Novosti

Putnička „bucket“ lista 30 iskustava: koliko ste ih doživjeli?

datum objave | 01. rujna 2023.
13728

Svijet je kao šarena lopta, gdje god je okreneš, nešto je lijepo i posebno. Ali kad bismo trebali sumirati nekih 30 TOP mjesta i iskustava prema onom što nam drugi putnici govore, ali i onom što smo sami doživjeli, putnička „bucket“ lista stvari koje treba doživljeti prije smrti izgledala bi nekako ovako:

1. Vidjeti auroru borealis

Aurora Borealis

Vidjeti plavičasti ples svjetla na nebu mnogim je putnicima na listi želja, jer takvo što ne mogu doživjeti kod kuće. Osim ako nisu sretnici rođeni na rijetkim lokacijama gdje se ples redovito održava.

Island po preporuci lokalaca: Gdje i kada „uhvatiti“ auroru borealis?

Vreli gejziri i aurora borealis- dva bitna razloga za posjetiti Island!

2. Posjetiti otočje Galapagos

Galapagos

Vulkanski arhipelag u Tihom oceanu smatra se najboljom destinacijom za iskusiti divlju prirodu. Tu je boravio i Charles Darwin i dobio nadahnuće za kasniju teoriju evolucije. Ogromne kornjače, iguane i pingvini oduševit će svakog posjetitelja zaljubljenog u prirodu.

12 prirodnih jezera u kojima možete plivati

3. Treking na Machu Picchu

Machu Picchu

Inke su bili prastanovnici Perua kojima je Machu Picchu bilo posljednje utočište i koje je otkriveno prije tek nešto više od 100 godina, točnije 1911. godine.

Dvjestotinjak zgrada u sklopu Machu Picchua smješteno je na vrhu tri brda, a do njega vodi poznati ‘Put Inka’ koji kreće iz grada Cusca i najpoznatija je treking ruta u Južnoj Americi. Putuje su u grupama s vodičem, a tijekom 4 dana prelazi se 43 kilometra tijekom kojih se izmjenjuju predivni planinski prizori, kamenom popločani putevi, ruševine i tuneli. Cijena treking je od 560 do 1000 USD-a, ovisno koliko vas je u grupi. Što vas je više, to je cijena manja.

Zbog velikog broja turista koji su počeli stizati na Machu Picchu, Peru je 2011. godine ograničio broj turista na 2000 – 2500 dnevno kako bi sačuvali grad od erozije i oštećenja. Stoga, ako planirate ovamo, karte nabavite i do dva mjeseca unaprijed.

4. Vidjeti Japan u proljeće

Japan

Posjetite Japan u doba kada cvatu trešnje i slavi se Budin rođendan, nikad nije bolje vrijeme za Daleki istok od proljeća.

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

13 stvari koje ne smijete propustiti kada idete u Japan. A možda baš zbog ovog i odete!

5. Istražiti Patagoniju

Patagonija

Najjužniji dio Južne Amerike između Magellanova prolaza i Río Negra, kojem pripada i Ognjena zemlja, uglavnom je prekrive stepama i ledenim vrhovima. Izazov je za svakog avanturista koji želi vidjeti drugačiji, neturistički dio naše planete, ali možda i krenuti ka Antartici iz mjesta Ushuaia. Patagonija je zemlja gotovo netaknute ljepote, teško dostupna i zahtjevna, ali vrijedna svakog koraka napravljenog u njenom smjeru. Nažalost, jednako koliko je lijepa, toliko je ugrožena klimatskim promjenama. Glečeri se povlače, njih 50, zbog povišenih temperatura, što je loša vijest za čovječanstvo, jer ovdje je uskladištena 1/3 svjetske zalihe pitke vode.

6. Posjetiti Amazonu

Amazona

Vodom najbogatija rijeka na Zemlji i po nekima najdulja rijeka na svijetu (dvojba je između nje i Nila), smještena je u Južnoj Americi i prolazi Amazonijom, najvećom prašumom na svijetu koju ujedno zovu i plućima naše planete. Pravi pustolovi obožavaju ovu rijeku zbog njezine divljine i širine, zbog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta koji tu obitava i zbog prekida veze s civilizacijom u širem smislu.

7. Istražiti hramove Angkor

Angkor

Najveći predindustrijski grad na svijetu nalazi se u Kambodži i svijetu je poznat po svojima hramovima. Njih čak tisuću, od koji je najveličanstveniji Angkor Wat (najveći vjerski objekt na svijetu) privlači preko 2 milijuna turista godišnje.

8. Promatrati migracije životinja u Serengetiju

Serengeti

Nacionalni park Serengeti u Tanzaniji jedno je od najvećih utočišta divljih životinja na svijetu, a prostire se između jezera Victoria, jezera Eyasi i Velike rasjedne doline. UNESCO ga je stavio na popis svjetske baštine upravo zbog godišnje selidbe milijuna životinja koje kreću u potragu za izvorima vode, a sa sobom povlače i grabežljivce.

Svake godine u svibnju i lipnju 2 milijuna gnuova, 500 000 gazela, 250 000 zebri, bivola, lavova i drugih životinja kreće prema zapadu.

