Vodiči

Putovanje na Madeiru: Devet razloga za posjet ovom divnom otoku

datum objave | 26. veljače 2018.
10623

Madeira je vrijedna posjeta tijekom svih godišnjih doba. Nalazi se usred oceana te je autonomna regija Portugala. Poznata je i kao otok vječnog proljeća te biser Atlantika, a njeno ime znači šumu– idete provjeriti zašto?
U nastavku pročitajte nekoliko savjeta o tome što na Madeiri nikako ne smijete propustiti.

Uputite se do Ponta de São Lourenço

Na istočnoj strani otoka nalazi se jedno od najnetaknutijih mjesta u Europi – Ponta de São Lourenço. Prelijepe stjenovite formacije i raznolik teren idealni su za avantriste – na cilju vas čeka predivan pogled na Madeiru i obližnje otoke.

Poseban put, za koji se preporučuje planinarska obuća, odvest će vas do samotne plaže Prainha. Radi se o jedinoj prirodnoj plaži s crnim pijeskom na Madeiri koja ujedno pruža i odličnu priliku za plivanje.

Prošetajte po levadama

Kad smo već kod pješačenja tj. trekinga, nastavimo s levadama. Primjetit ćete ih još iz zrakoplova kada se budete približavali zračnoj luci. Levade su posebni akvadukti koji su nastajali još od 16. stoljeća te još uvijek obavljaju svoju funkciju: opskrbljuju vodom južni dio otoka. Levade predstavljaju također mrežu treking puteva i privlače svojim mini kanalima i bujnim raslinjem. Neke staze su jednostavne, dok drugi putevi nikako nisu prikladni za one bez iskustva ili one koji pate od vrtoglavica. Predlažemo da izberete Levado do Caniçal – duga je dobrih 10 kilometara te je puna akacija.

Popnite se na Cabo Girão

Cabo Girão je veličanstvena litica na južnoj obali Madeire. Ako volite izazove, jednostavno morate posjetiti drugi najviši klif na svijetu – visok je čak 580 m! S vrha se rasprostire nevjerojatan pogled, a oni najhrabriji mogu prošetati po staklenom podu.

Istražite prirodni rezervat Garajau

Prirodni rezervat nalazi se na južnoj obali Madeire, na krajnjem istoku zaljeva Funchal. Točnije, nalazi se uz obalu tj. u vodi, budući da se radi o morskom rezervat. Nakon osnivanja rezervata 1986. godine, na tom je području ribolov bio zabranjen pa stoga sada jednostavno pršti od života. Ribolov i dalje nije dozvoljen ali zato možete roniti i susresti nevjerojatna bića: mante, murene i morske konjiće koji su izabrali rezervat za svoj dom.

Zaplivajte s delfinima

Madeira je idealna za plivanje s delfinima budući da ju, zahvaljujući njenoj lokaciji, delfini i kitovi često posjećuju. Mnoge agencije organiziraju promatranje delfina, a neke nude i neinvazivno plivanje s tim prekrasnim životinjama. Uistinu jedinstven doživljaj!

Uputite se na Porto Santo

Pokušajte zamisliti svoj mali rajski otok – kakav bi bio? Netaknute pješčane plaže, kristalno čista voda i osjećaj spokojnosti? Upravo ste opisali Porto Santo. Ovaj očaravajući otočić bio je otkriven tek 1418. godine te je od Madeire udaljen samo kratkom vožnjom trajektom. Čak devet kilometara pješčanih plaža garantira ugodan i opušten doživljaj u malom privatnom raju.

Šetnje promenadom Lido

Promenada Lido, koja je jedna od novijih zanimljivosti u Funchalu, omiljena je među turistima, kao i među lokalcima. Promenada povezuje Lido i prekrasnu plažu Praia Formosa. Promenadu okružuju palme, botanički vrtovi, bazeni, plaže i restorani pa stoga tamo možete provesti cijeli dan ili se pak uputiti na večeru uz obalu.

Posjetite tržnicu

Kako biste uistinu osjetili ritam života na Madeiri, morate posjetite jednu od tržnica. U glavnom gradu Funchalu posjetite Mercado Dos Lavradores, gdje možete kupiti svježe voće, povrće, svježe ulovljene ribe ili pak samo suvenir. Zgrada u  kojoj se nalazi tržnica 1940. godine bila je namijenjena upravo tome: da lokalni stanovnici mogu tamo prodavati svoje proizvode.

Krajem tjedna možete posjetiti tržnicu i u nekom od manjih gradova: Santa (Porto Moniz), Ponta Delgada i Santa de Serra redovno organiziraju svoje tržnice.

Kušajte madeiru

Možete li uopće doživjeti Madeiru bez da probate madeiru? Ovo ukusno likersko vino, poznato u cijelom svijetu, možete kušati bilo gdje na otoku – zbog slatkog okusa dobro paše uz desert.

Madeira je nastala u 15. stoljeću kada su europski pomorci otkrivali svijet – s obzirom da se vino brzo kvarilo, morali su dodati još malo alkohola kako bi duže trajalo. Naravno, temperature na putovanju utjecale su na vino i tako su dobili madeiru. Istina je da moderni postupci obrade ne uključuju putovanje brodom, no madeira je još uvijek omiljeno piće.

Što kažete, jesmo li vas uvjerili? Ako jesmo, upravo imamo odličnu cool akciju za vas – na Madeiru možete poletjeti iz Ljubljane već od 2.399 kn i uživo razgledati svih 9 nabrojenih  zanimljivosti! Posjetite nas na Ajdovščini u Ljubljani ili nas nazovite na 0800 19 98!

ŠALJI UPIT!

VIDEO: Surferi i wannabe surferi, ovo je TOP 10 lokacija za surfanje u Europi!