Vodiči

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija

datum objave | 18. siječnja 2024.
4913

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija

Proljeće je najljepše razdoblje za putovanje. Nije ni hladno, nije još ni vruće, a i cijene su manje nego ljeti. Obzirom da nije vrijeme za kupanje, optimalno je obići pokoju europsku destinaciju, a gdje ćete ljepše nego krenuti na destinaciju okupanu cvijećem. No i ljeto ima svoje „cvjetne“ adute, baš kao i kraj zime. Vodimo vas kroz 10 europskih destinacija na kojima možete uživati u predivnom cvatu od veljače do srpnja.

  1. Makovi – Toskana, Italija

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, makovi, Toskana, Italija

Foto: Grischa Georgiew / Shutterstock

U travnju i svibnju prekrasna Toskana u Italiji vrvi crvenim cvjetovima maka. Dok se vozite kroz Val d’Orcia koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a zbog valovitih brežuljaka i opće ljepote u kojoj se smjestilo na desetke tradicionalnih toskanih domaćinstava, naići ćete na brojna polja makova. Stanite uz cestu i prošećite poljima cvijeća koje teško uspijeva ostati svježe u vazi. Možda je baš u tome njihova čar, jer im ljepotu morate doživjeti uživo, u prirodnom staništu.

  1. Tulipani – Lisse, Nizozemska

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, tulipani, Nizozemska

Foto: Owenw/Unsplash

Od sredine travnja do sredine svibnja Nizozemska je raj pun tulipana. Posjetite vrtove Keukenhof u Lisseu gdje ćete vidjeti sedam milijuna tulipana na jednom mjestu! Nizovi nasada u bojama pretvaraju polja u predivne duge žute, narančaste, ljubičaste i crvene boje. Ulaznica za vrtove je 17 eura, dok je za djecu do četiri godine ulaz besplatan.

  1. Hortenzije – Azori, Portugal

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, hortenzije, Azori, Portugal

Foto: Abspires40 / Flickr

Portugalski arhipelag u Atlantskom oceanu Azori jedna su od najmanje turistički posjećenih dijelova Europa, a smatraju ih europskim Havajima. Na Azorima ćete vidjeti vulkane, crni pijesak i gejzire, puno zelenila i još više morskih bića. Jedan od azorskih otoka Faial nazvan je Plavom otokom zbog izuzetno velikog broja hortenzija koje cvatu u proljeće i čiji cvjetovi traju sve do ljeta.

O tome smo pričali već i u našem blogu pa pročitajte nešto više: Azori: što raditi kao turist usred Atlantika?

  1. Lavanda – Provansa, Francuska

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, lavanda, Provansa, Francuska

Foto: Ming-yen Hsu / Flickr

Provansa je poznata po ogromnim poljima lavande koja cvate krajem lipnja i početkom srpnja. Najbolje da se zaputite u Sault i Valensole gdje ćete uokolo pronaći velik broj ljubičastih polja. Selo Sault se smatra prijestolnicom lavande te preporučamo da tamo uzmete i smještaj.

  1. Suncokreti – Dordogne, Francuska

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, suncokreti, Dordogne Francuska

Foto: Philip Lai / Flickr

Suncokreti se mogu naći na jugu Francuske, a posebice ih je puno u jugozapadnoj regiji Dordogne gdje ćete krajem lipnja uživati u ogromnim poljima ovog žutog cvijeta. Pkirajte područja zapadno od Cadouinapa prema St Avit Senieur i Beaumontu.

Suncokrete možete vidjeti i u Provansi.

  1. Cvat badema – Andaluzija i Valencia, Španjolska

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, Cvatbadema,Andaluzija i Valencia, Španjolska

Foto: Fotomicar / Shutterstock

Bademi se na Mediteranu uzgajaju još od 3000 godina prije Krista te čine jednu od najtipičnijih kultura. Španjolska je drugi najveći proizvođač badema na svijetu pa nema bolje destinacije u Europi da se zaputite krajem siječnja i početkom veljače kako biste vidjeli bijelo i ružičasto drveće u punom cvatu.

Fokusirajte se na regiju Alpujarras južno od Granade.

  1. Divlje orhideje – Gargano, Italija

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, divlja orhideja, Italija

Foto: alh1 / Flickr

Nacionalni park Gargano National Park na jugu Italije, na polutuoku koji je negdje u ravnini s našim Dubrovnikom na obali Jadranskog mora, svakog se proljeća kupa u cvijeću. Preko 2000 različitih vrsta stvara široku lepezu boja tijekom travnja, a posebice je zanimljiva najveća koncetracija divljih orhideja u Europi.

  1. Cvat trešnje – Bonn, Njemačka

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, trešnje, Bonn, Njemačka

Foto: robert.linden / Flickr

Iako Njemačka nije prvo mjesto kad netko spomene ružičasto drveće i cvat trešnje u proljeće, upravo je u Bonnu čitava jedna ulica svakog travnja prekrasno ružičasto iskustvo. Četvrt Nordstadt u kojoj se nalazi Heerstrasse postala je zbog cvata trešnje omiljena turistička destinacija, a vi je svakako zapamtite i posjetite iduću godinu u travnju.

Kad trešnje cvatu: 9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća

  1. Zumbuli – Engleska

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, zumbuli, Engleska

Foto: Colin / Flickr

Travanj je idealno vrijeme i za posjetiti magičnu ljubičastu šumu Great Wood u Norfolku u Engleskoj.

Divljina nacionalnog parka Dartmoor također je izvrsna lokacija za proljetno cvijeće, posebice okolo Holwell Lawna, a zumbule možete naći i u Hatchlands Parku u Surrey Hills.

  1. Zumbuli – Hallerbos, Belgija

Putovanje po Europi: 10 najljepših cvjetnih destinacija, zumbuli, Belgija

Foto: Tomoaki INABA/Flickr

Ove ste godine zakasnili u Plavu šumu Hallerbos u Belgiji jer su zumbuli doživjeli svoj najraskošniji cvat do 1. svibnja, no svakako si za iduću godinu stavite ovu destinaciju u plan putovanja. Osim zumbula, vidjet ćete i ogromno drveće sekvoje.

Smjestite se u gradu Halle otkuda u travnju svakog vikenda od 9 ujutro kreću autobusi prema šumi.

AKO NE U EUROPI, ONDA U JAPANU

Za sve vas koji biste htjeli vidjeti Japan, najbolje vrijeme za to jest proljeće. Pročitajte i zašto te se pripremite za iduću godinu: Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

U većini gradova kao šti su Tokio, Kyoto i Osaka, cvat trešnje obično bude početkom travnja. No na jugu Japana na otocima Okinawe ono se događa već u siječnju, dok se ne sjevernom otoku Hokkaido događa u svibnju. Kraj travnja i početak svibnja je najbolje vrijeme za posjetu želite li uživati u tzv. Zlatnom tjednu.

Pošalji upit