Safari i Afrika: 6 najboljih safarija u Africi

9. Promatrati kitove

kitovi

Promatrati kitove i delfine u prirodnom okruženju poseban je doživljaj koji možete realizirati diljem svijeta, od Islanda pa do Tihog oceana.

Nama najbliže destinacije su Portugal, Norveška, Island i Škotska, pa preporučamo da u sklopu posjete tim zemljama svakako uključite i ovu aktivnost.

10. Diviti se Taj Mahalu

Taj Mahal

Najveličanstvenija grobnica na svijetu arhitektonski je spomenik u indijskom gradu Agri

koji je dao izgraditi mogulski vladar Džahan-šah u spomen za svoju preminulu ženu Mumtaz Mahal. Tisuće umjetnika i radnika radili su više od desetljeća na kompleksu građevina koji tvore ovaj dragulj islamske umjetnosti.

11. Vidjeti Grand Canyon

Grand Canyon

Prelijep i ogroman klanac izrazito strmih litica, poznati Grand Canyon, ostavlja sve bez daha bojama i strukturama koje je rijeka Colorado oblikovala milijunima godina. Na pojedinim mjestima dubok je 1600 metara, a dug je otprilike 450 km.

Vodič kroz nacionalne parkove SAD-a: Poznate kaktuse iz Westerna pronaći ćete u Saguaru!

12. Popeti se na Himalaju

Himalaja

Malo teži pothvat za koji treba jako dobra priprema, i organizacijski i fizički, ali bogme i novčana. Od 500 pa do 10.000 USD koštat će vas penjanje uz Himalaju, ovisno koliko daleko želite doći. Možete se utješiti trekingom ili skijanjem na ovoj planini, što je također posebno iskustvo.

Skijanje u Aziji: Japan, Južna Koreja i Himalaje za prave ljubitelje skijanja!

13. Roniti na Velikom koraljnom grebenu

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef ili Veliki koraljni greben najveći je koraljni greben na svijetu, a nalazi se u Australiji. Za svakog ljubitelja podmorja ovo je broj 1 za posjetiti, jednako kao što je tenisačima cilj osvojiti Wimbleldon ili Roland Garros.

Sve više morske temperature, onečišćenje vode i učestale ciklone pustoše Veliki koraljni greben, čime on prestaje biti stanište pogodno za život raznoraznih morskih vrsta, poput 600-ak vrsta koralja, delfina, morskih pasa, šarenih riba, zvijezda i kornjača.

14. Promatrati zoru nad Baganom

Bagan

Drevni grad Bagan u Mjanmaru ili Burmi dom je preko 2200 hramova i pagoda. Dolina hramova najposjećenije je turističko mjesto u ovoj zemlji, a mnogi je smatraju jednako lijepom kao Angor Wat.

Ico: Burma je predivna, još uvijek je jeftina, a turista nema. Požurite ako ne volite masivni turizam!

15. Kročiti na Antartiku

Antartika

Skup i izazov pothvat san je mnogih avanturista, a Davor Rostuhar upravo se sprema na pravu ekspediciji na Južni pol. Nije prvi Hrvat koji je kročio nogom na Antarktiku, to možete dosta jednostavno ako imate novca za prijevoz.

Gdje na odmor ako ne volite ljeto i vrućine?

16. Ići na road trip po SAD-u

Road trip

Cestom 66 mnogi žele proći. Cestu koja je od 1926. godine povezivala Chicago sa Santa Monicom zamijenila je nova autocesta, no u Illinoisu, Missouriju, New Mexicu i Arizoni još postoje dijelovi te povijeste autoceste kojima idu mnogi sanjari. Unajmite kampere i odvezite se s istočne na zapadnu obalu SAD-a u nezaboravnoj avanturi.

17. Voziti po Great Ocean Road

Great ocean road

Oko 240 kilometra duga cesta duž jugoistočne obale Australije između gradova Torquay i Allansford poseban je doživljaj svih koji ju prođu, zbog predivnog pogleda na ocean. Posebno ako se vozite u kabriju. Nešto kao vožnja Jadranskom magistralom, samo brže, sigurnije i ljepše.

18. Vidjeti Kineski zid

Kineski zid

Jedan od sedam svjetskih čuda najčešći je razlog zašto netko posjećuje Kinu. Dug 6250 kilometara, zid ipak nije vidljiv s Mjeseca, taj mit su odavno srušili astronauti iako i dalje živi u popularnoj kulturi.

19. Posjetiti Uskršnji otok

Uskrsnji otoci

Udaljeni vulkanski otok u Polineziji poznat i kao Rapa Nui, najprepoznatljivi je po ogromnim kamenim moai kipovima. Jedan je od najnenaseljenijih otoka na svijetu, a ime je dobio jer ga je na sam Uskrs 1722. godine otkrio Nizozemac Jakob Roggeveen.

Na ovom malenom otoku možete kampirati i istraživati prirodna bogatstva, pješice ili biciklom.

Ne propustite jame Uskršnjeg otoka – tok lave prema moru oblikovao je kanale koji su se, nakon što se lava ohladila, pretvorili u jame.

