Vodiči

Putovanje Kostarika: Plaže, gdje i kada ići te što vidjeti

datum objave | 31. kolovoza 2021.
31679

Kostarika je Danska Latinske Amerike, barem ako je suditi po indeksu sreće. Naime, dugi niz godina, a tako i 2018. godine stanovnici Kostarike proglašavaju se najsretnijim stanovnicima u Latinskoj Americi. Iako i je BDP po glavi stanovnika niti četvrtina onog u brojim zapadnoeuropskim ili sjevernoameričkim državama, ljudi su sretni. „Nije u šoldima sve“ ovdje zaista važi. Kostarika leži između dvije velike „vode“, Tihog oceana s jedne i karipskog mora s druge strane, ima jednu od najvećih bioraznolikosti na svijetu, a osim predivne flore i faune, plaže i vulkani privlače velik broj turista pa se zemlja uglavnom oslanja na tu gospodarstvu granu. Poljoprivreda i izvoz su također bitni za Kostariku, zemlju koja je još 1949. godine ukinula vojsku i sav novac preusmjerila na zdravstvo i obrazovanje.

Kostarika (u prijevodu sa španjolskog znači „bogata obala“) je i jedno od omiljenih mjesta gdje stanovnici iz SAD-a dolaze u mirovinu. Ne čudi stoga što su cijene tu dosta više nego u okolnim zemljama, no nemojte preskočiti posjetu ovoj zemlji.

U ovoj zemlji vlada filozofija života koju zovu „pura vida“ ili „čist život“; ona odražava miran i jednostavan život u kojem se vrlo cijene priroda, obitelj i prijatelji. Sebe zovu ticos (muškarci) i ticas (žene). Zapravo, dodaju taj „tico“ često kroz jezik. Pa tako njihov španjolski jest pomalo drugačiji od stanardnog. Dok se na španjolskom za „vrlo malo“ kaže „“un poquito”, u Kostarici je to “un poquitico”.

Koja mjesta i plaže treba vidjeti u Kostarici?

Kostarika jest malena zemlja, nešto manja od Hrvatske. Iako na karti sve izgleda blizu, jedna od najvećih pogrešaka je misliti da je možete čitavu lako obići. Obzirom da poznajete Hrvatsku, mislite li možete stvarno sve vidjeti u 7 ili 14 dana? Stoga je potrebno odabrati kamo ići, prema vlastitim preferencijama i isplanirati put kako ne biste većinu proveli na putu, kao neki turisti koji dođu u Hrvatsku pa misle da mogu svaki dan posjetiti neki drugi otok, ne znajući za izazove prijevoza trajektom ili katamaranom i gubitka vremena.

Dva su glavna aerodroma u Kostarici, Liberia International Airport (LIR), idealan ako namjeravate posjetiti plaže na pacifičkoj obali, te Juan Santamaría International Airport u glavnom gradu San Joseu (od tamo do mjesta Limona gdje počinju lijepe plaže na karipskoj strani treba otprilike 3 sata vožnje automobilom).

Ako su vam primarno plaže glavni motiv dolaska u Kostariku, bit ćete na teškoj muci koju odabrati.

Pacifička strana obale duga je 1254, a karipska 212 kilometara. Zato nije bezveze pitanje: gdje ići, koju stranu i koje plaže odabrati?

Predivnih plaža ima na obje strane, nabrojimo samo neke:

Pacifička obala, sjevernije od San Josea:

 1. Playa Conchal (gore na fotografiji)
 2. Playa Tamarindo
 3. Playa Manuel Antonio (dolje na fotografiji)
 4. Playa Flamingo
 5. Playa Nacascolo

Pacifička obala, negdje u ravnini sa San Joseom:

 1. Playa Guiones – više za surfere
 2. Playa Santa Teresa – također više za surfere
 3. Playa Ostional

Pacifička obala, južnije od San Josea:

 1. Playa Dominical
 2. Playa Uvita (gore na fotografiji)

Karipska strana, uglavnom južnije:

 1. Playa Manzanillo, Limon
 2. Playa Blanca, Nacionalni park Cahuita
 3. Puerto Vargas, Nacionalni park Cahuita
 4. Punta Uva
 5. Puerto Viejo
 6. Playa Chiquita (gore na fotografiji)
 • Za šetače i ljubitelje prirode: Arenal/La Fortuna

Nacionalni park Volcan Arenal nalazi se na pola puta između dva aerodroma, a poznat je po stazama koje vode preko lave još aktivnog vulkana, kao i jezeru, termalnim izvorima, jaguarima i žabama na drveću. Najbolje da odsjednete u gradu La Fortuna (dolje na fotografiji) i od tamo autobusom dođete u posjet parku.

