Tips&Tricks

Požurite na Kubu prije gužve: Amerikanci dobili dozvolu za avionske letove do Kube

datum objave | 11. siječnja 2016.
4142

Uskoro će se na Kubu moći putovati komercijalnim letovima direktno iz SAD-a, čime će se ukloniti jedan od posljednjih postojećih “suvenira” Hladnog rata. Čim sporazum između SAD-a i Kube bude potpisan, trebali bi krenuti prvi komercijalni letovi nakon 1961. godine i početka kubanske krize. Točan datum još uvijek nije poznat, ali američka i kubanska vlada su pristale na dogovor i odlučile dozvoliti letove, ali ono što i dalje ostaje nelogično je činjenica da je Amerikancima zabranjeno dolaziti na Kubu u turističke svrhe.

Zakonom je dozvoljeno putovanje obiteljima koje su godinama, pa čak i desetljećima, bile razdvojene tek komadićem mora, humanitarcima te raznim vladinim dužnosnicima. Sporazumom je dogovoren broj od 110 povratnih letova dnevno, raspoređenih na čak 10 međunarodnih kubanskih aerodroma.

Aviokompanija JetBlue jedina za sada nudi charter letove za Kubu na redovitoj osnovi te je objavila kako namjerava svoje dosadašnje charter usluge pretvoriti u redovite komercijalne letove, a planiraju im se priključiti i United i American Airlines, koji trenutačno godišnje vozi preko 1200 charter letova na Kubu.

S ponovnim otvaranjem ureda američke ambasade na Kubi krajem 2015., realizacija ovog plana postaje svakim danom sve bliža. Već lani je zabilježen porast broja Amerikanaca na Kubi za 50%, a hoteli i restorani su digli cijene zbog sve veće potražnje, a ograničenog kapaciteta Sjedinjene Američke Države još drže Kubu pod ekonomskim embargom koji brani većinu trgovine i putovanja. Jedino Kongres može ukinuti embargo, a Republikanci to neće napraviti dok se ne dogode promjene.

Stoga još nema govora o masovnom turizmu i letovima iz SAD-a pa iskoristite priliku za posjet ovoj predivnoj karipskoj otočnoj državi, gdje je uvijek toplo, a ljudi su predivni.

Ako ste razmišljali o tome da posjetite ovu otočnu zemlju, pročitajte naš e-book VODIČ KROZ KUBU pisan iz prve ruke (u tijeku je i mogućnost osvajanja 1000 kuna vouchera za sljedeće putovanje!) i možda ćemo vas potaknuti da rezervirate kartu još danas, dok postoji “ovakva” Kuba.