Novosti

Poljska ima novu biciklističku stazu na solarno punjenje koja svijetli u mraku

datum objave | 02. studenoga 2016.
9094

Bicikiliranje je definitivno jedno od naj eko-friendly načina putovanja, a sada kada se koriste obnovljivi izvori sunčeve energije kako bi se punila biciklistička signalizacija na stazama, bolje ne može!

Svjetleća biciklistička staza u sjevernoj Poljskoj, u Lidzbarku Warmiskom, svijetli u mraku zahvaljujući materijalima na solarno punjenje. Ne samo da doprinosi sigurnosti na cesti, nego je još i jako cool jer svjetli plavom bojom da se uklopi u okoliš i nebo.

Fosfor može isijavati svjetlost različitih boja, ali Poljaci su odabrali plavu kako bi se lijepo uklopila u okoliš i kako bi davala asocijacije na nebo (odnosno izvor energije). U trenu kada se sustav isprazni, sam se opet počinje puniti, tako da je u potpunosti samoodrživ.

Stazu je gradio TPA Instytut Badań Technicznych od sintentičkih materijala (koji sadrže luminofore) koji mogu emitirati svjetlo do 10 sati bez prestanka nakon što se solari napune sunčevom svjetlošću tijekom dana. Iako je Poljacima kao inspiracija poslužio sličan nizozemski projekt, staze se ipak razlikuju jer su Nizozemci za izgradnju svoj koristili LED svjetla, dok poljska staza ovisi isključivo o sunčevoj energiji.

Trenutno se staza još uvijek testira, ali nadamo se da će ideja i projekt zaživjeti te da će se i u drugim zemljama u skoroj budućnosti implementirati.

Pročitajte još: