Novosti

Putovanje na Santorini: Ako niste zaljubljeni, zaljubit ćete se u ovaj otok

datum objave | 15. ožujka 2022.
48989

Aviokarte za Santorini su posljednjih godina cjenovno vrlo pristupačne, posebice ako se kupe na vrijeme. Prijevoz na taj grčki otok dakle nije problem. Problem je odabrati gdje na tom otoku biti i što sve kušati. Santorini je na svim TOP listama koje se tiču najboljih otoka, najboljih hotela, najboljih romantičnih destinacija… i jedan od onih koji ne razočara kada ga posjetite. Jer sve je kao na fotografijama. Bijele kuće u kontrastu s plavom bojom mora i neba te crnim vulkanskim stijenama iznad kojih se uzdižu naselja oduševljavaju svakog putnika.

Grčka ima jedno zaista magično mjesto, a to je ovaj otok. I u glavnoj sezoni koja traje od travnja do listopada, i van sezone, zalasci sunca uvijek su predivni.  Hrana i piće su još bolji, a kad to sve zajedno upakirate, dobijete romantiku. Sve što je Las Vegas, Santorini nije. On nije za instant ljubavnike i lude noćne provode, on je za romantičare i sve koji traže mir. A možete ga pronaći i u srcu sezone kada ga okupiraju turisti, a zvukovi cvrčaka pomiješaju se za zvukovima mopeda, najčešćim prijevoznim sredstvom na otoku.

Nemojte tu doći samo na jedan dan dok krstarite, nećete doživjeti Santorini kako treba. Bit će gužva, imat ćete svega nekoliko sati da doživite otok koji zaslužuje da mu se ipak malo više posvetite. Radije dođite avionom (let iz Italije ili Hrvatske traje 2 sata) i provedite 3-10 dana. Nekom će otok dugačak samo 16km biti „prekratak“ za ostajanje više dana, no vjerujte, tamo imate što (ne) raditi.

Što ne propustiti na Santoriniju?

 • Doručak s pogledom na Egejsko more
 • Kupanje na crnoj plaži
 • Kupanje na plaži u Perissi
 • Šetnja između Fire i Oie
 • Vožnja motorom po otoku
 • Vinska tura
 • Gyros i suvlaki
 • Zalazak sunca u Oii
 • Posjet  vulkanu
 • Romantična večera uz dobro vino

MJESTA NA SANTORINIJU

Treba vam samo 45 minuta da odete s jednog kraja otoka na drugi. Ipak, čini se kao da ga čine tri otoka: onaj dio s pogledom na kalderu (geološki oblik koji  vulkan stvori kad se uruši sam u sebe), plaže i ostatak otoka.

Na tako malenom otoku dva su glavna mjesta – Fira i Oia. Tamo je ujedno i najviše hotela, restorana i kafića, a osim njih mjesta s pogledom na kalderu su Imerovigli i Firastefani.    Imoerovigli (niže na fotografiji) je poznat po zalascima sunca, zovu ga još i „balkonom prema Egejskom moru“.

U Kamariji i Perissi nalaze se pak najljepše plaže za kupanje. Kamari nema pogled na kalderu, nije toliko romantičan, ali je vrlo praktičan. Posebice ako dolazite kao obitelj s djecom kojima je dosta bitna blizina plaže, ali i ušteda na smještaju. U Kamariju postoje veći hoteli, koji nude i apartmane s kuhinjom.

Perissa ili Perivolos je i odličan izbor za smještaj: tiho mjesto s puno obiteljskog smještaja i pristupačnim opcijama za prehranu. Imerovigli glasi za izuzetno romantično mjesto, a Ammoudi za romantično selo s najboljom morskom hranom. 
Emporio i Pyrgos su sela u sredini otoka s brojnim privatnim luksuznim vilama, gdje odsjedaju svi koji žele luksuz i tišinu po boljim cijenama nego u Oii.

OIA ili FIRA


Oia i Fira su dva najpopularnija mjesta na otoku i često nas putnici pitaju koje mjesto odabrati. Po fotografijama iznad vidite koliko su vizualno zapravo vrlo slična mjesta (Oia je na prvoj, Fira na drugoj fotografiji), stoga smo izdvojili neke elemente koji će vam pomoći kod odluke:

 • Fira ima više opcija za shoping i noćni život
 • Fira je bučnija tijekom dana i noći, izuzev zalaska sunca
 • Zalazak sunca je ljepši u Oii, no većina hotela na kalderi u Firi ima direktan pogled na magičan zalazak, dok u Oii to nije slučaj
 • Najam automobila je laganiji u Firi, ako ga već niste rezervirali na aerodromu
 • Fira je centralnije pozicionirana te je bolja za istraživanje otoka
 • Fira se nalazi na 10 minuta vožnje od aerodroma, Oia 30 minuta
 • Fira je hub za sve autobusne linije. Želite li iz Oie autobusom stići do manjih mjesta, morat ćete promijeniti autobus u Firi
 • Oia je romantičnija
 • Dobrih restorana ima u oba mjesta, iako Oia lagano vodi po kvaliteti, a Fira po jeftinijim cijenama
 • Bankomata ima u oba mjesta, kao i tržnica i trgovina
 • Fira i Oia imaju mnogo stepenica, no glavno šetalište u Oii je ravno i lakše za sve kojima stepenice predstavljaju problem.

PRIJEVOZ

Nećete li unajmiti motocikl ili automobil, bitno je da znate da možete koristiti autobusne linije, no one nisu najbolja opcija jer često kasne i velike su gužve. Firma se zove KTEL i ovdje možete pogledati raspored vožnje.   Fira je svojvrsni centar za autobusni prijevoz, otkud možete na dnevne izlete do drugih mjesta.  Do gore spomenutog Ammoudija možete doći pješice iz Oie (300 stepenica), a i između Fire i Oie postoji pješačka staza za koju vam treba između 2 ipol i četiri sata pješačenja. Ne preporučamo da u ijednu šetnju idete bez zaštite od sunca, kape i puno vode. Popularni su i quadovi, čiji će vas najam dnevno koštati između 35 i 40 eura.

HRANA

Teško je preporučiti gdje jesti pored toliko dobrih izbora diljem Santorinija. Fira i Oia imaju odlične restorane, ali nemojte se samo tamo zadržavati. Preporuka za ručak su Ouzeri u Fir i ili Avocado u Imerovigli, ili pak Naoussa u Firi ako želite restoran s pogledom. Nisu svi restorani otvoreni za ručak pa provjerite prije nego krenete prema nekom. Za večeru odaberite Mezzo ili Athenian House u Imerovigli, Roka u Oii, Ammoudi Taverna u Ammoudiju ili pak hvaljeni Metaxy Mas u Exo Goniji na sredini otoka (35 min vožnje od Oie ili 15 minuta od Fire).

NOĆNI ŽIVOT

Želite li u noćni provod, odaberite Firu.  Grad ima toliko dobrih barova da ih je teško pobrojati, a navodimo samo neke:  2 Brothers (vrlo veselo mjesto), Kira Thira Jazz Club (maleno i intimno mjesto), Tropical (odlični zalasci sunca uz dobru atmosferu), Franco’s Bar (vinski bar ispod Tropicala) i Koo Club (za ples do dugo u noć. U Oii je izbora manje, a lokalci preporučuju mali old-school kafić Mary Kay.

KADA IĆI NA SANTORNI

Najbolje vrijeme za posjet Santoriniju je između travnja i listopada. U srpnju i kolovozu su najveće gužve i najveće vrućine. Za uštedu dođite na otok od ožujka do svibnja te u listopadu i početkom studenog.