Tips&Tricks

Putovanje Kuba: Kako naći dobru casu particular?

datum objave | 15. travnja 2018.
5838

Casa nije nužno kuća, najčešće je to stan koji kubanska obitelj iznajmljuje kako bi si malo povisila životni standard, a u pravilu nudi noćenje s doručkom. Jedna od boljih strana ovakvog smještaja jest suživot s lokalcima, posebice ako pričate španjolski.

Ovakav najam dozvoljen je od 1997. godine, četiri godine nakon što se Kuba otvorila prema turistima, zbog naglog pada ekonomije. Naime, do 1990-ih, Sovjetski savez bio je glavni uvoznik šećera s Kube koji je podržavao 80% otočne ekonomije. Krahom SSSR-a, kubanska je ekonomija pala na koljena te se Fidel Castro okrenuo turizmu.

Osiromašeno stanovništvo dobilo je priliku da postanu privatni iznajmljivači soba u svojim stanovima i kućama te da otvore male restorane i nekako pokušaju preživjeti, unatoč ogromnim nametima. Naime, Kubanci državi daju i do 80% svoje zarade, od čega najbolje prolaze pjevači koji daju samo 15% zarade. Pisali smo o tome u vodiču kroz Kubu koji možete preuzeti na ovom linku.

Danas postoji više od 3000 casi particular u Havani te njih 500-ak u Trinidadu, a ima ih naravno u svim mjestima. Ukratko, svi koji su mogli, okrenuli su se najmu soba. I stoga ćete vidjeti zaista svakakvih casa, od onih u kojima je namještaj posljednji put kupljen 1970-ih pa do onih koji imaju noviji namještaj i klimatizacijski uređaj, kupljen novcima koji im šalju rođaci iz inozemstva. Jer od kubanske plaće to ne možete kupiti, a i pitanje je gdje bi to kupili.

Kubanac će vam iznajmiti svoju sobu i spavati tko zna gdje, samo da zaradi. I mi smo isprobali takav smještaj. Našu casu particular, zapravo omanji stan s dvije sobe i dnevnim boravkom u centru Havane (fotografije niže prikazuje naš smještaj u Aby’s casa in Cuba), unajmili smo putem maila iako na Kubi nije bilo interneta za obične građane. Web stranicu i komunikaciju s gostima održavao je tata na radu u Švicarskoj, isti onaj koji je kupio 2 stana u zgradi i opremio ih, kako bi njegova obitelj mogla pristojno živjeti. On je SMS-om onda javio kada i tko stiže.

Kad smo stigli u casu particular, u jednoj su sobi već bili neki Nijemci, dok smo mi dobili drugu sobu. Kad su Nijemci otišli nakon 3 dana, naši domaćini su se uselili u tu sobu. Tad smo shvatili da oni u tim sobama inače spavaju, a ne da im služe samo za iznajmljivanje. Znali smo da smo u njihovom stanu, jer su stalno bilo u dnevnom boravku i spremali sebi hranu u kuhinji, no mislili smo da imaju svoje sobe. Imaju da, samo što kad dođu gosti njih 7-8 spava u jednoj sobi da bi s drugom zaradili.

Kubanski domaćini su tako pristojni, tako ugodni, paze da nisu glasni, ne žele jesti za istim stolom gdje su nama posluživali doručak. Neće vas smetati, niti pokušavati pričati s vama jer ne znaju engleski, ali kad im se obratite na španjolskom, vrlo rado će s vama podijeliti svoje misli i pitati vas kako je u vašoj zemlji. Posebno im je zanimljiva naša zemlja, nekad komunistička zemlja, svi znaju za Tita.

Mi smo znali i španjolski pa smo mogli i pričati s njima i stvarno nekako postali bliski tih tjedan dana u Havani, koliko čovjek može biti blizak s nekim pri takvim susretima. Jako smo sretni zbog odluke da nismo odsjeli u hotelu i da smo pomogli ljudima da zarade, a sebe obogatili za veliko iskustvo.

Oni koji iznajmljuju moraju plaćati državi određeni namet, imali ili nemali goste, pa je manjak interneta tu stvarno velika stvar. S uvođenjem Airbnba na Kubu u ožujku 2016. godine, to se ipak promijenilo nabolje. Sada Kubanci mogu lakše oglašavati svoje case.

No i dalje naravno možete guglati ‘Casa Particular Cuba’ i pronaći razne posrednike preko kojih možete rezervirati smještaj. Jedna od takav posrednika je Cuba Booking Room ili pak casaparticular.com. Možete pretražiti i Tripadvisor, gdje u recenzijama kuća mnogi ostavljaju direktan email za rezervaciju. Preuzmite i aplikaciju Cuba Junky koji će vam olakšati rezervaciju.

Također, koristite Google Maps. Odredite lokaciju gdje želite otići, zumirajte kartu i vjerojatno ćete vam se prikazati nekoliko casa particular.

Ono što je dosta bitno jest da smještaj rezervirate barem dva mjeseca unaprijed. Kubanci pomažu jedni drugima pa čak i ako je željeni smještaj zauzet, dobit ćete preporuku gdje drugdje možete odsjesti.

Cijena smještaja može biti od 10 do 100 CUC-a. Mi smo sobu plaćali 30 CUC-a, a doručak dodatno 5 CUC-a. Sve plaćate na licu mjesta.

Zašto odabrati casu, a ne hotel?

Hotela je na Kubi ograničen broj, a ponuda ne zadovoljava sve veću potražnju. Stoga su hoteli dosta skupi, oko 100 CUC-a i više, za što možete dobiti najbolju casu particular. Osim toga, podržat ćete lokalce, jesti bolji doručak i moći uživati u pričama domaćina. Zaista treba stanovati u casi particular, da bolje upoznaš Kubu, da imaš dodir s realnošću i da poštuješ to što dobiješ kao gost.

Transfer s aerodroma također možete dogovorili s vlasnikom i stajat će vas otprilike 25 CUC-a. To je najlakša opcija kad tek stignete u zemlju da brzo pronađete gdje ste smješteni, posebice zbog raznih upozorenja oko huslera koji vam prilaze i predstavljaju se kao vlasnici te vam govore da je sve zauzeto ili da kuće više nema. Zato je bitno da znate ime vlasnika prethodno!

I savjet prije putovanja: Naučite nešto španjolskog jer jako malo ljudi priča engleski. Isplatit će vam se.

Aviokarte: Jeftino na KUBU