Vodiči

Putovanje: Kolumbija – 5 gradova koje trebate vidjeti

datum objave | 28. travnja 2021.
28843

Kolumbija je sve više hit destinacija. Aviokarte su cjenovno postale pristupačne, po tome najbolje vidimo povećan interes i promet prema toj destinaciji. Možda novorastućoj popularnosti trebaju zahvaliti seriji „Narcos“ kroz čije smo scene imali priliku donekle upoznati ovu zemlju. Kolumbija je više od kokaina, prve stvari koju inače vjerojatno povezuju s ovom državom. Zadnjih godina ova država na samom sjeveru Južne Amerike polagano se mijenja. Turista ima, ali nije toliko razvikana destinacija te je pravo vrijeme da planirate put u ovu prekrasnu karipsku državu čije obale oplakuje i Tihi ocean. Još uvijek je jeftina destinacija, hrana nije GMO, a priroda i noćni život su nevjerojatni. Bez obzira volite li gradove, džunglu ili plaže, Kolumbija je zaista odlična jer nudi sve.

Ako niste znali, Kolumbija se odvojila od Španjolske početkom 19. stoljeća, no još je vidljiv utjecaj Španjolaca, primarno kroz jezik i arhitekturu. Kolumbijaca ima tek nešto manje od Španjolaca, oko 47 milijuna stanovnika, a žive uglavnom od izvoza nafte, kave, smaragda, zlata, tekstila, cvijeća i ugljena.

Kada putovati u Kolumbiju?

Obzirom na blizinu ekvatora, temperature u Kolumbiji su uvijek gotovo iste: 24°C duž obale i oko 7–17°C kako ulazite dublje u kontinentalni dio.

Iako se uvijek osjeti vlaga u zraku (amazonska klima), padaline variraju po sezonama. Najbolje vrijeme za posjet Kolumbiji je između prosinca i veljače te za Uskrs. Kiša može pasti bilo kada, ali uglavnom su to prolazne kiše. Samo izbjegavajte rujan i listopad jer je tada mnogo padalina.

Avio karte za Kolumbiju iz Zagreba od 4.559 kn

Gradovi Kolumbije:

1. Bogota

Bogota je glavni grad Kolumbije s preko 9 milijuna stanovnika. Posjetiteljima će najzanimljiviji bio stari dio grada u četvrti Candelaria, ali i pubovi, klubovi i restorani u Crvenoj zoni (Zona Rosa) i oko Parque de la 93, parka u sjevernoj četvrti El Chicó. Obavezno ponesite duge rukave jer je Bogota doslovno „cool“. Naime, Bogota se nalazi na 2600 metara nadmorske visine pa je prosječna temperatura i usred ljeta po danu tu oko 21 stupnja Celzijusa. ..

Obzirom da je Bogota glavni grad, u njega dolaze ljudi iz svih regija države te donose svoj utjecaj vidljiv u kulturnim aktivnostima, muzejima, povijesnim zgradama i gastronomiji. Ne propustite Muzej zlata (Museo del Oro) koji ima najveću zbirku zlatnih predmeta iz predkolumbovog doba. Simbol grada je Cerro de Monserrate, planina koja se izdiže nad gradskim centrom s crkvom na samom vrhu.

2. Cartagena

Cartagena je najpopularnije turističko mjesto u Kolumbiji, ali i gospodarsko središte Kariba.

Cartagena se topi u ljepoti i tropskoj vrućini. Ovdje zna biti puno toplije nego u Bogoti, ali i puno vlažnije. Predivan obalni grad izgrađen u kolonijalističkom stilu, sa svim bojama koje je tadašnja arhitektura nosila. One zgrade koje su novije su prekrivene zelenilom i biljkama, tako da se sve spaja u predivnu scenu.

Foto: Kobby Dagan / Shutterstock.com

Grad je poznat po dvorcu i zidinama, velikim trgovima koje okružuju restorani i kafići, a od znamenitosti treba svakako spomenuti Torre de Reloj (Sat kula), Plazu de la Aduana (trg), Castillo de San Felipe (dvorac), Palacio de la Inquisicion (palaču inkvizicije) i Convento de la Popa (Papin manastir).

