Vodiči

Putovanje na Madagaskar: otok koji je Marko Polo pogrešno nazvao

datum objave | 03. siječnja 2022.
32900

Madagaskar je četvrti najveći otok na svijetu, nalazi se istočno od afričkog kontinenta i najpoznatiji je po bogatoj flori i fauni, posebice po lemurima i stablima baobaba. Dodajte tu prašume, koraljne grebene i plaže i imate zaista puno razloga za put do jugoistoka Afrike.

Malo mjesta na svijetu se može pohvaliti tolikom bioraznolikošću kao Madagaskar, no ako zagrebete ispod te očite ljepote, pronaći ćete otok koji je fascinantan spoj Azije i Afrike. Madagaskar su prvo naselili Azijati, a tek potom Afrikanci.

Prvi stanovnici došli su s Bornea u kanuima prije 2000 godina, a Afrikanci im se nisu pridružili sve do 500. godine nove ere – nekih 300 000 godina nakon prve pojave Homo sapiensa u Africi.

Tijekom vremena došli su i drugi doseljenici, među njima i kolonijalizatori iz Europe, konkretno Francuske, koji su vladali od 1895 do1957., a čiji se utjecaj može i danas vidjeti i kroz govorni jezik i kroz arhitekturu. Na Madagaskaru živi oko 22 milijuna ljudi, koji se dnevno u prosjeku snalaze s tek 2 dolara na dan.

Jeftine avio karte za Madagaskar

Madagaskar je za sve vrste putnika, od backpackera preko avanturista do onih koji putuju samo u resorte s 5 zvjezdica.

Madagaskar je dobio ime po grešci Marka Pola

Otok Madagaskar je na malgaškom jeziku Madagaskara. Madagascar ili Madagaskar nije originalnog porijekla, nego su ga popularizirali Europljani u Srednje vijeku. Prvi put se ime Madagascar spominje u memoarima Marka Pola u 15. stoljeću, gdje on pogrešno prevodi ime.

Marco Polo pisao o “velikom crvenom otoku” koji navodno leži blizu obale Afrike. U kasnijim, senilnijim, godinama, Polo je otok preimenovao u “Madagascar”, vjerojatno misleći na Mogadishu (preveo je riječ “luka” (Mogadishu) kao “Madageiscar”) , no nitko ga nije ispravio i ime je ostalo.

Kada ići na Madagaskar?

Iako se na Madagaskaru može ugodno biti tijekom čitave godine zbog izrazito blage zime, preporučamo da ipak tamo ne idete od prosinca do travnja jer biste dosta vremena mogli provesti pod kišobranom ili kabanicom.

Suho razdoblje traje od travnja do kraja studenog, a mi vam preporučamo listopad i studeni: vrijeme je sunčano, a opet ne prevruće, lemuri dobivaju potomke, ljubičasto drveće jacaranda je u cvatu, a posvuda se prodaju azijske trešnje (lychee ili litchi), koje su nalik rozom jajetu i velike 3-5 centimetara.

Je li potrebna viza za Madagaskar?

Hrvatski državljani trebaju vizu za posjet Madagaskaru. Mogu je vrlo lako dobiti prilikom ulaska na granici, a vrijedi za za boravak do 90 dana.

Što vidjeti na Madagaskaru?

Biljke i životinje

Flora i fauna su najjaču turistički adut ovog otoka. Postoje deseci nacionalnih parkova, rezervata i privatnih ili društvenih zaštićenih zona s obližnjim smještajem.

Prizori koje nemojte propustiti

Avenija baobaba blizu Morondave je nezaobilazna točka na vašem putu na Madagaskar. Baobab, taj „frik“ među drvećem emblem je ovog otoka. Od devet vrsta ovog drveća, čak šest raste samo na Madagaskaru.  Avenija koju „prati“ 300-ak baobaba tri vrste postala je i službeno zaštićen prirodni spomenik 2007. godine. Danas tamo postoji parking za automobile, ulaznica za posjetu, suvenirnica i vrtić za drveće (zapravo aktivni program pošumljavanja područja novim stablima). Projekt pošumljavanja malo je zastao 2012. godine kada je u požaru izgorjelo 99 od 220 novozasađenih stabala, no srećom stari baobabi ostali su netaknuti. A neki su stari i 900 godina.

