Vodiči

Portugal putovanje 7 dana: Lisabon, Porto, izleti i plaže obale Algarve

datum objave | 05. lipnja 2020.
30025

portugal 03 porto

Tjedan dana u Portugalu je taman dovoljno da okusite jednu od najljepših europskih destinacija. Ako dolazite u ovu zemlju na vikend, fokusirajte se na Lisabon pa dođite ponovo. Šteta bi bilo da propustite Porto, Sintru, najzapadniju kopnenu točku europskog kontinenta Cabo da Roca ili pak obalu Algarve na samom jugu.

Lisabon: Najbolji grad za vikend putovanje

Ako imate 7 dana za Portugal, predlažemo sljedeću turu:

 • Lisabon – 3 dana
 • Cabo da Roca – Sintra 1 dan
 • Algarve ili Porto – 3 dana

LISABON

Vjerojatno ćete sjetjeti u Lisabon, jedan od najljepših europskih glavnih gradova smješten uz more. Brdoviti Lisabon odličan je za šetnju unatoč činjenici da morate stalno hodati gore-dolje. Zaista, ne morate uopće koristiti javni prijevoz da vidite većinu must-see atrakcija, osim kad javni prijevoz sam po sebi nije ta atrakcija (tramvaj broj 28 ili pak uspinjača). Zbog svog izgleda Lisabon je dobio nadimak „Europski San Francisco”. Srećom, nije tako skup. Dapače, cjenovno je vrlo pristupčan. I vrlo vjerojatno ćete se zaljubiti u taj grad.

 

Gdje odsjesti?

Smještaj uzmite u nekim od triju centralnih četvrti: Bairro Alto, Chiado ili Baixa.

Bairro Alto je poznat po noćnom životu pa ako niste tip za buku do 5 ujutro, potražite krevet negdje drugdje.

Što raditi?

Predlažemo da pročitate Lisabon: Najbolji grad za vikend putovanje gdje osim prijedloga što raditi 3 dana u Lisabonu, imate navedena i mjesta za finu hranu, ali i plaže u blizini.

Nemojte propustiti lisabonski noćni izlazak koji počinje jako kasno. Naime, u Lisabonu, kao i čitavom Portugalu, običaj je da se radi od 10-11 ujutro pa do 18-19 navečer. Na večere se ide oko 21-22, a u provod tek iza ponoći. Stoga su ulice nerijetko pune u sitnim noćnim satima…ali tako su navikli!

SINTRA I CABO DA ROCA

Zadnji dan u Lisabonu unajmite automobil ili sjednite na vlak kako biste posjetili povijesno selo Sintru. Idete li s djecom, ovo je definitivno mjesto gdje biste ih trebali voditi jer dvorci izgledaju kao iz Disneyevih bajki. Jednako i ako patite od romantike.

Možda u jednom danu, ako krenete dovoljno rano, uspijete posjetiti i najzapadniju točku europskog kontinenta Cabo da Roca te se vratiti u Lisabon prolazeći kroz priobalno selo Cascais. Cabo da Roca je inače od Lisabona udaljen tek 40 kilometara, a lokaciju ćete iz daljine prepoznati po ogromnom svjetioniku.

Svjetionik na Cabo da Roca je prvotno izgrađen 1772. godine, no ovaj koji se danas nalazi na tom mjestu potječe iz 1842. godine. Uzdiže se 50 metara iznad oceana, a svjetlo koje baca može se vidjeti 46 kilometara dalje na pučini.

PORTO ILI ALGARVE

Drugi dio putovanja ovisi o vašim preferencijama, odnosno godišnjem dobu. Kada krenete prema sjeveru, možete do Porta volite li razgledavanje, romantiku i dobro iće i piće, ili pak možete prema jugu do obale Algarve na kupanje.

OBALA ALGARVE

Ako idete ljeti u Portugal, zaobiđite južni dio Portugala Algarve jer su tada na obali ogromne gužve, a cijene visoke. No zaželite li se morskog ugođaja i plaže u kasno proljeće ili početak jeseni, Algarve će vas fino ugostiti.

Kao i na Jadranu, teško je odabrati jednu lokaciju i reći „Tamo trebate ići“. Stoga ćemo vam preporučiti nekoliko njih, a vi dalje istražite po guštu i volji. Neke lokacije su vrlo pristupačne i popularne kao npr. Faro, koji je glavni grad regije, ili pak Lagos i Albuferia, a ako ste u potrazi za mirom, potražite manja mjesta uz obalu poput Tavire ili lijepa sela u unutrašnjosti kao što je Salir.

Duž obale postoji nebrojeno puno lijepih plaža. Neke su se smjestile podno litica (Praia dos Três Irmãos i Praia do Camilo), neke se nalaze pak unutar špilja koje nude hlad tijekom dana (Praia de São Rafael, Praia do Carvalho), a neke su pak ogromne (Monte Gordo, Praia da Rocha, Praia de Tavira).

Lagos je grad na jugu Algarvea, poznat po zidinama, liticama i plažama, ali i po drvenim stepenicama koje vode do špilje s pijeskom Praia do Camilo. Obližnje litice Ponta de Piedade pružit će vam predivne poglede.

