Vodiči

Putovanje na Novi Zeland: Prvi dočekajte Novu godinu na otoku Hobbitona

datum objave | 28. prosinca 2023.
5993

Novi Zeland, Bay of Islands

Prvi dočekajte Novu godinu! Ako se nađete na Novom Zelandu za doček, ne samo da ćete novu godinu dočekati u kupaćim gaćama, već ćete u novu godinu ući prvi. A nakon toga istražite cijelu zemlju koja nudi toliko predivnih i jedinstvenih prirodnih ljepota, od plaža pa do glečera.

Novi Zeland, Moeraki Boulders

Predlažemo da odaberete jednu od plaža i pripremite se za nezaboravan doček kojeg ćete pamtiti. Bit će vam neobično gledati božićna drva i lampice dok je vani 30 stupnjeva, a još neobičnije čestitati novu godinu dok se kupate.

Najbolje plaže za doček na Novom Zelandu nalaze se na The Bay of Islands.

Novi Zeland, Bay of Islands

Novi Zeland ima dva glavna otoka: Južni i Sjeverni. Na Sjevernom otoku nalazi se glavnina većih naselja i atrakcija. A na samom sjeveru Sjevernog otoka nalazi se The Bay of Islands (u prijevodu zaljev otoka), novozelandska enklava koja se sastoji od 140 suptropskih otoka i poznata po netaknutim plažama i maorskom kulturnom naslijeđu. Tamo se nalazi i luka Russel (Okiato) koja je u 19. stoljeću bila prvi glavni grad. Kad je 1841. godine glavni grad postao Auckland, ovaj je izgorio.

Novi Zeland, Paihia beach

U Bay of Islands odaberite neku od plaža za dobar provod, a mi vam preporučamo gradsku plažu Paihia jer ćete imati okolo i potrebne trgovine i hotele, ali svakako istražite i Te Tii Bay,Sullivan’s Beach, Long Beach (Oneroa), Oke Bay,Takou Bay, Matauri Bay i Tapotupotu Bay.

Novi Zeland, Auckland

Niste li od plaža, Auckland kao najveći grad Novog Zelanda gdje živi četvrtina stanovnika bit će odličan izbor. Auckland nije glavni grad jer su ipak odabrali onaj na pola puta – Wellington- koji se smjestio na najjužnijoj točki Sjevernog otoka.

Novi Zeland, Auckland

U Aucklandu, gradu između dvije luke, centralno mjesto partyja je ikonski Sky Tower s kojeg puca pogled na luku Viaduct, puno superjahti, kafića i restorana. Odličan provod bude i u najstarijem gradskom parku Auckland Domain, ali i na promenadi Mission Bay Beacha.

Letite li pak za Wellington, Novu godinu dočekajte na nekoj od pješčanih plaža, a sutradan se provezite žičarom od Lambton Quaya do botaničkih vrtova.

Hamilton je grad južnije od Aucklanda, mnogima zanimljiv zbog Hamilton Gardensa, javnog parka koji ima tematske brtove od talijanske renesanse preko japanskog vrta pa do tradicionalnog maorskog. Novu godinu možete dočekati u glavnoj ulici Victoria Street koja je puna kafića i restorana. A kad se probudite krenuti u istraživanje otoka, koje je puno jednostavnije ako krenete odavde, nego iz Aucklanda ili Wellingtona, obzirom da se Hamilton smjestio ponešto centralnije i relativno blizu niza turističkih atrakcija.

Kojih 10 zanimljivih mjesta i iskustava trebate doživjeti na Novom Zelandu?

SJEVERNI OTOK

1. Mjesto s najduljim imenom na svijetu

Novi Zeland, Maorsko selo

Kad smo već krenuli od naselja, ne valja propustiti mjesto s najduljim imenom na svijetu: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Nalazi se na istoku Sjevernog otoka i zapravo nemate tamo što vidjeti osim table s tim dugačkim nazivom. No ako ste lovac na neobična mjesta, zaputite se tamo.

2. Whakarewarewa – živuće maorsko selo

Novi Zeland, Maorsko selo

U dolini Te Puia’s Whakarewarewa postoje aktivni bazeni s blatom i 30-metarski gejzir Pothutu koji svakodnevno eruptira nekoliko puta. Fascinantan je prizor prirode, gdje se nalazi i maorsko selo te novozelanski institut za maorsku umjetnost i rukotvorine.

Osim sela Whakarewarewe, u blizini se nalaze i druga maorska komercijalna sela Mitai i Tamaki koji turistima nude uvid u nekadašnju kulturu kroz pjevanje tradicionalnih pjesama i plesanja, „hangi“ proslavama i posjetama svjetlećim crvima. Ovo zadnje je posebno fascinantan prizor kojeg ćete sigurno dugo pamtiti.

