Vodiči

Putovanje na Rihannin Barbados: 10 stvari za vidjeti, 10 plaža za obići

datum objave | 14. veljače 2023.
7549

Putovanje na Rihannin Barbados: 10 stvari za vidjeti, 10 plaža za obići

Barbados je karipski otok smješten sjeveroistočno od Venezuele, poznat najviše po predivnim plažama, botaničkim vrtovima i Rihanni.

Još od 1966. je neovisan od Ujedinjenog Kraljevstva, ali je i dalje dio Commonwealtha. Upravo su 2016. godine Rihanna i britanski princ Harry zajedno proslavili 50 godina neovisnosti ove otočne zemlje u kojoj su se i danas zadržali običaji ispijanja popodnevnog čaja i igranja kriketa. A 30. studenoga 2021. Barbados postaje i samostalna država.

Putovanje na Rihannin Barbados: 10 stvari za vidjeti, 10 plaža za obići

Putovanje na Rihannin Barbados: 10 stvari za vidjeti, 10 plaža za obići

Turista na Barbadosu ima svake godine više za 5%, a svi oni dolaze uživati na više od 100 kilometara bijelog pijeska na plažama okruženima toplim, kristalno tirkiznim morem. Temperatura je tu ugodna tijekom čitave godine, a zakon nalaže da se sve plaže javne pa je Barbados dobra odluka za plažni odmor bilo kada i za bilo koga.

Putovanje na Rihannin Barbados: 10 stvari za vidjeti, 10 plaža za obići

Prije nego vam predstavimo najljepše plaže Barbadosa, donosimo pregled 10 stvari za vidjeti i raditi na Barbadosu mimo plaža:

1. Hunteovi vrtovi i destilerija Mount Gay

Putovanje na Rihannin Barbados, Hunteovi vrtovi

Posjetite predivne vrtove Anthonyja Huntea i destileriju ruma Mount Gay tako da budete opijeni iznutra i izvana. Hortikulturist Hunte pretvarao je dvije godine jednu rupu nastalu od urušavanja spilje u jednu od najljepših prizora na otoku. Ovaj tropski vrt otvoren 1999. godine možda je najljepši vrt koji ćete vidjeti u životu. Hunte još dan danas dočekuje svakog gosta.

Hunteovi vrtovi otvoreni su svakim danom od 9 do 16 sati, a ulas se plaća 30 bajanskih dolara (15 USD).

Putovanje na Rihannin Barbados, destilerija Mount Gay

Na Mount Gayju upoznajte se s poviješću najstarije destilerije ruma na svijetu i kušajte odličan domaći proizvod.

2. Fotografirajte se pored najveće vjetrenjače na Karibima

Putovanje na Rihannin Barbados, Vjetrenjača Morgan Lewis

Vjetrenjača Morgan Lewis je nastarija vjetrenjača na Karibima, potpuno sačuvana još iz 18. stoljeća kada se u njoj prerađivala šećerna trska. Nalazi se u St. Andrewu i odlično izgleda na fotografijama pa neka vam ne bude žao otići do nje.

3. Plivajte s kornjačama

Putovanje na Rihannin Barbados, kornjače

Promatrajte kornjače kroz stakleno dno izletničkog broda koji vas vodi do čak šest potonulih brodova u zaljevu Carlisle oko kojih plivaju šarene tropske ribe, morki konjići, kornjače, hobotnice, raže i ostala divna stvorenja u plitkom tirkiznom moru. Stavite masku i dihalicu na glavu i zaronite u podvodni svijet kao iz nekog filma.

4. Pojedite prženu ribu u Oistinsu

Putovanje na Rihannin Barbados, pržena riba

Fish fry ili pržena riba tradicionalna je hrana na Barbadosu, a najbolja se priprema u ribarskom naselju Oistins južnije od glavnog grada Bridgetowna. Oistins je poznat po noćnom životu, posebice petkom navečer kada je u fokusu hrana: tuna, sabljarka, iglun, mahi mahi, poletuša), jastog, ali i piletina poslužuju se u neformalnoj atmosferi i definitivno to ne biste smjeli propustiti.

Riblji tanjur s pivom koštat će vas između 15 i 18 američkih dolara (Bds$30 – $35) (US$ 15 – 17.50).

5. Otiđite na noćni provod u „The gap“

Putovanje na Rihannin Barbados, The Gap

St Lawrence Gap ili skraćeno The Gap je mala ulica na južnoj obali Barbadosa uz Autocestu 7, tik do Bridgetowna, a nalazi se na području Christ Churcha.

Tinejdžeri i stariji građani miješaju se dok šeću jedni pored drugih: jedni ispijaju tekilu, drugi se vraćaju s mise.

Tu ćete naći hrpu restorana, noćnih klubova, hotela i malih prodavaonica, suvenirnice, automate, bankomate….sve što treba turistu osim plaže.