Albufeira je priobalni grad na pola puta između Fara i Lagosa. Nekadašnje ribarsko selo danas je popularna turistička destinacija, s pješčanim plažama i bogatim noćnim životom. Grad je odlično mjesto i ako namjeravate roniti ili promatrati dupine.

Praia da Rocha je predivna plaža oko koje je nastalo naselje odlično je mjesto za sve koji vole život na plaži. Predivan bijeli pijesak izvrstan je i za šetnje ujutro i predvečer, a uz plažu je hrpa restorana i kafića u kojima možete nastaviti uživati.

Tavira je odlično mjesto za ljubitelje mira i kulturnog uzdizanja. Grad je poznat po tome što ima više crkvi nego bilo koji drugi portugalski grad, ali i po unakrsnim krovovima telhados em tesoura. Naime, u tavirskim kućama svaka soba ima svoj zaseban krov, a kad ih gledate iz zraka, čine svojevrsni unakrsni uzorak.

Za odličan pogled ne propustite litice na Cabo de Sao Vicente koji je zapravo najjužnije istureni komad kopna prema oceanu.

Mjesta na obali Algarvea ukratko:

 • Super kao baza – Faro
 • Najbolja destinacija ukupno: Lagos, Albufeira ili Praia da Rocha.
 • Za obitelji s mlađom djecom: Praia da Luz, Alvor i Carvoeiro
 • Za obitelji s tinejdžerima: Albufeira, Praia da Rocha
 • Za ljubitelje povijesti i kulture: Lagos, Tavira, Faro i Silves (dnevni izlet)
 • Za partijanje: Albufeira, Praia da Rocha i Lagos
 • Za odmaranje: Tavira, Alvor, Praia da Luz i Carvoeiro
 • Za luksuz: Vilamoura i regija Vale Do Lobo

PORTO

Porto je drugi najveći grad u Portugalu, a mnogima je čak ljepši i ugodniji od Lisabona. Nalazi se sjevernije i cijene su manje. Porto je zaista šarmantno mjesto, dovoljno veliko da nudi velik izbor za razgledavanje i noćni život, a opet dovoljno malen da vas odmori. Od Lisabona do Porta treba vam otprilike kao od Zagreba do Splita.

Gdje odsjesti?

Najbolje da smještaj potražite u centru, u četvrti Ribeira, koja se nalazi uz obalu rijeke. Nije loše uzeti ni smještaj preko puta, u četvrti Vila Nova de Gaia do koje se lako stiže pješice preko mosta.

Što raditi u Portu?

O Portu smo već pisali u članku Želucem kroz Porto i Lisabon: Franscesinha i kolači od bakalara, biste li probali? kojeg obavezno pročitajte jer ne želite propustiti famoznu hranu u ovom gradu gdje se rodilo piće porto. Priča ide odako: Portugal je vino proizvodio tisućama godina i vino je važan izvozni element od 12. stoljeća kada je nastala Kraljevina Portugal. Zemlja je zbog svog zemljopisnog položaja uz Atlantski ocean trgovala s mnogima, posebno Britancima, s kojima su 1386. godine sklopili i političko-komercijalni ugovor. Do druge polovice 15. stoljeća, Britanci su uvozili ogromne količine portugalskog vina, a Portugal pak balakar. No sve do 1678. nije postojalo piće porto.

Naime, s vremenom su Britanci tražili kvalitetnija vina. Našli su jedno pored rijeke Duoro, no postojao je problem: vinogradi su bili stotinama kilometara udaljeni od komercijalnog središta trgovaca u Viani do Castello. Rješenje je bilo vino dopremiti rijekom Duoro do Oporta, grada na obali Atlantika i tamo ga staviti na brodove za Britaniju. To se vino zvalo ‘Oporto’ ili ‘Porto’ kako ga danas zovemo. No postojao je i dodatni problem. Dobro portugalsko vino često bi se pokvarilo do dolaska na destinaciju. Stoga su oporto odlučili „osnažiti“ rakijom, a do 1850. godine rakija se dodavala u većinu oporta već prilikom procesa fermentacije.

Stoga, kada dođete u Porto, obavezno si priuštite posjet nekom dobrom podrumu:

 • Caves Taylor’ssin britanskog osnivača zaslužan je popularnost ovog vina jer je bio prvi trgovac koji je putovao u unutrašnjost do rijeke Duoro u potrazi za dobrim vinom.
 • Caves Churchill
 • Caves Cálem
 • Espaço Porto Cruz
 • Caves Ferreira – jedini koji je dan danas u rukama Portugalaca

Dakle, prvi dan u Portu prošećite centrom, pređite na drugu stranu preko mosta Luis I i kad se nađete na drugoj strani, odaberite u koji ćete vinski podrum ući da doslovno osjetite okus Portugala.

Opijeni vinom, vratite se preko mosta natrag do centralne četvrti Ribeira gdje se osim predivne katedrale Se nalaz i Palácio da Bolsa s pozlaćenom Arapskom sobom. Produžite do crkve sv. Frane i povirite u kapelicu napravljenu od drva prekrivenom kilogramima zlata.