Novi Zeland, svjetleći crvi, špilja

Postoje organizirane ture koje u prosjeku traju 4 sata, a tamo možete i ručati.

3. Jezero Rotorua i polinezijski spa

Novi Zeland, Rotorua

Grad Rotorua nalazi se na istoimenom jezeru poznatom po geotermalnim aktivnostima i maorskoj kulturi, a odlično iskustvo je provesti dan na samom sumpornom jezeru nastalom u krateru vulkana pecajući, vozeći kajak ili se pak kupajući.

Polinezijski Spa je posebno iskustvo koje tu možete doživjeti. Lokalno maorsko stanovništvo zagovaralo je terapeutske benefite vode i stoljećima su se kupali u kiselom bazenu ‘Te Pupunitanga’, koje se danas zove Priest’s Bath. Počastite se wellnesom u bazenima koji se mogu zagrijati i do 41 stupnja Celzijusa.

4. Posjetite filmski set Hobbiton

Novi Zeland, Hobbiton

Ljubitelji serijala filmova „Gospodar prstenova“ dolaze na Novi Zeland samo zbog filmskog seta Hobbitona. Nalazi se u Matamati, malom gradu usred regije Waikato, na cca 2 sata vožnje od Aucklanda ili 45 minuta od Hamiltona.

Ipak, znajte da do Hobbitona ne možete doći sami. Morate rezervirati turu koja uključuje vožnju do Matamate, dvosatno razgledavanje i pivo u Green Dragonu. Cijena ture je od 75-195 ovozelandski dolara NZD (~300-900 kuna) ovisno koju turu i kada uzmete.

AVIO KARTE ZA NOVI ZELAND

5. Isprobajte zorbing pa otiđite na farmu ovaca

Novi Zeland, zorbing

Vjerojatno niste nikad čuli za zorbing. Ako i jeste, a niste znali gdje ga isprobali, Novi Zeland je THE mjesto.

Zorbing je rekreacijska zabava koja se sastoji zapravo od kotrljanja niz brijeg u ogromnoj prozirnoj kugli.

Novi Zeland, farma ovaca

Na Novom Zelandu postoji avanturistički park ZORB Rotorua gdje ga možete isprobati, a nakon toga posjetiti u blizini Agrodome, funkcionalnu farmu ovaca u blizini jezera Rotorua gdje možete pogledati show s ovcama, te upoznati životinje i proces obrade i obrade vune.

JUŽNI OTOK

6. Obiđite fjord Milford Sound

Novi Zeland, Milford Sound

Milford Sound je fjord na Južnom otoku, poznat i kao jedno od najljepših mjesta na Novom Zelandu. Posebno su fascinantni vrh Mitre Peak, prašume i vodopadi Stirling Bowen, kao i životinje koje tu obitavaju: tuljani, pingvini i dupini. U promatračnici Milford Discovery Centre and Underwater Observatory možete vidjeti rijetke crne koralje, a najbolje da uzmete turu brodom i istražite cijelo područje.

7. Posjetite jezero s najčišćom vodom na svijetu

Novi Zeland, Blue Lake

The Blue Lake (Plavo jezero) u Nacionalnom parku Nelson Lakes ima službeno oznaku najčišće vode na cijelom svijetu, a naravno nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Jezero je inače sveto Maorima koji su mu dali ime Rotomairewhenua.

8. Popnite se na glečer

Novi Zeland, glečer

Na Novom Zelandu postoji nekoliko glečera, a dva najimpresivnija su Fox Glacier i Franz Joseph Glacier koja se nalaze blizu zapadne obale na Južnom otoku. Nekad se moglo hodati od dna glečera, no zbog utjecaja globalnog zatopljenja, staza je nažalost zatvorena pa je jedina opcija da na vrh glečera dođete helikopterom!

9. Moeraki Boulders (Obluci Moreaki)

Novi Zeland, Moeraki Boulders

Moreaki Boulders su ogromne oble stijene, prirodni fenomen na plaži Koekohe na obali Otago na Južnom otoku. Točnije, nalaze se između Moerakija i Hampdena.

Znanstvenici tvrde da su nastali prije više milijuna godina kada su blatne naslage polagano stvorile oblutke putem erozije, snagu valova i klizišta.

10. Najstrmija ulica na svijetu

Novi Zeland, Ulica Baldwin, Dunedin

Ako ste mislili da se najstrmija ulica na svijetu nalazi u San Franciscu ili pak na obroncima Santorinija, varali ste se. Službeno je nastrmija ulica Baldwin u gradu Dunedin na Novom Zelandu.

Pošalji upit