Tips&Tricks

Plan putovanja: Šri Lanka u 2 tjedna

datum objave | 13. studenoga 2015.
13297

**Akcija** Šri Lanka iz Zagreba već od 3099 kn!! Za dodatne info kliknite ovdje!

Imali smo dva tjedna za obići Šri Lanku, sa zadatkom da prođemo ono osnovno: od glavnog grada preko plaža pa do obilaska hramova, a evo što smo uspjeli vidjeti:

Colombo

Naša dvotjedna avantura započela je u Colombu, gdje smo sletjeli. Nakon gradova poput Bangkoka i poprilično kaotičnog New Delhija, Colombo možda i ne upada u kategoriju”čudo neviđeno”. Usprkos tome, preporučujemo da provedete dan ili dva u njemu i nastavite put juga i rajskih plaža s razglednica.

Zapravo, teško je bilo ne povlačiti paralele između Šri Lanke i Indije prilikom dolaska, što zbog blizine zemalja, što zbog nekih zajedničkih etničkih, jezičnih i vjerskih veza. Ali čim smo stupili nogom na međunarodni Bandaranayake aerodrom, počeli smo polako mijenjati mišljenje. Ono što nas je odmah pozitivno iznenadilo bila je brzina interneta. Obzirom da se do relativno nedavno na Šri Lanci vodio građanski rat, začudilo nas je postojanje high-tech infrastrukture i tehnologija. Saznali smo da Japanci ovdje testiraju nove stvari, jer je Šri Lanka dovoljno malena otočna država da savršeno posluži za tu svrhu.

Iako se gradske vlasti Colomba trude očuvati što veći broj zelenih površina u gradu i nastoje potaknuti stanovnike grada da sortiraju proizvedeni otpad (što nas je automatski podsjetilo na Indiju, gdje je lutrija pronaći kantu za smeće), glavni se grad ipak ne razlikuje previše od metropola susjednih zemalja po pitanju prljavštine koja se taloži na ulicama. Pločnici koji se nalaze u blizini Pettah tržnice natkriveni su limenim krovovima koji proizvode nevjerojatnu količinu buke čim padne najmanja kiša i izgledaju kao da su mumificirani u stoljećima prljavštine, što je još uvijek svojevrsna apoteka u usporedbi s fekalijama glaziranim tračnicama obližnje Colombo Fort željezničke stanice.

Na Šri Lanci se vozi lijevom stranom pa pokušajte ne poginuti dok se ne naviknete. U gradu postoji i velika biciklistička staza, a mi smo odabrali rikše i tuk-tukove kao glavno sredstvo prijevoza i vozili se uz ocean Galle cestom. U Colombu, koji stvarno ima neki neopipljiv šarm, svakako posjetite Nacionalni muzej Šri Lanke, prošećite Trgom neovisnosti i Gangaramaya hramom. Lokalna hrana je slična indijskoj i zato kada se umorite od šetnje ili surfanja, samo navalite na lokalni street food. Cijene su zaista prihvatljive, jer ćete za male novce jesti odličnu i svježu morsku ribu. Za Šri Lanku općenito važi da ćete uglavnom jesti ribu, curry i rižu, a za doručak probajte “aapu”, palačinke u obliku zdjele, napravljene od rižinog brašna i kokosovog mlijeka, a unutra možete imati različita punjenja. Jaje odlično paše uz to pa smo mi to stalno jeli ujutro!

Kulturni trokut i budistički hramovi, za one koji to vole

Kandy je drugi najveći grad u Šri Lanci i polazna je točka tzv.kulturnog trokuta, pa kad smo već morali proći kroz njega, odlučili smo se zadržati na jedan dan. Ako nastavljate putovanje, nema potrebe da ostajete prespavati, osim ako ne idete u Sigiriyu, do koje se ide autobusom i mora se proći kroz Dambullu. Stvar je u tome da u Dambulli nemate zapravo što vidjeti da bi noćenje u nekom od tamošnjih hotela platili kao suho zlato. Zato je bolje pričekati jutro da bi krenuli za Sigiriyu, je putovanje traje pola dana i tada možete nastaviti dalje prema planu puta.

Iz Kandya se ide i za Anuradhapuru, nekadašnji glavni grad Šri Lanke (prije više od 2500 godina). Ulaz smo platili 3150 rupija, ali za razliku od Sigiriye u kojoj se može vidjeti samo stari kameni grad i za koju se ulaz plaća 2000 rupija, odnosno nekih nekih 15$, ovdje imate i što vidjeti. Dio drevnog glavnog grada nalazi se na UNESCO-vom popisu zaštićene svjetske baštine.

Anuradhapura jedan je od najstarijih gradova na svijetu koji je stalno naseljen i od velike je važnosti za budiste zbog mnoštva hramova i vjerskih spomenika za koje se smatra da neki od njih čuvaju relikvije samogGautame Bude. Na preko 30 kvadratnih kilometara smješteno je 2500 godina povijesti i bitnih budističkih vjerskih punktova, poput Sri Maha Bodhija, stabla za koje se vjeruje da je ispod njega meditirao Buda, ili Thuparmaye, stupe u za koju se smatra da čuva Budine kosti.

