Tips&Tricks

Otkrivamo divlju Australiju: Gdje možete vidjeti divlje klokane i koale?

datum objave | 11. prosinca 2015.
12792

Australija se najbolje vidi iz automobila, tj. kamp kućice. Nakon što par dana budete u Sydneyu ili Melbourneu, savjetujemo da unajmite automobil i krenete u avanturu po divljini, jer to je zapravo ona Australija s fotografija.

Dakle, ako ste sletjeli u Sydney, savjetujemo da unajmite auto, ponesete opremu za kampiranje i rezervirajte mjesto u kampiralištu Pebbly Beach u sklopu Nacionalnog parka Murramaran

Kampiralište ima samo 23 mjesta pa je dobro da se na vrijeme organizirate kako biste vidjeli klokane na slobodi. To iskustvo će vas koštati 3,5 sata vožnje južno od Sydneya, i 8 dolara dnevno po automobilu. Kako je ovo divljina, nema restorana i mobilne telefonije pa ponesite sa sobom hranu, a ostavite želju za spajanjem na internet. Došli ste se odmoriti.

Na plaži Pebbly vidjet ćete na desetke klokana kako se odmaraju na zelenoj površini.

Koale možete vidjeti na više lokacija, a mi predlažemo dvije opcije kad ste već na putu automobilom. Ako vam je baza Sydney, koale možete vidjeti kod Tea Gardensa, 3 sata vožnje sjeverno od Sydneya. No ako ste odlučili napraviti malu turu automobilom i posjetiti Melbourne, nakon Pebble beacha nastavite južno voziti prema Melbourneu.

Na 2,5 sata vožnje od Melbournea po Great Ocean Roadu nalazi se Kennett River Caravan Park. U tom dijelu nalazi se puno divljnih koala, samo dobro otvorite oči. Žive uzduž Grey River Roada i trebate hodati manje od minutu od glavne ceste da biste ih vidjeli kako odmaraju po drveću. Ako ne želite sami istraživati, upitajte na recepciji parka gdje je najbolje ići.

Možete prespavati u Port Campbellu ili se vratiti u Melbourne.

Sljedeći dan se odvezite se do Halls Gapa u Nacionalnom parku Grampians. Prespavajte u odličnom Kookaburra Lodgeu i Halls Gapu  i zatražite sobu s pogledom na polje s klokanima. Svako poslijepodne i navečer, klokani se skupljaju upravo na tom mjestu, a vi ćete imati pogled iz prvog reda. U Grampiansu možete vidjeti i ptice emu, još jedna vrsta tipična za ovu državu-kontinent, a nalazi se i na grbu Australije.

Koala ima i na drugoj strani od Melbournea, na otoku Raymond koji se nalazi 300-ak km udaljenosti. Uzmite trajekt iz Paynesvillea i za 5 minuta ste na Raymondu.

Koala ima i na otoku Phillip, koji se nalazi na manje od dva sata vožnje od Melbournea. Iako to nije divljina, nije ni zoološki park, nego utočišće imena Healesville Sanctuary.

VAŽNO: KAKO SE PONAŠATI OKO KLOKANA

Klokani izgledaju vrlo slatko, no znaju biti itekako agresivni. Najbolje ih je promatrati iz sigurne udaljenosti i nikako ih ne mamiti hranom. U većini slučajeva klokani neće iskazivati nikakvu agresiju prema vama, to čine samo kad su jako gladni ili misle da ćete ih ugroziti. Savjetujemo da im nikako ne okrećete leđa ukoliko se počnu približavati.

Ljudi koji se približavaju dominantom mužjaku koji je u lovu na ženku mogu također predstavljati prijetnju klokanu. Dominantnog mužjaka prepoznat ćete tako što će hodati na sve četiri s izvijenim leđima kako bi preplašio druge mužjake. Nekad će trljati prsa po zemlji, a nekad ustati na dvije noge i urinirati. Od tih mužjaka se udaljite što prije.

Ako imate želju posjetiti Australiju, potražite jeftine karte kod nas! U tijeku su akcije. 🙂