Ne propustite fascinantne krajolike između Fianarantsoe i Ambalavaa, Andringitra, nacionalne parkove Isalo i Andohahela, prirodni rezervar Tsingy de Bemaraha s čudesnim stijenama i visećim mostovima, mali rezervat Ankarana gdje obitavaju lemuri, planinski kompleks Montagne D’Ambre s vlastitom mikroklimom i Madagaskarske trnovite šume u Ifatiju na jugu otoka.

Plaže

Najbolje plaže na Madagaskaru su plave lagune na zapadnoj obali. I na istočnoj strani postoje lijepe plaže, no zbog jakih struja i morskih pasa, ne preporučuje se da tamo plivate.

Preporučamo vam plaže u udaljenim područjima kao što su Anjajavy, otoci arhipelaga Nosy Be,  Ile Sainte Marie te na samom jugu grad Toliara. Toliara ima vruću tropsku klimu s vrlo malo padalina i prosječnom temperaturom od nekih 28 stupnjeva Celzijusa, a zbog pješčanih plaža s kokosovima palmama i velikog grebena u moru, grad je popularan i među ljubiteljima sunčanja i među ljubiteljima ronjenja.

Nosy Be (u prijevodu s malgaškog znači “veliki otok”) je otok na sjeverozapadu Madagaskara.  Glavni grad, poznat kao Hell-Ville, ima mnogo kolonijalnih građevina iz doba francuske vladavine i predivnu natkrivenu tržnicu.

Nosy Be je zapravo arhipelag s više predivnih malih otoka, kao što su:

 • Nosy Iranja je najpoznatiji otok koji posjetitelje oduševljava širokim bijelim pješčanim plažama. Nosy Iranja se pak sastoji od dva otočića Nosy Iranja Be i Nosy Iranja Kely povezanim uskom pješčanom stazom dugom 2 kilometra.  Drugi otok je privatan. Osim pijeska, osmijeh će vam izmamiti i kornjače koje ovdje dolaze lijegati svoja jaja, a dok ronite vjerojatno će vam nekad praviti društvo.
 • Nosy Komba, u prijevodu „otok okružen stijenama“ je drugi glavni otok arhipelaga Nosy Be, a nalazi se na 15 minuta vožnje od Hell Villea. Nije toliko za ljubitelje plaže, koliko je za ljubitelje planinarenja i pogleda s visina te posebice lemura. Naime, Nosy Komba poznat je kao raj za lemure. Lemuri se smatraju svetima pa se ne love za hranu, a ovdje ćete vidjeti i porodicu lemura Macaco koji žive u grupama od 20 i hrane se voćem s otoka.
 • Nosy Antanihely ili Tanikely je „otok na malenoj zemlji“, a prije nekoliko godina dobilo je status zaštićene zone pomorskog i priobalnog dobra.  Otok je dosta malen, a privlači najviše ljutitelje sunčanja, ronjenja i piknika.
 • Otok Nosy Sakatia nalazi se zapadno od Nosy Bea i unutar očuvanog ekosustava u kojem se prostiru plaže kao s razglednice, obitavaju rijetke ptice i endemske vrste biljaka. Otvori i oči u uši dok ste tu.

Na jugu otoka nalazi se rezervat Lokobe gdje možete vidjeti kameleone, guštere i žabe, dok je zoološki park Lemuria Land dom lemura i reptila, gigantskih kornjača i krokodila. Park radi svaki dan osim nedjelje do 17 sati pa imajte to na umu.

Glavni grad

Glavni grad Antananarivo, poznatiji po skraćenoj verziji Tana, poznat je po dobroj hrani, shoppingu, bogatoj povijesti i izvrsnim dnevnim izletima. Centar grada je zagađen i promet je toliko gust da je na trenutke prilično užasan pa se turisti ne vole baš zadržavati u ovom gradu. No griješe kad ga tek tako lako odbace: tu je 300 godina bio centar malgaške moći, grad je krcat povijesnim i kulturnim lokalitetima.

Grad Tanu, tzv. Haute-Ville, krase predivne kolonijalne građevine, strme ulice i ugodna klima koja je odlična za istraživanje grada.

Antsiranana

Antsiranana je mjesto na sjeveru Madagaskara, smješteno u predivnom zaljevu usred kojeg strši otok nalik na maleni vulkan. To je Nosy Lonja ili Sugar loaf island kako zovu ovaj otok kojeg smatraju svetim. Vjeruje se da će onog tko kroči nogom na otok brzo dohvatiti smrt pa iz tog razloga na otoku nema stanovnika, a ni izletnički tura prema njemu.

