinjena kako bi se ubile bakterije u hrani. Nekom će baš prijati čili i vrući curry, no ima puno druge hrane koja sasvim dobro prija prosječnom zapadnjačkom nepcu: dal, korma, tikka i tandoori. Samo nemojte naručiti phaal i vindaloo (dvije najljuće vrste curryja) i bit ćete okej.

Tu su i „kruhasti“ proizvodi kao što su chapati i naan, koji izgledaju kao lepinje, a dolaze s različitim sastojcima: s češnjakom, sa sirom, s maslacem itd..

5. “Ne želim koristiti čučavce.”

U Indiji većina zahoda nema WC školjku, nego običan čučavac. Zapadnjaci možda nisu navikli na čučavce, ali nije ništa strašno. Ono što trebate znate da se ne koristi WC papir, nego voda, i to iz cijevi. Ako slučajno i ima WC papira, bacite ga u kantu za smeće, ne u školjku.

PUTOVANJE U INDIJU: Aviokarte za Delhi od 2.772 kn

Jogom oko svijeta: TOP 10 lokacija za ljubitelje joge

ŠALJI UPIT!