Vodiči

Prvi put u Kanadi: TOP 10 stvari koje morate posjetiti, napraviti i pojesti

datum objave | 30. rujna 2021.
25091

Mirna, ali vrlo cool američka susjeda ostavlja bez riječi svakog svojim krajolicima i gotovo netaknutom divljinom epskih razmjera. Zanimljiva, dvojezična i sportski nabrijana, ona je ujedno i domovina famoznog javorovog sirupa, ali i poslastice koja bi se sigurno našla u TOP 5 listi svakog ljubitelja junk fooda koji drži do svoje reputacije (ako već ne drži do linije 😉 – Poutinea. Poutine je kanadski pomfrit  s grudicama od sira i mesnog umaka Velouté. Sve je jako zasitno, nezdravo i ukusno. Ovo je must-eat kad ste u Kanadi, posebno Quebecu odakle je i ovaj specijalitet. No više o tome naknadno…

Ako je vam je Kanada nepoznanica o kojoj biste željeli znati nešto više, dozvolite da vas upoznamo:

1. Kanada svoje ime duguje nesporazumu! Starosjedioci Irokežani koristili su riječ kanata za naselje, ali Jacques Cartier i njegova pratnja nisu dobro razumjeli o čemu se radi, tako da su čitavo područje oko današnjeg grada Québeca zabunom nazvali Kanada. Ups!

2. Parlez-vous franglais? Kanađani govore i engleski i francuski. Dovoljan će biti i “samo” engleski za početak, eh? Inače, nacionalna  poštapalica “eh” dolazi na kraju rečenice i znači “Jel’ tako?”

3. Narcisse Snake Dens u Manitobi ima najveći broj zmija po metru četvornom (toliko da su postale turistička atrakcija), ali zato na newfoundlandskim otocima nema niti jedne.

4. U Kanadi je prostitucija legalna.

5. Istočnu obalu Kanade naselili su Vikinzi još u 11. stoljeću, tako da Kolumbo, sorry, nisi prvi. Pronađeni su i arheološki dokazi o prvim prekooceanskim posjetiteljima Sjeverne Amerike.

6. Iako je hokej na ledu sport broj 1, lacrosse je službeni nacionalni sport.

7. Košarku je izumio Kanađanin James Naismith.

8. Glavni grad Ottawa se prvo zvao Bytown, po pukovniku Johnu Byu koji je gradio kanal Rideau te spojio rijeku Ottawu i jezero Ontario.

9.  Kanađani su izmislili IMAX kina, elektronski mikroskop i kerozin.

10. Kanadski policajci jašu na konjima.

Koja mjesta morate posjetiti?

1. Nacionalni park Banff

Želite zamrznuta jezera? Pješčane plaže? Stjenovite obale? Raskošne šume?  Jedan od 37 kanadskih nacionalnih parkova sigurno će udovoljiti vašim željama. Banff je prvi kanadski nacionalni park, osnovan 1885. godine u Alberti. Nalazi se u srcu kanadskog Stjenjaka, pa samim time i pod zaštitom UNESCO-a.

Ako posjećujete zimi, nadamo se da ste u skijaškoj formi, jer tada je najbolje stati na skije i krenuti nizbrdo. Sezona skijanja traje od studenog do svibnja, a tada se možete voziti saonicama koje vuku psi i šetati po ledu i snijegu. Ljeti se ide na hiking, veslanje, bicikliranje i penjanje, a jesen je najljepše doba godine za fotografe koji žele uhvatiti nevjerojatne palete boja objektivima svojih aparata.

Park se nalazi na nekih 150 km udaljenosti od Calgarya i do njega se lako stiže autom, kao i lokalnim shuttle servisima.

2. Montreal i Toronto – najbolje od engleske i francuske strane Kanade

Montreal je drugi najveći kanadski grad, u njemu se govori francuski, ima najjaču glazbenu scenu na tom dijelu sjevernoameričkog kontinenta i odličan jazz festival. Za ovu kulturnu košnicu se kaže da je najeuropskiji kanadski grad, ujedno i dom Cirque de Soleila.

 

Toronto je kanadski New York i njegov je CN Tower nekada bio najviša zgrada na svijetu. Kada budete tamo, otiđite u shopping u Yorkville, na predstavu u neko od mnogobrojnih kazališta i jedite na Kensington Marketu.

