Tips&Tricks

Odakle promatrati pomrčinu Sunca u 2017. godini?

datum objave | 23. svibnja 2017.
7963

Pomrčina Sunca nije baš česta pojava, a potpuna pomrčina još je rjeđa (samo 20 – 30 % svih pomrčina predstavljaju potpune). U našim krajevima sljedeću djelomičnu pomrčinu moći ćemo promatrati tek 2020. godine, dok ćemo na potpunu morati čekati čak do 2030. godine. Eto, to je ključna informacija za svakoga pravog avanturista. Ovogodišnja potpuna pomrčina Sunca najljepše će se vidjeti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Kada Mjesec na nekoliko minuta sasvim prekrije Sunce, na području potpune pomrčine Sunca odvija se pravi spektakl: promatrati možemo zvijezde i Sunčevu koronu. Ovogodišnju Sunčevu predstavu možete pogledati 21. kolovoza 2017. Područje potpune pomrčine odvijat će se kroz američke države Oregon, Idaho, Wyoming, Nebrasku, Kansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgiu, Sjevernu i Južnu Karolinu.

Pri odabiru lokacije za promatranje dobro je uzeti u obzir lokalne vremenske uvjete, no morate biti i dovoljno mobilni i fleksibilni kako biste mogli malo prilagoditi svoje planove i potražiti bolju točku za promatranje u slučaju da vrijeme ne bude surađivalo.

Kako bismo vam olakšali donošenje odluke oko izbora lokacije, nudimo vam 10 najboljih mjesta za promatranje potpune pomrčine Sunca.

Pažnja: dobro zaštitite oči – golim okom možete promatrati pomrčinu samo u vrijeme potpunog zatamnjenja, koje traje približno samo dvije minute.  

1. Madras, Oregon

Početak potpune pomrčine: 10:19 (PDT); trajanje: 2 minute, 4 sekundeMadras je super odabir prije svega zbog vremenskih uvjeta, a ujedno je i vrlo pristupačan iz Portlanda (oko samo 2 sata vožnje). A kada budete tamo, odite i na iskopavanje kamena na Richardson’s Rock Ranch ili do jezera Billy Chinook. Možete se odlučiti čak i za Oregonski Solarfest, gdje će biti osiguran velik izbor hrane, pića i glazbe.

2. Dolina rijeke Snake (Snake River), Idaho

Početak potpune pomrčine: 11:33 (MDT); trajanje: 2 minute, 18 sekundi

Dolina rijeke Snake obuhvaća poljoprivredne površine i polja lave. Vremenski uvjeti prilično su dobri, a osim toga dobra je povezanost cestama ako se budete morali zbog naoblake brzo premjestiti. Preporučujemo još razgledavanje i poneke od lokalnih vinarija.

3. Casper, Wyoming

Početak potpune pomrčine: 11:42 (MDT); trajanje: 2 minute, 26 sekundi

I za Casper kažu da ima odlične vremenske uvjete za promatranje pomrčine Sunca, kao i prazne ceste u slučaju da se vrijeme ipak pogorša. Samo nekoliko dana prije pomrčine ovdje će se odvijati konferencija AstroCon, a na proputovanju Amerikom gotovo da moraš posjetiti interaktivni muzej National Historic Trails Center.

4. Sandhills u zapadnoj Nebraski

Početak potpune pomrčine: 11:49 (MDT); trajanje: 2 minute, 30 sekundi

Vremenska statistika u zadnjih 20 godina ovdje je svakako na tvojoj strani, a dine pružaju iznimno lijepu kulisu pomrčini Sunca. Možete krenuti na panoramsko putovanje putovima Sandhillsa od Grand Islanda do Alliancea.

5. St. Joseph, Missouri

Početak potpune pomrčine: 13:06 (CDT); trajanje: 2 minute, 39 sekundi

U St. Josephu potpuna pomrčina najduže će trajati, u lokalnoj zračnoj luci Rosecrans Memorial Airport bit će organizirano promatranje s poučnim predavanjima i solarnim teleskopima. Za pravi doživljaj Divljeg zapada posjeti i kuću u kojoj je živio i bio ustrijeljen Jesse James te muzej Pony Express.

6. Carbondale, Illinois

Početak potpune pomrčine: 13:20 CDT; trajanje: 2 minute, 41.6 sekundi

I u Carbondaleu pomrčina će biti jedna od dužih, a osim toga ćete – gotovo nevjerojatno – u Carbondaleu moći uhvatiti iduću pomrčinu 2024. godine. Ako se pojave oblaci, uputite se na istok ili zapad. Nakon astronomskog doživljaja razgledajte još i Boo Castle Park – park na temu društvene igre Dungeons & Dragons.

7. Hopkinsville, Kentucky

Početak potpune pomrčine: 13:24 (CDT); trajanje: 2 minute, 41.2 sekunde

Stanovnici Hopkinsvillea naravno tvrde da je njihov grad daleko najprimjereniji za promatranje pomrčine. Lokacija je zaista primjerena jer se možete uputiti stotinama kilometara na istok ili zapad, pa vam jedna od najdužih potpunih pomrčina praktički ne može pobjeći. Ah, ne zaboravite na festival »Little Green Men«, koji će se odvijati u to vrijeme i namijenjen je proslavi obljetnice navodnog susreta s vanzemaljcima.

8. Nashville, Tennessee

Početak potpune pomrčine: 13:27 (CDT); trajanje: 1 minuta, 57 sekundi

Nashville je najveći grad na području potpune pomrčine te tako još atraktivniji za suvremenog avanturista. Prijestolnica countryja poziva vas u dvoranu slavnih na području country glazbe, u muzej Johnnyja Casha, na koncert u The Grand Ole Opry ili na razgledavanje botaničkih vrtova i umjetničke galerije Cheekwood.

9. Nacionalni park Great Smoky Mountains

Početak potpune pomrčine: 14:35 (EDT); trajanje: 1 minuta, 17 sekundi

Ako to vrijeme bude dopuštalo, ovdje će promatranje biti fenomenalno. Lokacija je još primjerenija ako ste ljubitelji trekkinga – u tom slučaju krenite na Clingmans Dome, iznimnu  promatračku točku.

10. Columbia, Južna Karolina

Početak potpune pomrčine: 14:43 (EDT); trajanje: 2 minute, 30 sekundi

Columbia je još jedan veliki grad na području potpune pomrčine Sunca. Potpuna pomrčina trajat će dugo, a u okolici imate na raspolaganju opsežnu mrežu autocesta, ako bude potrebno potražiti bolju lokaciju. U Columbiji obvezno posjetite Columbia Canal and Riverfront Park i uputite se na neki od kolumbijskih gurmanskih izleta.

Dodatne informacije o »Velikoj američkoj pomrčini« možete pronaći na poveznici: https://www.greatamericaneclipse.com/.
Dakle, gdje ćete promatrati pomrčinu Sunca? Kamo god da odete, zasigurno znate gdje ćete pronaći najpovoljnije aviokarte, smještaje i mogućnosti prijevoza na destinaciji. (Khm, kod nas, kod nas! 🙂 )

Nazovite nas na 0800 1998 ili pošaljite upit, a onda samo odbrojavajte do najvažnijega astralnog događaja posljednjih godina.

Pošalji upit