Antsiranana je poznata i pod imenom Diego Suarez, a grad krase francuska kolonijalna arhitektura i ruševine Hôtel de la Marine. Između podne i 15 sati na ulici gotovo nema nikog i nitko ne radi, to je doba odmaranja.

Poželite li na plažu u ovom području, preporučamo plažu Ramena u istoimenom selu, 18 km od Diego Suareza. Plaža je dosta popularna pa ne očekujte da ćete biti sami, posebice jer su uz plažu nanizani hoteli i restorani. Prošećite do južnog kraja plaže kako biste vidjeli mangrove. Sjeverni dio plaže je dio vojne zone  ORANGEA.

Hrana i piće

Kuhinja otoka Madagaskar može mnogima biti dosadnjikava. Tradicionalno se tu jedu velike porcije riže s dodacima, koja se poslužuje uz meso, mesni umak i različito povrće.  Od voća vrlo je popularna azijska trešnja lychee. Trešnje se jedu oguljene, a kako su bogate vitaminom C, samo 9 bobica zadovoljit će dnevnu ljudsku potrebu za ovim vitaminom.

Zebu (vrsta govedine) odresci su izvrsno i jedu se uz umak od zelenog papra.

U mnogim mjestima možete pronaći i jeftine kineske restorane, baš kao i pizzerije.

U većini restorana glavno jelo košta oko 2 eura, dok u onim popularnim zna biti i 10 eura više. Za usporedbu, kavu s mlijekom ćete platiti 8-10 kuna, pola litre domaćeg točenog piva 5 kuna, a bocu od 0.33 uvoznog piva 10 kuna.

    Tipična jela:

 • Romazava – vrsta gulaša od govedine
 • Ravitoto – svinjetina sa listovima manioke
 • Varanga –prženi komadići govedine
 • Sesika Vorivorin-kena –govedina s povrćem
 • Smalona -punjene jegulje
 • Lasary – chutney od manga, limuna, naranče ili papaje, a ponekad i kikirikija, rajčice i drugog povrća
 • Khimo – govedina popularna u Majungi
 • Kabaro –zeleni grah s kokosom ili curryjem – specijalitet u Morondavi

Tipična pića:

 • Ranovola – piće s rižinom vodom. Zapravo pijete vodu u kojoj je prohuana riža.
 • Malgaško vino – vino prosječne kvalitete, a ima ga bijelog, crnog, rosea i sivog.
 • Litchel – aperitiv od jabuka i lucyheea
 • Rhum arrange – domaći rum s više vrsta voća. Poslužuje se u ogromnim čašama s hrpom leda i limunom.

Kada ogladnite, počastite se finim jelom. Neki od restorana na razini su europskih s Michelinovom zvjezdicom, no bez “michelin cijena.”

Neki od mjesta koje bismo preporučili su:

 • Kafić Saka Express
 • slastičarnica Pâtisserie Colbert
 • fusion restoran Le Saka
 • domaća hrana Chez Mariette i Villa Vanille
 • kreolska hrana Chez Sucett’s
 • francuska hrana  La Boussole i Le Petit Verdot

Noćni život

Stanovnici Madagaskara vrlo su otvoreni, uvijek željni dobre zabave.

U Tani ima mnogo modernih barova i klubova, no ima ih i u Taolagnaru, Toliariju te gotovo svakom selu između. Ipak, najpoznatija “party zona” nalazi se u Nosy Be i Ambatoloaki. Gradić poznat ponajprije po karaoke barovima je Manakara na istoku zemlje.

Provjerite ovih 7 mjesta za najbolju zabavu na otoku:

 1. Baobar, Morondava
 2. Taxi Be ,Nosy Be
 3. Le Point d’Exclamation, Antananarivo
 4. Mojo by No Comment, Antananarivo
 5. L’Excuse, Antananarivo
 6. New York New York Bar Lounge Shisha Tapas, Toamasina (Tamatave)
 7. Cabaret du Glacier, Antananarivo

Marihuana

Marihuana je na Madagaskaru ilegalna, no konzumira je svaki 10. stanovnik (Island je prva zemlja na svijetu s 18% ukupnog stanovništva koje redovito puši marihuanu). Obzirom da nije legalna, nekad se puši njezina zamjena- biljka huperzia obtusifolia.