 • Za ljubitelje divljine: Prašuma Monteverde/Santa Elena

Savršena destinacija za sve koji vole malo niže temperature, šume i divljinu. Monteverde Cloud Forest (Reserva Biológica Bosque Nuboso Monteverde) je jedna od najposebnijih šuma na cijelom svijetu, a baš tamo je postavljen i prvi zipline u Kostarici. Ne propustite ovaj izlet kroz zelenilo kakvo niste nikad prije vidjeli u životu, s pogledom na orhideje i čitav niz prekrasnih šarenih ptica. Ulaz će vas koštati 20-ak američkih dolara po osobi.

Santa Elena je glavni veći grad u blizini, odakle voze autobusi za Monteverde.

Ako ste ikad poželjeti uživo vidjeti ljenivce, predivne životinje koje žive na drveću, uputite se u Nacionalni Park Manuel Antonio, koji je osim po predivnoj flori fauni poznat i po iznimnim plažama. Smještaj pronađite u gradu Quepos, gdje imate sve što turistima treba, od bankomata i rent-a-carova pa do turističkih agencija i suvenirnica.

 • Za surfere i partijanere: Jaco

Jaco je jako popularna destinacija za surfere. Nalazi se na sat vožnje od glavnog grada San Josea pa ga vole i domaći. Plaža nije jedna od najljepših, ali okuplja ljubitelje surfanja i velikih valova, koji usput vole dobro i tulumariti.

Surferi odsjedaju u nekom od surf kampova, a najpopularniji su:

 • School of the World
 • Vista Guapa
 • Tortuga Surf Camp
 • Jaco Surf School
 • Room2Board

Noćni život u Jacu je izrazito jak, s puno barova i klubova pa je Jaco možda i najpartijanerska destinacija na plaži u cijeloj Kostarici.

 • Buena Vista Lodge i tobogan kroz džunglu

U Guancasteu usred džungle nalazi se predivno odmaralište Buena Vista (u prijevodu „dobar pogled“), gdje možete iskusiti adrenalinske i odmarajuće avanture. Možete jahati na konjima, kupati se pod vodopadima, isprobati zipline i ono što je mnogima najuzbudljivije – spustiti se vodenim toboganom niz prašumu.

 • Playas del Coco

Jedna od najturističkijih destinacija u Kostarici jest Playa del Coco, skupina plaža uz pacifičku obalu, gdje su se smjestili brojni hoteli, ali i doseljenici iz SAD-a. Nalazi se na 20-ak minuta vožnje od aerodroma i ima sve što vam treba, od banaka i supermarketa preko trgovina do restorana i kafića. Ako ne volite gužve i komercijalni turizam, možda je bolje da odete na neku drugu plažu, jednu o onih koje smo naveli ranije.

 • Puerto Viejo

Puerto Viejo (u prijevodu „stara luka“) je posebna destinacija u Kostarici, s prekrasnim bijelim pješčanim plažama (Cocles, Punta Uva, Chiquita) na kojim se možete odmarati do milje volje, a u međuvremenu i zaroniti u prekrasan podvodni svijet koralja i potopljenih brodova. Poznata je i crna plaža Playa Negra.

Ljubitelji životinja neka obavezno posjete centar za zaštitu jaguara, gdje ćete vidjeti kako se lokalci brinu za životinje. Osim jaguara i tu ćete vidjeti ljenivce, kao i pelikane i majmune. Ne rade subotom i nedjeljom.

San Jose je glavni grad Kostarike i kao takav nije možda najljepši za odmaranje, ali turistima nudi zaista mnogo. Prvo što ćete primijetiti kada stignete u grad jest suluda vožnja, svaki tren pomislite kako vam je to zadnja vožnja automobilom ikad.

Što vidjeti u San Joseu?

 • Nacionalno kazalište: stanovnici Kostarike smatraju je najljepšom građevinom u cijeloj zemlji. Muzeji: Muzej zlata i Znanstveni i kulturni centar Kostarike su dva muzeja vrijedna posjete.
 • Dnevni izleti do nacionalnih parkova i drugih gradova: San Jose je blizu nekoliko nacionalnih parkova: Poas Volcano, Irazu Volcano o Braulio Carrillo. Blizu je i plaža Jaco ako volite surfanje, ali i gradovi Zarcero, Sarchi i San Ramon.

Prijevoz u Kostarici

Ako ćete obilaziti mjesta kao što su San Jose, Arenal, Jaco, Manuel Antonio, Samara, Coco, Tamarindo ili Puerto Viejo, možete unajmiti običan automobil, no za brojne destinacije će biti biti prijeko potrebno vozilo na sva četiri pogona. Posebice ako su vam zanimljiva mjesta poput Monteverdea, Osa Peninsule, Uvite i ili bilo što u planinama.

Kada posjetiti Kostariku?

Obzirom na blizinu ekvatora, Kostarika nema pravog ljeta ili zime, no ono što čini razliku jesu kiše. Najbolje vrijeme je od sredine prosinca do travnja kada je suha sezona.