Novosti

Portugal: Rupa u vodi izgleda kao portal u drugi svijet

datum objave | 26. siječnja 2017.
10292

Ogroman vir u portugalskim planinama izgleda nevjerojatno, kao neki portal u drugi svijet.  Ta velika rupa usred Portugala poznata je kaoCovão do Conchos i dio je postrojenja hidroelektrane na najvišem portugalskom planinskom lancu Serra da Estrela.

Covão do Conchos djelo je ljudskih ruku te nema ničeg nadnaravnog u njoj.  Rupa koja izgleda kao veliki slivnik za sifon sagrađena je 1955. godine kao dio elektrane, i kroz 1519 m dug tunel prolazi voda koju vuče iz rijeke Naves do brane u laguni Comprida na otoku Flores u portugalskim Azorima.

Zahvaljujući prirodnom prekrivaču koji je niknuo na njenim obodima, rupa na prvu  djeluje kao mitsko čudovište, nešto poput mesinske Haribde, ali srećom, čudovište iz Homerove “Odiseje” ipak ne postoji.

Putnici koji žele vidjeti ovo inženjersko rješenje na vlastite oči to mogu učiniti ako se odluče za planinarenje i šetnju Serra de Estrelom. Prednost je  što još puno ljudi ne zna da ovo postoji pa se nesmetano može uživati  u pogledu i prirodi, a preporuka je da tamo odete zimi kad je vodena površina zamrznuta.

Gigantski odvod nije jedan jedini svijetu, ali je sigurno jedan od najljepših. Ovo je dovoljno dobar razlog da posjetite Portugal, odnosno Azore.

Izvor fotografija: source-geocaching.com

Pročitajte još:

“Mojih 6 mjeseci života na Azorima bila je predivna avantura”

Azori: što raditi kao turist usred Atlantika?

NEOBIČNA PUTOVANJA ZA AVANTURISTE: Kako stići do Grenlanda i što tamo raditi?

VIDEO- TOP 10 svjetskih tržnica gdje se najbolje jede