Muzeji  i grobnica

Između mnogo muzeja, posjetite gradski muzej Tana of Yesteryear, muzej pirata, muzej dragog kamenja i muzej minerala te umjetnički i arheološki muzej. Povijesni lokalitet Ambohimanga je muzej sam po sebi.

Možete organizirati i posjet nekoj famadihani, tradicionalnom sprovodu „okretanja kostiju“ koji će vam biti posebno iskustvo, ali samo ako se na planinama Madagaskara zateknete od lipnja do rujna. Zapadnjaci su ovaj ritual naroda Merina prozvali plesom s mrtvima. Stanovnici vjeruju da su mrtvi njihova veza s bogom i ne štede novca na pogrebu. Radije će uštedjeti na sebi, nego na mrtvom čovjeku. Odjeća u koju su sahranjeni mrtvi nerijetko se smatra svetom pa će tako žene koje imaju problema s neplodnošću otkidati jedan komadić tkanine u kojoj je mrtav sahranjen i nositi ga sa sobom, čak ga i jedu.

Grobnice Merina se mogu vidjeti između Antananariva i Antsirabea. Prepoznat ćete ih vrlo lako jer izgledaju kao manje građevine, ukrašene različitim crtežima i ukrasima, a najintrigantnije i najzanimljivije grobnice su one Mahafaly u regiji Toliara.

Koliko vremena vam treba za Madagaskar?

Za posjet Madagaskaru nije dovoljan vikend, a vjerojatno ni tjedan, želite li vidjeti i iskusiti ono po čemu je Madagaskar poznat, a opet si ostaviti par dana za sunčanje na plaži.

Najveća greška jest da pokušate sve aktivnosti utrpati dan za danom. Posebice jer su ceste na otoku očajne tj. linije prijevoza su loše. Imajte na umu da prijevoznici otok dijele na sjever i jug, s tim da je Tana centar. Ne postoje lokalne avionske linije koje povezuju jug sa sjeverom otoka pa ako putujete s jedan na drugi kraj, vjerojatno ćete trebati prenoćiti u Tani. Stoga, ako nemate puno vremena, odaberite za svoj odmor posjet ili sjeveru ili jugu Madagaskara.

Južna ruta (RN7)

Idete li na jug, krenite rutom RN7 koja kroz 923km spaja Tanu s Toliarom, prolazeći kroz zone etničkih grupa Merina, Betsileo, Zafimaniry i Bara sve do zone gdje žive grupe Vezo, Mahafaly i Mikea.

Proći ćete kroz niz krajolika, od rižinih polja i prašuma pa do savana i trnovnitih šuma. Ovo je najpopularnija turistička ruta, na koju je najbolje ići vozilom na sva 4 pogona.

Od plaža posjetite Anakao ili Ifaty. Na povratku svratite u Morondavu na zapadu otoka gdje se nalazi čuvena avenija baobaba.

Ruta je izvediva i u 7 i u 14 dana, ovisno koliko ćete se gdje zadržavati.

Sjeverna ruta (regija Diana)

Sam sjever Madagaskara ima par nevjerojatnih parkova i rezervata, rajskih otoka i mjesta za ronjenje. Mnogi iz Tane odlete do grada Antsiranane obzirom da je udaljen 1200km, a na samom putu nemate bogznašto vidjeti.

Nakon Antsiranane, posjetite nacionalne parkove Montagne D’Ambre i Ankarana  pa idite jugoistočnog do Ankify, odakle ćete na otoke Nosy Be. Na Nosy Beu postoji aerodrom s direktnim letovima za Tanu kako bi vam povratak bio brži.

Je li Madagaskar skup?

Prosječan turist na Madagaskaru može živjeti s nekih 60 eura pa do 150 eura.

Smještaj možete uzeti u hostelima za 7 eura, gostinjskim kućama za nekih 25 eura ili pak u all-inclusive resorteu za 500 eura.

Isto tako možete jesti za 2 eura hranu na ulici, za 10 eura ručak u restoranu ili se pak razmahati u skupim restoranima.

Bankomati su posvuda i uglavnom imaju Visu i MasterCard. U ruralnim područjima vlada zakon gotovine, od čega je euro valuta koju je najlakše razmijeniti.