3. Slapovi Niagare

Promatranje sila prirode na djelu uvijek ostavlja upečatljiv trag u našim sjećanjima, tako da i pogled na Niagarine slapove i svu silu vode koja se sruči s Horshoea, Bridal Veila i American vodopada nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Na vrhuncu vodostaja ljeti u svakoj sekundi se preko vodopada prelije preko 600 000 galona vode!

Slapove možete promatrati s kanadske i američke strane, s vidikovaca, ali i iz broda, jer na obje strane postoje organizirane vožnje. Grmljavina slapova će vas možda preplašiti, a vodena maglica smočiti, no isplati se! Isto tako, možete i prošetati iza slapova, jer s kanadske strane možete kupiti ulaznicu za organizirano vodstvo –  Journey Behind the Falls, a koštat će vas $16,25 CAD.

BTW, jeste li znali da je Napoleonov brat ovdje doveo svoju ženu na medeni mjesec?

4.  Kanadski Stjenjak

Ako ste u potrazi za adrenalinskim šutom i avanturama, onda su kanadski Rockiesi “otrov” po vašem guštu, jer ovdje će vam doći da iskreno od sreće zagrlite neko stablo, uz dužno strahopoštovanje  iskazano Majci Prirodi.

Duboko udahnite kada ugledate panoramu Stjenjaka, jer prizor jezera, gustih šuma i dramatičnih valova ostavlja bez daha, a zbog vukova, grizlija i puma

Ne bi bilo zgodno da zaista bez njega i ostanete. Zanimljivo je da su geološki Tibet i Stjenjak vrlo slični, vjerojatno zbog toga što su nastali u istom razdoblju.

5. Yukon

Oooogromno i slabo naseljeno područje, gdje žive plemena koje je jedva okrznuo suvremeni zapadnjački način života, malo se mijenjalo tijekom vremena. Svoj brojčani vrhunac naseljenosti doživio je za vrijeme Klondikeove zlatne groznice 1898. godine, tako da posjet Yukonu zapravo znači da ćete mnogo vremena provoditi na svježem zraku u divljini. Ali i kada se zaželite civilizacije, svratite do Dawson Citya i Whitehorsea.

Što morate napraviti?

6. Pogledati hokejašku utakmicu

Ako vas put nanese zimi u Toronto, onda je utakmica Toronto Maple Leafsa MUST DO stvar. Lijepo se poput lokalaca zaputite do Air Canada centra, gdje možete gledati (među ostalim) kako se dvojica likova tuku golim šakama (nakon pozamašne količine Molson Canadiana, odnosno kanadske Žuje), dok ekipa u oklopima i palicama juri komad vulkanizirane gume.

Posjetite i Hockey Hall of Fame i divite se Stanley kupu iz neposredne blizine.

7. Jesti Poutine

Kako svaki food junkie koji drži do sebe zamišlja raj? Zamišlja ga kao pomfrit u kombinaciji s rastopljenim sirom i umakom sa strane. Vjeruje se (jer se ne može sa sigurnošću utvrditi) da je Poutine nastao u Warwicku, malenom kvebekaškom gradu, kada je mušterija zamolila Fernada Lachancea u njegovom restoranu da ubaci u istu vrećicu pomfrit i komadiće sira, jer je bila u žurbi. I voila! Legenda kaže da je ugostitelj rekao “Ovo je poutine!” koristeći kvebekaški slang izraz za nered.

Ovoj kombinaciji je 1964. godine još jedan ugostitelj, Jean Paul Roy, dodao i umak, a ostatak je povijest. Bon appetit!

8. Voziti kanu na jezeru

Vožnja kanuom na nekom od mnogih kanadskih jezera uobičajena je ljetna aktivnost za vrijeme druženja s obitelji i prijateljima. Obratite se nekoj od brojnih agencija koje organiziraju izlete s iskusnim vodičima, uhvatite se vesla te uživajte u pogledu.
Za one koji žele znati više, neka posjete Muzej kanua u Ontariju.

9. Prehodati viseći most Capilano

Slika govori 1000 riječi, a kada pomnožite 1000 sa 33 metra visine, osjetit ćete provalu adrenalina u svom organizmu. Uživajte u pogledu!

10. Gledati Auroru Borealis

Sve od kolovoza do travnja na kanadskom nebu glavnu riječ vodi polarna svjetlost, i najbolje bi je bilo promatrati negdje na području Yukona. Neonske tonove zelene i žute može se promatrati i iz Manitobe, a ako budete dovoljno odvažni, onda možete promatrati i polarne medvjede.

Drugo mjesto za vidjeti auroru borealis – Island!