Vodiči

Putovanje u Amsterdam: sve što trebate znati o Crvenoj četvrti

datum objave | 02. srpnja 2021.
32387

Amsterdam, Crvena četvrt

Je li Crvena četvrt u Amsterdamu sigurna? Je li blizu centra? Kako se dođe do nje? Kakve su djevojke? Ima li policije? Pitanja su to koje će vam postaviti gotovo svi koji putuju u Amsterdam po prvi put, bez obzira radilo se o muškarcima ili ženama. Amsterdam je odavno specifičan po svom posebnom kvartu de Wallen ili De Walletjes, poznatom kao Red Light District, u kojem usred grada djevojke u crvenim izlozima nude ljubav za novac.

 

Kad dođete u Amsterdam i turistički šećete gradom, često nećete ni biti svjesni da ste došli u Crvenu četvrt. Zato jer se ona sasvim prirodno nastavlja, tj. uklapa u svakodnevni normalni ritam života i ulica u tom gradu, nema posebnih ulaza ili bilo čega takvog. Iako je de Wallen pun crvenih izloga, seks klubova, bordela, peep showova, trgovina kondoma i muzeja seksa, ovo je četvrt za stanovanje pa tuda možete hodati u bilo koje doba. Danju tu radi mnogo cool trgovina, kafića i restorana.

Amsterdam, Crvena četvrtPhoto: Madrugada Verde / Shutterstock.com

Najveća gužva u četvrti je iza 23 sata. Crvena četvrt je otvorena 22 sata dnevno, jedina pauza je od 6 do 8 ujutro, dva sata nakon što kafići i klubovi zatvore svoja vrata. U Amsterdamu ima oko 1000 prostitutki, od kojih njih 400 radi u izlozima. Većina prostitutki je iz istočne Europe, uglavnom Rumunjske i Bugarske, iako ima i tamnoputih te lokalnih djevojaka. Nekada je bilo puno Tajlanđanki, no to više nije slučaj. Godišnje oko 200 000 muškaraca zatraži usluge djevojaka iz izloga.

Nisu svi izlozi crveni. Vidite li plavo svjetlo, treba znati da svoje uslugu nudi transrodna osoba ili transvestit.

Cijene usluge kreću se oko 50 eura za 15-ak minuta užitka, odnosno 100 eura za pola sata, no naravno ti iznosi mogu varirati.

Amsterdam, Crvena četvrt

Je li Red Light District sigurna četvrt?

Kao i svaka druga u Amsterdamu, rekli bismo.

Crvena četvrt se nalazi na 10 minuta hodanja južnije od amsterdamskog Glavnog željezničkog kolodvora, a zauzima oko kilometar četvorni površine. Uske uličice i prolazi nude zainteresiranim kupcima više stotina djevojaka, koje sve rade legalno. U Nizozemskoj je prostitucija legalna od 1811. godine, a svaka prostitutka je prijavljena, plaća poreze i zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Hodajući Crvenom četvrti vidjet ćete mnogo turista, među kojima su i obitelji s djecom. Naravno da su uske uličice meta za sitan kriminal, no ništa više nego u bilo kojem drugom većem gradu. Držite li se većih ulica kao što su Oudezijds Achterburgwal, Oudezijds Voorburgwal ili pak glavne ulice Warmoesstraat, bit ćete sigurni, barem dok ne nabasate na grupu pijanih turista, a njih itekako ima.

Kroy četvrt patrolira velik broj policajaca koji brinu za sigurnost klijenata i prostitutki.

Amsterdam, Crvena četvrt

Je li fotografiranje moguće?

Fotografiranje djevojaka u izlozima je zabranjeno. Mnoge će vas djevojke izgrditi ako vide da ih fotografirate, a neke će vam i baciti mobitel ili fotoaparat u kanal. Logično, jer mnoge djevojke nisu svojim obiteljim rekle što rade „tamo na Zapadu“. Ipak, postoji par lokacija gdje sa sigurne udaljenosti i bez da se itko prepozna, možete fotografirati atmosferu Crvene četvrti.