Blog

Novi život u Hong Kongu

Autor | Slavica Habjanović
datum objave | 08. svibnja 2016.
7237

Kada sam prvi puta posjetila Hong Kong, stala sam na ulicu i uzviknula, ‘Da mi netko ponudi ovdje posao, odmah bih došla!’ E pa … na engleskom kažu, ‘Be careful what you wish for’. Prilika se ukazala (poslovna) i evo me – skoro sam pri kraju pakiranja da se preselim u taj ludi grad koji je jedinstven spoj zapada i istoka, jedno od financijskih središta svijeta i apsolutno vodeći grad Azije.

Kako živim u Melbourneu u Australiji i radim u dizajnerskoj firmi koja ima australske korijene, ali je sada međunarodna, provela sam već dosta vremena u Aziji, pogotovo u Kini. Znajući da volim promjene, izazove i nova mjesta (nikako ne volim biti na istom mjestu), ponudili su mi priliku da budem bazirana u Hong Kongu i da vodim PR i komunikacije za našu firmu u Aziji.

Iako sam se zaljubila u Hong Kong prvi puta kaa sam ga posjetila, ipak sam se malo premišljala da li da se i preselim tamo. Azijski gradovi su kaotični, vrući, puno se radi, ali i puni su prilika i nevjerojatne energije. Iz relativno mirne australske perspektive, može izgledati malo riskantno. Na kraju je ipak prevagnula činjenica da sam oduvijek htjela biti bazirana na duže u nekom azijskom središtu, evo me – pakiram se.

Hong Kong je grad od kojeg mi pamet naprosto stane. Teško ga je shvatiti iz prve, kompleksan je i toliko drukčiji od svih ostalih mjesta da mi se cini da se moraš malo reprogramirati da ga zavoliš. Ali uvuče ti se ispod kože – veličanstven i blještav, a nekako skroman i dovoljno kaotičan da vidiš da se i on bori sam sa sobom. I – lijep je. Užasno je lijep.

Dakle, što me čeka u ovoj avanturi nakon Australije? Sigurno puno iznenađenja, ali na par stvari sam već spremna.

Vrtoglavne visine

Ako je Hong Kong poznat po ičemu, onda su to zasigurno neboderi. Kao čačkalice koje niču iz brda, neboderi su način gradnje ovdje. Zbog ograničenog prostora (Hong Kong se sastoji od nekoliko većih otoka i 200 manjih otoka te poluotoka Kowloon), život se razvija u vis. Točnije, ima preko 1300 nebodera od preko 100 metara. Da, dobro ste pročitali. I još k tome. Stvari poput sportskih terena i groblja nisu nužno na zemlji, već na nečemu što bi bilo jednako npr. 10. katu. Bladerunner.

Planinarenje 

Podatak koja šokira mnoge ljude koji prvi puta posjete Hong Kong je koliko je on zelen. Zapravo, preko 70% Hong Konga su parkovi i zaštićena područja gdje možete planinariti – gore u brda ili dolje prema pregršt plaža. Bilo gdje da se nalazite u Hong Kongu, nikada niste više od pola sata udaljeni od neke dobre planinarske staze ili plaže. Za ljubitelja prirode i pješačenja poput mene, to je raj. Grad s nevjerojatnom razinom urbanosti – a priroda skroz okolo na dohvat ruke.

Tropska klima i uragani

Svo to zelenilo ima i svoje zašto – Hong Kong se nalazi u subtropskom pojasu s visokim postotkom vlage i godišnjom sezonom uragana. Inače ne volim vlagu i mislim da će mi to biti jedan od najvećih izazova. Kvari frizuru, čini me nervoznom i općenito mi otežava život. Ali s druge strane, živjeti s palmama oko sebe i vlagom bude kao da ste jednim prstom već umočeni u neko tropsko putovanje pa se malo lakše podnosi ta situacija.

Ne možeš pobjeći od …

…ljudi. Grad koji je toliko nabijen svime je prepun ljudi. Iako stanovništvo broji samo nešto više od 11 milijuna, užurbanost i milijun blještavih reklama Hong Konga su definitivno umarajuće dok se ne naviknete. To je grad koji živi punim plućima – toliko ljudi iz cijeloga svijeta se skuplja, toliko kapitala i znanja … Gotovo mu možeš oprostiti što te malo sažvače i ispljune u jedinstveni spoj blještavih nebodera i starih zgrada koji se raspadaju.

Zagađenost 
Nažalost, Hong Kong pati od toga što i većina Kine, kao i veliki dio Azije općenito – zagađenost. Tu prvenstveno mislim na zrak, ali se odnosi i na vodu i zemlju. Smog se pomalo smanjuje. ali moram priznati da ga se nenormalno bojim. Dok sam živjela u Šangajuu, redovito sam imala osjećaj kao da se gušim, uz glavobolje, grlobolje i općenitu malaksavost. Kina zna da je rješavanje ovog ogromnog problema prioritet.    Novi početak u novom gradu me uvijek veseli, a ovaj puta posebno, zbog izazova i svega što novo mjesto donosi. Pratite me dok tražim stan u ovom velikom gradu, ali i svoje mjesto pod suncem. Tko zna koje me lude avanture čekaju (možda čak i ljubavne!).

**

Slavica Habjanović je australska Hrvatica koja se bavi globalnim PR-om i digitalnim strategijama u dizjan industriji i kulturi, pisanjem i izdavaštvom, te trenutno studira teoriju i primjenu boja (samo je pitajte ako želite znati točno što je to). Navikla je na užasno dugačke letove na nemoguće relacije po svijetu i štovise, veseli im se.

Pratite me!

@shabjanovic – Twitter

@the_slavica – Instagram

https://au.linkedin.com/in/slavicahabjanovic