6. Kupite suvenire na tržnici Cheapside

Putovanje na Rihannin Barbados, tržnica Cheapside

Cheapside Public Market je najveća tržnica na Barbadosu, a nalazi se u glavnom gradu Bridgetownu. Tu možete kupiti odjeću, proizvode ručne izrade, voće, povrće, začine, svježe meso…

Najbolje je da na tržnicu dođete u subotu kada je najživlje. Trebate li autohtone suvenire, tu ćete naći najbolje i po najpovoljnijim cijenama.

7. Posjetite Crane Village

Selo Crane ili Crane Village zapravo je rezidencijalno resort- naselje uz more koje radi još od davne 1887. godine, a na glasu je kao vodeći luksuzni resort na Barbadosu s predivnom pješčanom plažom. Crane nudi tri kategorije smještaja uz ocean, ovisno o financijskim mogućnostima. Izgledom nije tipičan resort jer ima povijesnu arhitekturu, ulice popločane kamenjem i mnogo detalja tipičnih za Barbados.

Ono što mnogi ne znaju da u Crane mogu doći i oni koji nisu tu uzeli smještaj. Posebno je dobro doći srijedom popodne od 17 do 10 sati kada se Crane pretvara u tržnicu na otvorenom, zapravo bude mini fešta na kojoj se prodaju lokalni umjetnički radovi, rukotvorine, nakit i tradicionalne delicije.

8. Posjetite špilju Harrison

Putovanje na Rihannin Barbados, špilja Harrison

Harrison’s Cave je podzemna špilja, prirodna formacija stalaktita i stalagmita ispod kojih teče kristalno plavo more pa je pravi užitak za oči. Ne zaboravite ponijeti fotoaparat!

9. Zabavite se na Crop Over Festivalu

Ako se na Barbadosu nađete u srpnju i početkom kolovoza, poznati Crop Over festival je nešto što nikako ne smijete propustiti. Notorno poznat party festival zapravo potječe iz tradicije proslave kraja sezone branja šećerne trske.

Festival kulminira paradom Grand Kadooment Day parade prvog ponedjeljka u kolovozu, kada se tisuće ljudi odjene u ektravagantne kostime i krenu od Warrennsa u St. Michael u do Spring Garden Highwaya, gdje počinje najluđi cjelonoćni party.

10. Hranite majmune

Putovanje na Rihannin Barbados, zeleni majmun

Posjetite rezervat s divljim životinjama Barbados Wildlife Reserve u vrijeme hranjenja u 14 sati. Upoznajte različite životinje, među kojima će vam vjerovatno najdraži biti zeleni majmuni s Barbadosa koji ne žive u kavezima i slobodno dolaze i odlaze iz rezervata.

A sad na plaže

Barbados je pooznat po svojim predivnim puderastim pješčanim plažama na svim stranama otoka. Neke su plaže posebnija i mirnijih voda pa su bolja za ljubitelje plivanja, dok su neke poput South Point i Brandon’s odlične za surfere.

Najbolje plaže na Barbadosu

1. Carlisle Bay

Putovanje na Rihannin Barbados, Carlisle Bay

Zaljev Carlisle već smo ranije spomenuli kao lokaciju gdje se dolazi roniti oko šest potonulih brodova. Predivan bijeli pijesak koji ne suncu postane blago ružičast u kombinaciji s tirkiznom bojom mora stvara zaista magičan prizor. More je plitko pa je dobro i za obitelji s djecom, na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani te je zaista odličan izbor za sve ljubitelje kupanja i sunčanja. U blizini se nalaze hoteli Hilton i Radisson, pa ako odsjednete tamo, ovo će biti vaša „lokalna“ plaža.

2. Browne’s beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Browne's beach

I tu je kombinacija bijelog pijeska i tirkiznog mora ona koja privlači turiste, ali i lokalce koji vikendom dolaze na kupanje, ali i baviti se rekreacijom. Volite li kupanje u mirnom moru, možda je ovo plaža za vas, a zgodno za znati jest da ima prirodnog hlada, parking u blizini te restorani i barovi na putu prema obližnjoj plaži Pebbles.

3. Mullins Beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Mullins Beach

Lijepa manja plaža iznad koje se uzdižu stabla palmi ima zlatnu boju pijeska. Nekoć omiljena među turistima, danas se mnogi žale što je jedini restoran na plaži privatni restoran-klub pa je sve manje posjetitelja plaže koji nisu članovi. Ipak, nemojte je propustiti posjetiti, a kad ste gladni i žedni, otiđite do Adrians bara i uživajte s lokalcima dok slušate odličnu glazbu odmarajući u ležaljci.

4. Gibbes Beach

Zlatna plaža Gibbes možda je najljepša plaža na zapadnoj strani, potpuno nekomercijalizirana pa tu nećete naći ništa za popiti ili pojesti. Nema kafića ni restorana, samo nekoliko ekskluzivnih kuća s pogledom za bogove. Do ove plaže možete lako doći s plaže Mullins, samo ćete trebati malo smočiti noge.