U Ribeiri se osim znamenitosti nalaze i brojni restorani i kafići pa tu nešto pojedite ili krenite na provjerena mjesta koja smo vam spomenuli u ranije navedenom članku.

Sutradan nakon doručka otiđite žičarom opet na drugu stranu, po mogućnosti s dobrim fotoaparatom jer je pogled na grad s vrha fascinantan.

Spustite se u centar i dan provedite istražujući okuse Porta: francesinhu i tripice, dva specijaliteta po kojima je grad poznat. Ili pak otiđite do tržnice Mercado do Bolhao, a za ručak prezalogajite nešto riblje i jeftino u jednostavnom restoranu Cafeteria Pintainho.

Zatim prošećite do tornja Clerigos i usput stanite u neki specijalizirani dućan te kupite najbolje suvenire – hranu i vino. Ili to ipak napravite na kraju nakon što se popnete uz 240 stepenica tornja i došli na mjesto s pogledom na čitav grad.

Treći dan otiđite do željezničke stanice São Bento, sagrađene 1916. godine, čija je unutrašnjost ukrašena mozaikom od 20.000 azujelo pločica, tako tipičnih za Portugal. Pločice održavaju povijest jer potječu iz doba Maura, a na željezničkoj stanici na njima je prikazana i povijest Portugala.

Obavezno posjetite i knjižnicu Livraria Lello & Irmão u centru, blizu crkve Clérigos, u kojoj je navodno J. K. Rowling dobila inspiraciju za Harryja Pottera. Ulaznica se plaća, ali novac dobijete natrag ako kupite neku knjigu. Kad smo već kod Harryja Pottera, nemojte se i iznenaditi ako na ulici vidite puno mladih s plaštevima. To su studenti kojima je to uniforma. Ranije su ih zvali šišmiši, a u novije vrijeme zovu ih Harry Potteri.

Nije li vam dosta, popijte preskupu kavu u kafiću Majestic gdje je, opet navodno, J. K. Rowling napisala prvu verziju romana „Harry Potter i kamen mudraca“.

Dan završite shoppingom u ulici Rua de Santa Catarina u četvrt Bolhão. Zaustavite se kod A Pérola do Bolhão i Comer e Chorar Por Mais – dvije specijalizirane trgovine koje prodaju probranu selekciju mesa, sira, džemova, porta i ostalih delicija.

BITNO:

 • Ponedjeljkom je većina znamenitosti u Lisabonu i Portu zatvorena.
 • Nedjeljom ujutro mnogi muzeji i ostale atrakcije možete posjetiti ili besplatno ili uz poveći popust s lokalnom turističkom iskaznicom.Lisabonsku karticu možete naručiti internetom i pokupiti prilikom dolaska na aerodromu ili pak u agenciji u centru, a cijene variraju ovisno o tome uzimate li ju na 24, 48 ili 72 sata.
 • Za Portugal ne trebate nikakva cjepiva.
 • Ako imate hrvatsku putovnicu, ne treba vam ni viza.
 • Planirate li unajmiti automobil, ne zaboravite ponijeti vozačku.
 • Na autocestama postoje kamere pa vam kazna može doći kući i par mjeseci nakon boravka u toj zemlji. Zato pazite na gas.

PRIJEVOZ U PORTUGALU

U gradovima svuda idite pješice ili se služite javnim prijevozom, a između gradova je optimalno uzeti rent-a-car. No ako nemate auto ili jednostavno ne želite voziti, do svih destinacija možete doći autobusom ili vlakom.

Primjerice, želite li iz Lisabona u Sintru i do Cabo da Roca, sjednite na vlak za Sintru na lisabonskoj stranici Rossio. Vlak ide svakih 20 minuta, a za 40 minuta ste tamo. Iz Sintre pak sjednite u autobus broj 403 koji će vas odvesti do Cabo da Roca. Taj bus vozi jednom na sat, a raspored provjerite na stranici scotturb.com. Za povratak u Lisabon sjednite u autobus 403 za Cascais i tamo se prekrcajte u vlak za Lisabon. Vlak ide također svakih 20 minuta, ali će vas u Lisabonu iskrcati na stanici Cais do Sodre, ne Rossio. Ako imate lisabonsku karticu s popustima, znajte da na autobusne linije za Cabo da Roca imate 10% popusta.

KADA IĆI U PORTUGAL

Najbolje vrijeme za posjetiti Portugal su proljeće i jesen jer je vrijeme dobro. Prosječna temperatura mora u Algarveu u listopadu je 21˚C, a vjerojatno ćete i u Lisabonu nositi kratke rukave u to doba. Dani su još dovoljni dugi da možete uživati u svemu, a gužve su manje. Svibanj, lipanj, rujan i listopad su mjeseci za idealan posjet Portugalu.

Pokušajte izbjeći najtoplije mjesece srpanj i kolovoz, kada je ujedno i najveća gužva, pa i cijene divljaju.

Od listopada do travnja riskirate ružno vrijeme s kišom, iako Portugal zna i tada biti osunčan danim.

Želite doživjeti čari sunčanog Portugala? Avio karte i hoteli te čekaju!