Gastro

Putovanje u Buenos Aires: Gdje pojesti najbolji komad mesa u gradu?

datum objave | 26. veljače 2018.
8972

Argentina je proglašena gastro centrom Središnje i Južne Amerike u 2017. godini, pa ne čudi što sve više turista odlazi onamo prvenstveno zbog hrane. Vjerojatno najpoznatije jelo jest argentinski steak, goveđi odrezak pečen na vatri od ugljena.

Svaki Argentinac u prosjeku pojede 70kg govedine godišnje, a obožavaju pripremati parilladu (miješano meso) na roštilju.

Parrilla je pak jednostavna roštiljarnica i posvuda ih ima. Meso pripremljeno na željeznim rešetkama miriše iz svih kuteva države. Najviše se pripremaju kobasice i odresci. Nešto će će prosječan stanovnik Hrvatske sasvim sigurno voljeti jer smo i mi nacija „od roštilja“.

Najboljim rezovima smatraju se lomo (filet), ojo de bife (rib eye, bržolni odrezak) ili bife de chorizo (jednostavan sirloin, dio goveđeg mesa koji se nalazi između buta i fileta).

Konobar će vas pitati kako volite meso s roštilja (Churrasco: izgovara se čurasko). Argentinci vole meso da bude a punto (medium tj.srednje pečen) do bien cocinado (well done tj. dobro pečen). Volite li krvave odreske, naručite vuelta y vuelta ili poco cocido (rare ili krvavo) ili jugoso (medium-rare ili srednje krvavo).

Treba znati da većina restorana nije otvorena gotovo tijekom cijelog siječnja. Tada su u Argentini ljetni praznici. Drugih mjeseci restorani rade uglavnom od 12.30 do 15 sati, a zatim ponovo od 20 do ponoći. U Buenos Airesu nekadašnja jednostavna mjesta za meso s roštilja sve više zamjenjuju restorani koji nude premium steakove. Mi vas vodimo u 10-ak mjesta, od skromnih do skupljih restorana.

Kvartovi za ljubitelje hrane: San Telmo i Palermo

Buenos Aires ima čak 17 milijuna stanovnika s preko 2000 restorana.

Dva kvarta zapamtite ako želite uživati u dobroj hrani u argentinskoj metropoli: San Telmo i Palermo.

San Telmo je najstarija četvrt u Buenos Airesu, lijepo očuvani centar s kolonijalnom arhitekturom, pun umjetnika i plesača, kafića, salona za tango i barova gdje rock bendovi sviraju do jutra. I kako to nerijetko biva, u samom centru smjestili su se neki od najboljih mjesta za pojesti dobru argentinsku hranu, posebice oko glavne tržnice. Saigón i Merci su dva relativno novija mjesta otvorena na tržnici, a već su dobili kultni status. Mnogo je manjih bistroa gdje chefovi nude pravu domaću hranu u ovom kvartu koji su zaslužni za titulu koju je dobio Buenos Aires. Svakako valja spomenuti i Chochán blizu buvljaka u San Telmu gdje se jede se svinjetina (preporučamo sedvič od carskog mesa s maslacem od kikirikija i salatom od mrkve) .

Palermo se nalazi na kojih pola sata vožnje automobilom od San Telma u smjeru sjevera. Sastoji se od nekoliko dijelova, popust trendovskih Palermo Soho i Palermo Hollywood, gdje ćete pronaći eklektične restorane, koktel barove i otkačene trgovine s odjećom. Ovdje bismo od dobrih restorana izdvojili UCO, smješten u hotelu Pierro u Palermu, gdje možete pojesti patagonijsku janjetinu koja se polagano pekla 18 sati.

Ok, a kamo na steak u Buenos Airesu?

  1. La Brigada

La Brigada je stara tradicionalna parilla gdje ćete pronaći nevjerojatan broj nogometnih memorabilija, a konobari filete režu pomoću žlice. Izvrsno, a nalazi se u San Telmu.

  1. Matarife

Parrilla u srcu Palerma, na adresi Fitz Roy 211, poznata je po vrhunskoj kvaliteti i jeftinoj govedini, kao i najboljim umaku chimichurri.