Za razliku od Angkor Wata, Anuradhapura se čini gotovo netaknuta, u smislu broja zapadnjačkih turista koje (ni)smo sreli u razgledavanju. Ironija ove situacije leži u tome da nam je zapravo bilo potrebno pronaći vodiča koji govori engleski, jer mi ne govorimo sinhaleški. Postoje table s objašnjenjima, ali neke su toliko dotrajale s vremenom, da su postale nečitljive.

Jedna od nama zanimljivijih stajala je pred jednim budističkim svećenikom i na njoj je pisalo da ne uzima novac te moli da se novac spremi. Također, dozvoljavao je fotografiranje, ali je zamolio da mu se prolaznici ne obraćaju. Kao netko tko dolazi iz druge kulture i iz tradicionalno turističke zemlje shvatili smo da je činjenica što je Šri Lanka još uvijek nepoznanica mnogim turistima zapravo dvosjekli mač. Nama nije smetalo biti u Anuradhapuri čitav jedan dan, jer nam vrućine i vlaga ne smetaju (posebno dalmatinskom dijelu ovog putovanja). Za one manje izdržljive, upozorenje: ulaznica koju kupite vrijedi samo jedan dan, pa nemate „fore“ za se vratiti kasnije.

Nuwara Eliya ili gdje god pogledaš zeleno

Na samo 70km od Kandyja smješten je grad koji se smatra središtem šrilanške (valjda se ovako kaže :D) regije u kojoj se uzgaja čaj. Plantaže čaja se rasprostiru na nadmorskoj visini iznad 1500 m i čine dio krajolika koji će vas ostaviti da doslovno otvorenih usta promatrate mjesto na kojem se nalazite. Pripremite se i za pad temperature, jer prosječna temperatura ovdje iznosi oko 15.9°C. Odvojite vremena za boravak Nuwara Eliyi i posjetite neke od tvornica čaja. Mi smo pekoe čaj s narančom popili u Mackwoods Labookellie tvornici, na 10-ak km udaljenosti od Nuwara Eliye. Inače, cijena ulaznice u tvornicu je sitna, ali ćete zato vožnju taksijem ili tuk-tukom platiti od 500 do 1000 rupija (pa i više!)

Prirodna ljepota Šri Lanke zaista leži u zelenilu ovog područja ispresijecanog hrpetinom slapova. Ramboda slapovi su smješteni na 30 km od Nuwara Eliye, na vrlo uskoj cesti koja vodi do centra grada. Pazite da se ne poskliznete kao neki, khm, dok budete prelazili preko vrha slapa ili jednostavno odaberite drugačiju perspektivu i promatrajte slap iz podnožja iz udobnosti restorana.

Kad su nas frendovi pitali kako je tamo, mi smo rekli „zeleno!“. Stvarno, gdje god pogledaš, sve je zeleno, i to u takvoj nijansi zelene da ne vjeruješ da nije Photoshop. Kako smo mi bili tamo prije travnja, kada ovo mjesto zapravo oživi s raznim moto trkama i trkama konja, a nismo bili u romantičnim parovima da iskoristimo, nismo baš imali što pretjerano raditi pa smo požurili na plažu uhvatiti ten.

Plaže Šri Lanke i sirotište za slonove

Pisali smo o TOP plažama Šri Lanke, a i dalje mislimo da je najveći problem odlučiti se gdje ići. Neke su za bogate, neke za zaljubljene, neke su žutog pijeska, neke bijelog. Na kraju smo od svih odlučili potegnuti do plaže Unawatunana samom jugu, jer su je opisivali kao plažu za partijanere, a mi smo mladi.Sve što vam možemo reći jest da je plaža slična hrvatskim utoliko što su neke kuće tik do plaže, da nam je trebalo 2 dana da se malo svi skupa priviknemo, ali da smo tamo ostali duže nego što smo planirali jer je toplo, zabavno i jeftino!

Ako imate više od dva tjedna vremena za Šri Lanku, postoji još hrpa stvari kojima si možete popuniti raspored. Idite roniti kod Trincomale, posjetite Pinnawala sirotište za slonove ili se prebacite na poluotok Jaffnu.

BONTON I PONAŠANJE NA ŠRI LANCI:

Najbolji savjet koji vam možemo dati je da pratite ono što rade ljudi oko vas. Jedite rukama, ne okrećite leđa Budinim kipovima i ne dirajte svete osobe po glavi. Ako u Colombu naiđete na ulične svirače sa zmijama, možete im dati nešto sitnog, ali i ne morate, jer postoji jaka incijativa da se ovaj vid ulične zabave zastavi. Iskaze sitnih nježnosti ostavite za privatnost svoje hotelske sobe. Samo gledajte kako se lokalci ponašaju i nećete (puno) pogriješiti, jer to je najbolji način da nikoga ne uvrijedite.

Planirajte bijeg za novogodišnje praznike s nama, jer upravo sada traje cool akcija za Sri Lanku i Maldive. Nazovite naš info telefon 0800 1998 ili nam pišite na travel@nomago.hr i zajedno ćemo isplanirati putovanje iz snova!