20. Posjetiti Svetu zemlju

Sveta Zemlja

Sveta zemlja posebno je mjesto Židova, muslimana i kršćana. Židovi vjeruju da je to Obećana Zemlja koju im je Bog dodijelio, kršaćnima je sveta jer se ondje rodio i živio Isus, dok muslimani vjeruju da je u Jeruzalemu Mahamed uzašao na nebo.

Putovanje u Izrael: Miami na Bliskom Istoku s puno Rusa neobičan je i privlačan grad za mlade

21. Safari u Namibiji

Namibija

U relativno mladoj državi nastaloj 1990. godine na jugu Afrike i na obali Atlanstkog oceana nalazi se predivan Nacionalni park Etosha pun žirafa, zebri i antilopa, a osim njih vidjet ćete i ružičaste plamence. Životinje u prirodnom staništu posjetiti u sklopu brojnih organiziranih safarija.

Safari i Afrika: 6 najboljih safarija u Africi

22. Put na Arktik

Arktik

Ljubitelji hladnih destinacija i posebni avanturisti na svom popisu svakako imaju posjet području oko Sjevernog pola Zemlje, u koji spadaju dijelovi Rusije i Kanade, Aljaske, Grenlanda, Islanda, Laponije, Svalbarda, kao i Arktički ocean. Tu ni u srpnju nije toplije od 10 stupnjeva pa se dobro pripremite.

23. Ići Putem svile

Put svile

Put svile ili Svileni put ime je mreže karavanskih putova čiji glavni cilj je bio povezivanje sredozemlja s istočnom Azijom. Svila je bila najvažnija trgovačka roba koja je prolazila Putom svile prema Zapadu i najvažniji kineski proizvod. Osim razmjene robe, put Svile bio je bitan za kulturnu razmjenu između različitih naroda, a 2013. godine Kina je pokrenula projekt obnove ovog puta.

24. Vidjeti pustinju Atacama

Atacama

U najsušoj pustinji na svijetu smještenoj duž obale Čilea nije baš vruće, kao što bi se pretpostavilo. Temperature se kreću između 0°C i 25°C, a posebna je po tome što u nekim područjima pustinje kiša nije pala posljednjih 400 godina. U pustinju koja izgleda kao površina Marda organiziraju se izleti iz San Pedra, a spektakl je vidjeti ogromnu slanu dolinu ili slanište Salar de Atacama.

25. Bacati rajčice u Španjolskoj

la tomatina španjolska 880

U malom gradu Buñol usred španjolske Valencije svake se godine u kolovozu održava fešta La Tomatina – bacanje rajčica u najvećoj uličnoj borbi hranom na svijetu. Ove godine održava se 30. Kolovoza. U borbi rajčicama sudjeluje oko 45.000 ljudi koju se gađaju s preko 125 tona rajčica! Ulaznice za ovaj festival su u prodaji, a posebno su organizirani izleti iz više španjolskih gradova.

14+ neobičnih festivala i tradicija zbog kojih vrijedi potegnuti na kraj svijeta

26. Posjetiti novozelandski Hobbiton

Hobbiton

Ako ste fan Gospodara prstenova ili imate djecu, posjet Hobbitonu na Novom Zelandu bit će još posebnije iskustvo. Magični svijet u Matamati na Sjevernom otoku mjesto je gdje je snimana trilogija, a ulaznice znaju biti rasprodane mjesecima unaprijed.

27. Putovati rijekom Mississippi

Mississippi

Putevima Marka Twaina od Minnesote do Meksičkog zaljeva proći ćete kroz 10 američkih država: Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Mississippi, Arkansas i Louisiana. Ploveći četvrtom najvećom rijekom na svijetu, iskusite svijet junaka iz mladosti Toma Sawyera i Huckleberryja Finna.

28. Posjetiti izgubljeni grad Petru

Petra

Grad u stijeni nastao 300 godina prije Krista skriven je iza malenog kanjona i predstavlja arhitektonsko čudo. Pola urezana u stijene, pola izgrađena, Petra je najvažnije blago Jordana i jedno od TOP svjetskih turističkih destinacija.

Ico u Jordanu: Do pive preko veze, do tuširanja u pustinji ni s vezom

29. Plivati s delfinima

Delfini

Zaplivati s delfinima, pomaziti ih i poljubiti, jedinstveno je iskustvo kojeg svi pamte. Te divne životinje možete doživjeti izbliza na brojnim lokacijama diljem svijeta, poput Floride, Bahama, Kube, Dubaija, Meksika itd. Ne bojite se, oni su zaista mazna bića.

30. Kupati se sa svinjama na Bahamima

Bahami

Bahami su poznati po divnom moru, suncu i plivajućim svinjama. Pig beach ili Big Bajor Cay je nenastanjeni otok u Exumi gdje živi 10-ak svinja (bilo ih je duplo više prije nego što su lani turisti svinjama dali alkohol od čega su umrle) koje se rado kupaju s turistima, a ponesete li malo kruha da ih nahranite, posebno će vam se umiljavati.