Do Cartagene možete iz Bogote doći avionom, jer je cestom to gotovo cjelodnevni put – 18 i pol sati vožnje. Iz Cartagene možete pak otići na otoke Rosario, skupinu od 23 otoka, među kojima bismo izdvojili otok Baru (Isla Baru) na kojem je najljepša kolumbijska plaža s bijelim pijeskom- Playa Blanca.

3. Cali

Kolumbijski „najsportskiji“ grad, ali i najpartijanerski. Kažu da je zabava najbolja u Caliju, a odlično je kao plešete ili želite naučiti plesati salsu jer je ovaj poslovni i industrijski grad neslužbeno nazvan Svjetski grad salse. Centar salse je četvrt Juanchito, južno od centra grada, gdje možete plesati do jutra.

Za sve željne plesa i zabave, Cali je najbolje posjetiti tijekom sajma u prosincu između Božića i Nove godine te za vrijeme World Salsa festivala, koji je u rujnu, kada je i dosta kišovito.

Osim plesa, Cali se diči odličnim restoranima, pa tu svakako nećete biti gladni nakon plesanja.

4. Medellin

Medellin je jedan od najpopularnijih gradova u Kolumbiji, notorno poznat kao dom narkobossa Pabla Escobara, čiji smo životni put pratili u seriji „Narcos“ kroz prve dvije sezone. Danas, 15 godina nakon te dominantno narko-ere, Medellin je sasvim drugačiji grad od dva milijuna stanovnika i najboljim noćnim žvotom u cijelog državi- za zabavu otiđite u četvrt Poblado. Predlažemo da tu i pronađete smještaj kako biste bili u žiži događanja.

Foto: Fotos593 / Shutterstock.com

Ako ste fan serije „Narcos“, možda će vam biti zanimljiv podatak kako se njegova luksuzna rezidencija Hacienda Nápoles (Spanish for “Naples Estate”) gdje je imao i vlastiti ZOO nalazi u Puerto Triunfona otprilike 150 km istočno od Medellína. Životinje su nakon Escobarove smrti bile u jako lošem stanju, uglavnom su preživjeli samo bizoni, koze, zebre i nilski konji, dok druge životinje premještene u zoološke parkove koji su ih htjeli primiti.

Foto: Jess Kraft / Shutterstock.com
Foto: Anatoly Murzintsev / Shutterstock.com

Na slici: Grob Pabla Escobara na groblju Jardins Montesacro u Itagui

Danas je imanje u najmu privatnika koji je tamo otvorio tematski zabavni park pa je i vratio neke od životinja poput lavova, nosoroga i slonova. U Hacienda Nápoles imate (da, afrički!) muzej, vodeni park i mnogo toga za cjelodnevnu obiteljsku zabavu.

U Medellinu, naravno, postoji Muzej Pabla Escobara, a tu su i brojne turističke ture koje zarađuju na „putevima Pabla Escobara.“

Iz Medellina je lako doći do Nacionalnog parka, kao i do grada Guatape koji leži uz jezero. Udaljen je oko 8 i pol sati vožnje od Bogote južnije te 12 i pol sati vožnje do sjeverne Cartagene.

Foto: Fotos593 / Shutterstock.com, na slici: Guatape

5. Jardin

Ostavili smo skriveni biser za kraj. Jardin je šarmantan kolumbijski gradić na sjeverozapadu države. Kao da ga je vrijeme zaboravilo, ovaj maleni grad očuvao je esenciju kolumbijskog života.

Jardin je poznat po kućaama obojanim u svijele boje, mnoštvu cvijeća i slatkišima od mlijeka. Glavni trg El Libertador Park ukrašavaju vrtovi ruža, središnja fontana i neogotička Bazilika begrešnog začeća.

Obiđite baziliku, a zatim se odmorite na terasi nekog od brojnih kafića, uzmite konja i odjašite do vodopada u špilji Cueva del Esplendor (postoje brojni vodiči za špilju, a ulaz se plaća oko 100-ak kuna (55.000 COP-a ili kolumbijskih pesosa), povezite se žičarom na brdo za panoramski pogled na grad, a navečer se svakako vratite do centra i družite s lokalcima.

Do Jardina voze autobusi (oko 4 sata vožnje), a dovest će vas blizu glavnog trga gdje uzmite smještaj. Vikendom su cijene smještaja skuplje oko 15-25%, jer izbora nema previše obzirom da turizam ovdje još nije uzeo toliko maha.