  1. Don Niceto Parilla

Izvana izgleda kao da tu nikada ne biste sjeli i pojeli komad mesa, ali lokalci (zovu se porteños, kao što se Zagrepčani zovu purgerima) se kunu u ovu roštiljarnicu. Don Niceto radi izvrstan roštilj, a probajte entrañu (skirt steak) i bondioli (svinjsko rame) te provoletu na grillu (sir s origanom). Adresa mu je Niceto Vega 5240.

  1. El Obrero

El Obrero nijje skup restoran iako su tu jeli mnogi poznati. Navodno je najdraži restoran Bono Voxa, a i članovi benda Pixies su tu uživali u odrescima. Restoran koji radi više od 70 godina postao je THE mjesto u gradu za autentični ambijent i povijest, sve to uz sjajnu hranu. Smješten je u staroj radničkoj četvrti la Boca na adresi Agustín R. Caffarena 64, turista gotovo da i nema, a preporučamo da do ovdje dođete taksijem jer mnogima neće biti ugodno šetati ovuda noću. Probajte flan odrezak.

  1. Le Grill

Pionir u posluživanju dry-aged steaka u gradu, Le Grill je nadaleko poznat poojo de bife, odnosno rib eye steaku. Svaki je odležao 28 dana te se servira uz krumpire. Imaju i sjajnu vinsku listu, ali i „sjajne“ cijene.

  1. Cabanas Las Lilas

Imaju reputacije najbolje parille u Buenos Airesu te su stoga opravdano skupi. Naime, restoran se diči vlastitim uzgojem krava na pašnjaku. Sjednite u prostoriju uređenu u drvu i koži te uživajte u autentičnom argentinskom odresku. Očekujte trošak od 100 dolara za dvoje.

  1. La Cabrera

Najpopularnija parilla u Palermu za koju je potrebna rezervacija kako ne biste na stol čekali sat vremena. Iako više nije jeftino mjesto kao ranije te mnogi kažu da je postalo „preturističko“ mjesto, i dalje je dobro mjesto za pojesti dobar odrezak.

  1. La Carnicería

Lokalci obožavaju dimljeni asado de tira (crosscut ili flanken mekana goveđa rebrica) u La Carniceriji koja ima samo 30 stolaca, a meso dolazi od krava s pašnjaka s vlasnikove farme u Pampi. Nalazi se blizu glavne ulice u Palermu Avenida Santa Fe, točnije na adresi 2317 Thames.

I za kraj priče o hrani jedno mjesto gdje pripremaju hrvatsku hranu, čisto ako se zaželite domaće hrane tamo daleko. Restoran Dobar tek nalazi se u centru na adresi Avenida San Juan 548, a vodi je useljenička obitelj iz Makarske.

Buenos Aires : prijevoz

Buenos Aires je ravan grad kojeg nije teško prehodati. Postoji dobar metro, autobusi i tramvaji. Odlično je što možete besplatno unajmiti EcoBici bicikl (potrebna je samo registracija). Taksija ima 40.000, a prepoznat ćete ih po crno-žutim bojama. Prisutan je i Uber. I u Argentini se taksisti bore protiv Ubera, baš kao kod nas, a država je pokušala otežati posao Uberu pa se u aplikaciji ne može plaćati uobičajenim kreditnim i debitnim karticama argentinskih banaka (zaobišli su sustav te plaćaju s prepaid karticama).

Buenos Aires: vrijeme

Siječanj je najtopliji mjesec s prosječnom temperaturom od 30°C, dok je srpanj najhladniji s temperaturama oko 7°C. Obzirom da restorani često ne rade u siječnju, Argentinu posjetite u veljači i ožujku. Ako želite izbjeći gužve, posjetite je u njihovo proljeće od listopada do sredine prosinca te ujesen od travnja do sredine lipnja. Zanimaju li vas događanja, u svibnju se održava Festival cirkusa, a u kolovozu Festival tanga.

Jeftina putovanja: 7 zemalja gdje možete potrošiti samo 200kn na dan

Gdje možete vidjeti pingvine?