Iz prve ruke

Putovanje u Alžir: Neobičan spoj više kultura od Mediterana do Sahare

avtor | Ivan Rako
datum objave | 06. lipnja 2018.
5158

Putovanje u Alžir mnogima nije ni prvi ni stoti izbor, ali ja sam ga unatoč brojnim pitanjima zašto tamo idem odlučio posjetiti početkom ove godine. Zajedno s prijateljem posjetio sam Alžir (ili Alger), glavni grad istoimene najveće afričke države koji leži na Sredozemnom moru.

Nakon aviokarte koju smo sredili preko STA, trebalo je nabaviti vizu za ulazak u zemlju.

Ovo je viza koju sam najduže morao čekati, čak tri tjedna. Ne postoji opcija nadoplate za ubrzani postupak. Alžirski birokrati su bez premca najgori, tražili su i dokaz o rezervaciji smještaja, ali nije bilo dovoljno da na moje ime piše rezervacija dvokrevetne sobe, već je svatko od nas morao napraviti odvojenu rezervaciju tako da bi birokratima dali dokaz o smještaju s punim imenom i prezimenom za svakog putnika. Srećom, postoji postoji i otkazivanje rezervacije pa smo netom po predaji potrebnih papira otkazali nepotrebne rezervacije. 🙂

Nakon tri tjedna, dobio sam poziv iz veleposlanstva i vize su bile spremne. Dolazimo s putovnicama, plaćamo prilično skupe vize (465 kn) i olakšanih džepova, ali s osmijehom na licu izlazimo iz veleposlanstva i napokon možemo u Alžir.

Novi i stari Alžir

Nisam imao prevelika očekivanja od samog Alžira, no grad me ugodno iznenadio. Francuski utjecaj se vidi na svakom koraku, sve zgrade u novom dijelu grada imaju balkone karakteristične za francusku gradnju, što nije čudno jer datiraju s kraja 19. i početka 20. stoljeća (1830-1962) kad je Alžir bio francuska kolonija. U tom novom dijelu grada nalazi se i Le Grande Poste, remek djelo neomaurske umjetnosti, sagrađene 1910. godine.

Na sjeveru grada nalazi se Kazba Alžira. Sama riječ kazba ima više značenja, npr. u Maroku se tim imenom nazivaju utvrde u planinama Atlasa. U Alžiru i Tunisu se tako nazivaju utvrde starih gradova, dok se cijeli stari dio grada zove medina.

Sama Kazba grada Alžira je tradicionalna četvrt oko citadele koja se nalazi na brdu i zbog toga je karakteriziraju strme i uske ulice te stubišta koja spajaju paralelne ulice na različitim visinama. To je svakako živopisan dio grada koji se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine, gdje se nalazi starih džamija, hamama (javnih kupatila), sokaka (natkrivenih tržnica) i mnoga muslimanska groblja. Za razliku od ostatka novog dijela grada koji je prilično čist, Kazba je prilično prljava i puna smeća. Šteta da takvo jedno pitoreskno mjesto ne drže čišćim.

Kako inače volim monumentalne spomenike, nije me trebalo puno nagovarati da posjetim Maqam Echahid, ogroman, skoro 100 metara visok betonski spomenik napravljen 1982. u slavu heroja Alžirskog rata za nezavisnost. Izgleda kao tri lista palme koje skrivaju vječni plamen. Na krajevima listova nalaze se statue vojnika. Mislim da se ovog spomenika ne bi posramili ni Sovjeti, koji su ovakvih spomenika nanizali u svojoj povijesti.

Na jugu novog dijela grada nalazi se botanički vrt Hamma, koji datira iz 19. stoljeća i prostire na 58 hektara. Napravili su ga Francuzi, a u njemu se nalazi 1200 različitih biljaka. Sad je potpuno preuređen, izgleda nevjerojatno, i nije bilo problem potrošiti nekoliko sati u šetnji ispod krošnji drveća čudnog izgleda.

Fast food posvuda, pivo skoro pa nikuda

Grad je pun malih fast food restorančića, u svakoj ulici po nekoliko, no usprkos tome bilo je teško naći mrvicu ozbiljniji restoran, koji servira nešto kvalitetniju hranu. Kad se uzme u obzir da smo htjeli popiti i pivo, izbor se drastično suzio. Na preporuku recepcionera iz hotela i objašnjavanjem taksistu nalazimo mali restoran koji je bio zaključan. No, ubrzo dolazi konobar, otključava vrata, i ulazimo u taj “underground” restoran u kojem sam uspio pojesti najbolji komad janjetine ikad.

Alžirska kuhinja mješavina je različitih utjecaja: berberskog, arapskog i francuskog. Većina alžirskih jela sastoji se od janjetine ili govedine, maslinovog ulja, svježeg povrća i začina. Tradicionalno se nijedno alžirsko jelo ne jede bez kruha, koji može biti francuski baguette ili spljošteni kruh od semoline, grubo mljevenih žitarica. Svinjetine nema, čak je i zabranjena zbog šerijatskog zakona.

Mi smo jeli janjetinu, a dok je stari svirač na klaviru svirao neke lokalne hitove, malecka piva (0.2l?!) klizila su niz grlo.

Turizam u Alžiru

Alžir je 4. najjača turistička destinacija u Africi, s nešto manje od 3 milijuna posjetitelja godišnje. Osim Sahare, turiste u Alžir privlači 10 nacionalnih parkova, religijske građevine, termalni resorti, planinarenje na planinama Kabylia ili pak skijanje na području Tikjde.

Glavna turistička atrakcija Alžira jest pustinja Sahara, koja zauzima čak 4/5 teritorija zemlje. Pustinja nosi i određene ekstreme: Dine znaju biti visoke i do 180 metara, a ljeti se temperature ne skidaju ispod46 °C – 51 °C. Gradovi Ouargla, Touggourt, Beni Abbes, Adrar i In Salah redovito su među najvrućim mjestima na Zemlji.

U Alžiru se nalaze i neki fascinantni ostaci iz Rimskog carstva kao što su Djemila, Timgad – Pompeji Afrike, Hippo Regius, Tipaza na obali mora iili pak ribarsko naselje Cherchell izgrađeno na ruševinama.

U Alžiru je valuta alžirski dinar (DA), a dnevni budžet vam može biti ispod 500 kuna. Prosječna cijena hotelske sobe je 300-ak kuna, kebaba je 30, čaj od mente 5, a karta za metro je 3 kune.

Cjenkanje, za razliku od Maroka, nije uobičajena za Alžir, ali zato obavezno ostavite napojnicu i vodičima i osoblju u restoranima.

Ono što me je iznenadilo su i ljudi. Obično je u francuskim kolonijama bilo teško naći nekoga tko priča engleski jezik, dok je ovdje bilo dosta ljudi koji su pričali vrlo korektno. Uz standardno arapsko gostoprimstvo, Alžir je grad koji se isplati posjetiti na vikend. Uživat ćete u vrlo kultiviranom arapskom svijetu, dobroj hrani, i kulturnim znamenitostima.

Želite i vi okusiti Alžir? Pošaljite upit našim agentima!

Pošaljite upit