5. Accra Beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Accra Beach

Dugačka plaža od bijelog pijeska na jugu otoka privukla je brojne hotelijere pa ćete tu lako naći smještaj uz plažu na kojoj s obje strane postoji nekoliko kućica u kojima se prodaju lokalne rukotvorine, ali i pivo Banks te burgeri. Plaža je poznata i pod svojim drugim imenom Rockley beach pa imajte to na umu da vas ne zbuni. Pored plaže ima i dosta parking mjesta za sve koji dolaze iz drugih lokacija na otoku, a nije teško doći ni autobusom.

6. Enterprise Beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Enterprise Beach

Poznata i kao Miami Beach, ova se plaža nalazi tik do ribarskog naselja Oistins i s razlogom je jedna od omiljenih među lokalnim stanovnicima koji se tu svakog jutra kupaju ili pak trče po plaži.

Isprobajte kolač od ribe u kombiju na plaži Mr Delicious Snack Bar.

7. Crane Beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Crane Beach

Predivna dugačka plaža s pomalo ružičastim pijeskom nije lako dostupna (javni ulaz je s istočne strane i nije dobar za sve koji imaju problem s hodanjem) i često je pod udarima vjetra kada nije za kupanje. Svejedno, i dalje je jedna od popularnijih na otoku jer kad je mirno, tu je pijesak najdivniji, more najplavije i palme najsjajnije. Možete iznajmiti ležaljke i suncobrane.

8. Bath Beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Bath Beach

Bath je jedna od najboljih plaža za kupače koja se nalazi na atlantskoj strani otoka. Iako je istočna strana uglavnom na lošem glasu za kupanje zbog snažnih vjetrova, ovdje nemate nimalo briga oko toga. Uz plažu postoji parking, tuševi, no ne baš i restorani i barovi (barem ne za preporuku) pa ponesite sa sobom sve za jelo i piće i napravite piknik. Plaža nije super popularna pa biste mogli uživati u samoći!

9. Silver Sands

Na samom jugu Barbadosa nalazi se plaža za kitesurfere i windsurfere, tamo gdje je vjetar najjači. Iako je na plaži bijeli pijesak, zbog snažnih vjetrova i struja nanosi se puno morskih trava pa vam može izgleda prljavo.

10. Bathsheba beach

Putovanje na Rihannin Barbados, Bathsheba beach

Plaža Bathsheba je jedna od najpoznatijih surferskih plaža, a nalazi se pored manjeg ribarskog sela Batsheba. Pijesak je ugodan, no zbog snažnih vjetrova koji stvaraju spektakularne valove nije dobar odabir za kupače. Ako ste u pratnji surfera, dobro će vam doći informacija da se duž plaže nalaze prirodni bazeni oblikovani u koraljnim stijenama u kojim se možete „namakati“ dok valovi stvaraju jacuzzi-efekt.

Kada je najbolje vrijeme za posjetiti Barbados?

Najbolje vrijeme za doći na Barbados je otprilike od prosinca do sredine travnja, kada je suše nego u ostatku godine.

Kada je najjeftinije za put na Barbados?

Generalno govoreći, cjenovno prihvatljivije je ići od lipnja do studenog kada su na Barbadosu moguće kiše, dok je razdoblje od rujna do studenog najjeftinije.

Trenutno: Jeftine aviokarte za Barbados

Putovanje na Rihannin Barbados, Browne's beach

Vize: koliko smijete ostati na Barbadosu?

Hrvatski i EU državljani mogu biti na Barbadosu tri mjeseca bez vize, dok državljani nekih zemalja poput Australije, Francuske, Kanade, Irske, Velike Britanije i SAD-a mogu ostati šest mjeseci.

Je li Barbados siguran?

Ne morate se bojati za sigurnost na Barbadosu. Bajanski narod je gostoljubiv, a po danu i noći možete hodati kamo god želite bez straha.

Je li voda na Barbadosu pitka?

Voda na Barbadosu bolja je od bilo koje kupovne. Ovaj otok ima jednu od najčišćih voda na svijetu jer prolazi kroz koraljne stijene.

Što su Chattel kuće?

Putovanje na Rihannin Barbados, Chattel kuće

Chattel kuće su tipične za Barbados, a termin označava zapravo barbadsku riječ za malu mobilnu drvenu kuću za radnu klasu. Termin je nastao još u doba plantaža kada bi se vlasnici zajedno sa svojom kućom selili od polja do polja.

Gdje na Barbadosu možete vidjeti kornjače?

Na Barbadosu obitavaju tri vrste kornjača. Najbolje vrijeme da vidite kornjače jest između veljače i srpnja te između svibnja i listopada kada dolaze na obalu polagati jaja.

Ima li morskih pasa na Barbadosu?

Blizu obala Barbadosa nema morskih pasa niti se bilježe njihovi napadi. Ipak, lokalni ribari na otvorenom moru nerijetko love morske pse.

Koju valutu ponijeti na Barbados?

Ponesite američke dolare, no predlažemo da ih odmah zamijenite za bajanske dolare (BBD). Iako svuda možete plaćati u američkim dolarima, s bajanskim ćete proći bolje.